Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Η στρατιωτική δικαιοσύνη ψάχνει να βρει τρόπο για να “καταρρίψει” τον “αλβανικό αετό”! Οι κίνδυνοι

megali_albania
Η υπόθεση των νεοσύλλεκτων και των στρατιωτών που προκάλεσαν την κοινή γνώμη με τις φωτογραφίες τους και τον αλβανικό αετό ασφαλώς δεν μπορεί να περάσει έτσι. 



Όμως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να η αναγκαιότητα να υπάρξει τιμωρία παραδειγματική να μην καταλήξει σε φιάσκο που θα τους κάνει και …ήρωες στην Αλβανία.

Η στρατιωτική δικαιοσύνη στα χέρια της οποίας βρίσκεται από τη Παρασκευή το πόρισμα της ΕΔΕ που έκανε Ταξίαρχος της ΑΣΔΥΣ, εξετάζει με μεγάλη προσοχή την υπόθεση. Όπως επισημαίνουν χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Κυρίως όμως χρειαζόταν πρόνοια για να προληφθούν αυτές οι αθλιότητες. Όσοι αποφάσισαν εδώ και χρόνια να δώσουν το “πράσινο φως” για τη στράτευση νεαρών που κατάγονται από την Αλβανία θα ΄πρεπε να ΄χουν προβλέψει και τέτοια φαινόμενα.

Δεν το ΄καναν και σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των γραφικών νεαρών που προφανώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι πολύ τυχεροί που υπηρετούν στον Ελληνικό κι όχι στον αλβανικό στρατό.

Τι επισημαίνουν πηγές της στρατιωτικής δικαιοσύνης; Οι επισημάνσεις τους με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων:

•Ποιο είναι το γεγονός;
Επτά νεοσύλλεκτοι αλβανικής καταγωγής και ελληνικής ιθαγένειας φωτογραφήθηκαν φορώντας φόρμες παραλλαγές και τζόκεϊ με το ελληνικό εθνόσημο σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον λεγόμενο αλβανικό αετό, τον αετό δηλαδή που περιέχεται στην σημαία της Αλβανίας.

Η φωτογράφιση έγινε από τρίτο πρόσωπο (άγνωστο αν ήταν στρατιώτης ή πολίτης κατά την διάρκεια επισκεπτηρίου) και έλαβε χώρα κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών της κατάταξής τους. Η σχετική φωτογραφία διέρρευσε στο διαδίκτυο και άμεσα από το ΓΕΣ κινήθηκε η διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όταν διαπιστώθηκε ο τόπος τέλεσης της πράξης.

•Υπάρχει ποινικό αδίκημα;
Ως προς τον ποινικό χαρακτήρα της πράξης παρατηρείται κενό νόμου. Δεν υπάρχει διάταξη ούτε στον Ποινικό Κώδικα ούτε στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα στον οποίο μπορεί να υπαχθεί η εν λόγω συμπεριφορά.

Το άρθρο 58 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, για το οποίο γίνεται λόγος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προβλέπει ότι “Στρατιωτικός που δημόσια με λόγο ή έργο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκδηλώνει καταφρόνηση για την σημαία, το στρατό ή διακριτικό σήμα του στρατού ή σώματος αυτού, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών (μέχρι δηλαδή πέντε χρόνια). Ο όρος “εκδηλώνει καταφρόνηση” ερμηνεύεται σύμφωνα με την έννοια της εξυβρίσεως στο άρθρο 361 ΠΚ και της δυσφημήσεως στο άρθρο 363 ΠΚ.

Οποιαδήποτε άλλη καταφρονητική εκδήλωση η οποία δεν καλύπτει το νόημα της εξυβρίσεως ή της δυσφημήσεως, δεν εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο της προσβολής στρατού. Επίσης η προσβολή του στρατού πρέπει να είναι ευθεία και όχι έμμεση, πρέπει δηλαδή η πράξη να στρέφεται ευθέως κατά του στρατού και όχι να ερμηνεύεται ως τέτοια.

Για παράδειγμα αν οι συγκεκριμένοι νεοσύλλεκτοι φωτογραφίζονταν κρατώντας ένα πανό που έγραφε “ντροπή στον ελληνικό στρατό΄΄ τότε η πράξη τους κάλλιστα θα υπάγονταν στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρο 58 ΣΠΚ.

Ομοίως αν την φωτογραφία που τραβήχτηκε με τον αλβανικό αετό κάποιος από αυτούς την αναρτούσε στο διαδίκτυο συνοδεύοντάς την με υβριστικό σχόλιο για τον ελληνικό στρατό τότε επίσης θα μπορούσε να υπαχθεί στο 58 ΣΠΚ. Η ανάρτηση όμως της φωτογραφίας όπως έγινε και με αυτό που απεικόνιζε δεν μπορεί να υπαχθεί στο 58 ΣΠΚ γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απαράδεκτη διεύρυνση του αξιοποίνου.

Με τον τρόπο αυτό θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου και θα υπάγονταν στην συγκεκριμένη διάταξη οποιαδήποτε συμπεριφορά κρίνονταν ότι αντέβαινε στα συμφέροντα του ελληνικού στρατού. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί σχετική ποινική δίωξη ούτε έχει παραγγελθεί προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο Στρατιωτικό Εισαγγελέα. Αντιθέτως αναμένεται με την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και τον καταλογισμό σχετικών ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ευθυνών, το σχετικό πόρισμα να αποσταλεί σε αυτόν για ποινική αξιολόγηση.

•Ποιος είναι ο κίνδυνος
Το ως άνω περιγραφόμενο κενό νόμου που υπάρχει ενέχει τον εξής σοβαρό κίνδυνο. Αν οι συγκεκριμένοι νεοσύλλεκτοι διωχθούν ποινικά και η κατηγορία εκπέσει στο ακροατήριο, πράγμα πολύ πιθανόν όπως περιγράφεται παραπάνω, η αθώωσή τους θα οδηγήσει στην ηρωοποίησή τους από την γείτονα χώρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

•Τι έπρεπε να ΄χει γίνει
Όλα αυτά βέβαια θα είχαν αποφευχθεί αν εγκαίρως είχε επικαιροποιηθεί ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας και είχε προβλέψει ρητώς την τιμώρηση τέτοιου είδους συμπεριφορών. Αντιθέτως ο ΣΠΚ από την νομοθέτησή του το 1995 μέχρι σήμερα δεν έχει υποστεί ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως ένα παρωχημένο νομικό κείμενο και όλα αυτά λόγω της απροθυμίας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρά της επανειλημμένες εκκλήσεις εκ μέρους της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Ενώ δηλαδή ο Ποινικός Κώδικας προσαρμόζεται διαρκώς στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής ποινικοποιώντας συμπεριφορές όπως τα ρατσιστικά σχόλια ή ακόμα και το bulling ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας από το 1995 μέχρι σήμερα παραμένει απαράλλακτος την ίδια ώρα που η πολυσυλλεκτικότητα και πολυφυλετικότητα της ελληνικής κοινωνίας παράγει συμπεριφορές όπως αυτή που έλαβε χώρα στο Μεσολόγγι. Μέχρι και το λεγόμενο ΄΄καψόνι΄΄ που κατά καιρούς απασχολεί την επικαιρότητα όταν είναι υπέρμετρο, μέχρι σήμερα υπάρχει ατολμία ποινικοποίησής του από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: