Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΡΚΟΥΔΑ «ΑΓΡΙΕΨΕ» ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ «ΤΡΩΕΙ» ΤΟΥΡΚΟΥΣ

ΦΟΤΟΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η ρωσική Αρκούδα έχει αγριέψει για τα καλά και στην Τουρκία τώρα άρχισαν να νοιώθουν στο πετσί τους πόσο μεγάλο θα είναι το αντίτιμο από την κρίση που πρόεκυψε με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και την διαπόμπευση δημόσια των Ρώσου πιλότου, ένα βίντεο των Τουρκομάνων που ήδη πολλοί στην Άγκυρα το κατήγγειλαν σαν αψυχολόγητο και άκρως προκλητικό.

56578c9d67b0a920f0794671Όπως αναφέρεται από τα τουρκικά ΜΜΕ χτες συνελήφθηκαν στην Μόσχα 39 μεγάλοι Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία, ενώ οι επιχειρήσεις τους απειλούνται πλέον με κατάρρευση και οι ζημίες ήδη μετρούνται σε ύψος εκατομμυρίων δολαρίων.
 Συγχρόνως άρχισαν να πέφτουν από την ρωσική δικαιοδύνη πρόστιμα μαμούθ σε τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν υποκαταστήματα στην Ρωσία για τις όποιες υπάρχουν υποψίες για «ύποπτες» δραστηριότητες.

Παράλληλα καταρρέουν περίπου 10.000 τουρκικές οικοδομικές επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια είχαν διεισδύσει στην Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόοδος των Τούρκων εργολάβων που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία, Mithat Yenigün, ανέφερε ότι χιλιάδες οικοδομικές επιχειρήσεις στην Ρωσία απειλούνται πλέον με οριστική κατάρρευση με συνέπεια τις απώλειες πολλών εκατομμυρίων. 
Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας Τούρκων που έχουν πάει στην Ρωσία τα τελευταία χρόνια και δουλεύουν σε διάφορες μεικτές επιχειρήσεις.

Στην ίδια την Τουρκία ακυρώνονται εμπορικές εκθέσεις με την συμμέτοχη εμπορικών επιμελητηρίων των δυο χωρών, με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές για την τουρκική οικονομία. 

Όπως ανέφερε ο Giyasettin Eyyüpkoca, πρόεδρος του Ιδρύματος Βιομηχάνων Ανθοκομικών Προϊόντων, Laleli Sanayici, ένας από τους πιο αναπτυγμένους κλάδους της τουρκικής οικονομίας, η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους μετατρέπεται σε κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Όλα αυτά έχουν αρχίσει να έχουν άμεσες συνέπειες γενικότερα στην τουρκική οικονομία και όπως αναφέρουν τα οικονομικά έντυπα των τουρκικών εφημερίδων, ήδη η τουρκική λίρα άρχισε να κατρακυλά επικίνδυνα χάνοντας σε δυο μέρες το 3% τις άξιας της, ενώ το μέλλον προβλέπεται ζοφερό αν συνεχιστεί ο ρωσικός οικονομικός πόλεμος.

Παρ’ όλα αυτά ο Ερντογάν συνεχίζει τα νεοοθωμανικά του «παιχνίδια» εξοργίζονταν πιο πολύ τους Ρώσους.

Ας τον έχουν και ας τον καμαρώνουν που θα διαλύσει την Τουρκία μια ώρα αρχύτερα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: