Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

» Και ξαφνικά κάποια καλά νέα: Οι δανειστές έθεσαν θέμα επιμήκυνσης ή ακόμη και «κουρέματος» του χρέους

ell-anapt
Ν.ΚΟΣΤΕΛΟ: "ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Και ξαφνικά ήρθαν κάποια καλά νέα για την οικονομική προοπτική της χώρας αφού οι δανειστές είναι διαθέσιμοι να συζητήσουν όχι για το αν θα υπάρξει επιμήκυνση ή "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αλλά για το πως και σε τι ποσοστό θα γίνει αυτό.

Εν ολίγοις έχει "κλειδώσει" η ελάφρυνση μένει να φανεί το πόσο "γενναία" θα είναι αυτή για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ο επικεφαλής της ομάδας των τεχνοκρατών της Κομισιόν στην Αθήνα έδωσε την καλή είδηση προαναγγέλλοντας ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
Το θέμα δεν είναι αν θα ληφθεί απόφαση για απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά με ποιους όρους θα γίνει και το πως θα γίνει.

«Αρχές Ιανουαρίου, εάν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι αν θα γίνει, αλλά τους όρους πώς θα γίνει» υποστήριξε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο.

Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με αύξηση του χρόνου αποπληρωμής του και με αρνητικό επιτόκιο. Δηλαδή το ποσοστό αποπληρωμής του χρέους επί του ΑΕΠ μπορεί να μειώνεται σε ετήσια βάση και να πέσει μέχρι και 50%

«Τον Αύγουστο περιμέναμε ύφεση, τελικά ίσως έχουμε μηδέν τοις εκατό ανάπτυξη το 2015, ούτε απαραίτητα αρνητικό πρόσημο το 2016» εκτίμησε από την πλευρά του ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. 

«Η ανάπτυξη εξαρτάται από την επιτυχή αξιολόγηση που προχωράει επιτυχώς»και εξέφρασε την ελπίδα να δούμε «ταχύτατη μείωση των κεφαλαιακών ελέγχων μέσα στο 2016».
«Οι εκλογές και ο ανασχηματισμός έφεραν καθυστερήσεις»

«Κόκκινα δάνεια, μισθολογικό βάρος του δημοσίου, μέτρα ενίσχυσης εσόδων, άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, νέα ανεξάρτητη ΓΓΔΕ είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απομένουν να επιλυθούν» σύμφωνα με τον Ντέκλαν Κοστέλο. 

«Έχουμε ανησυχίες γιατί βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να καθυστερούν για ασήμαντους λόγους και άχρηστα εμπόδια» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Κοστέλο.

«Πρέπει αυτός να είναι ο τελευταίος γύρος ανακεφαλαίωσης των τραπεζών» δήλωσε ο Ράσμους Ρέφερ, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο κουαρτέτο των δανειστών.

«Τα κόκκινα δάνεια αναστέλλουν την ανάπτυξη και πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν υπάρχουν πολλές προτάσεις για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων»
«Πολλά έχουν επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν πολλές προκλήσεις» συνέχισε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Το ζητούμενο τώρα είναι η σταθερότητα.
Πρέπει να εφαρμοσθεί το μνημόνιο".
Ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα, πως να εφαρμοσθεί το μνημόνιο σε έναν λαό που έχει εξαθλιωθεί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: