Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μαρτυρία ανώτατου Έλληνα αξιωματικού για το σημερινό επεισόδιο στα Ιμια: «Αυτά είναι κινήσεις εντυπωσιασμού - Άλλα μας προβληματίζουν»

turkey13_607_404_577_324
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΔΥΝΑΜΗ «Δ»

του Πέτρου Αναστασίου
 
Σε αυξημένη επιφυλακή τέθηκε με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ε.Αποστολάκη η ελληνική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, η περίφημη Δύναμη "Δ" των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την τουρκική επιθετική κίνηση σήμερα στα Ιμια.
 
 
Ηδη εδώ και τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους "8" Τούρκους αξιωματικούς φυγάδες για τους οποίου άναβε "κόκκινο" φως σε ότι αφορά την έκδοσή τους στην Τουρκία, οι πληροφορίες και οι αναλύσεις της Διακλαδικής Διεύθυνησης ΠΛηροφοριών του ΓΕΕΘΑ, κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: Θα είχαμε κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών κινήσεων στο Αιγαίο.
 
 
Η Δύναμη "Δ" που αποτελείται από την Ζ'ΜΑΚ, το ΕΤΑ, την ΜΥΚ, την 31η ΔΕΕ και την ΜΥΑ/ΛΣ, συγκεκριμένες Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων του Στόλου, με εφεδρικές δυνάμεις τις δύο Μοίρες αλεξιπτωτιστών σε Ασπρόπυργο και Κρήτη και τις λοιπές Μοίρες Καταδρομών, μπορεί να μην ξεπερνά τους 1000 άνδρες προσωπικό, αλλά είναι η "αφρόκρεμα" των ελληνικών ΕΔ και ότι πιο ετοιμοπόλεμο διαθέτει αυτή την στιγμή η χώρα.
 
 
Τολμούμε να πούμε ότι, με εξαίρεση την πολεμική εμπειρία των Τούρκων συναδέλφων τους, είναι ανώτεροι από αυτούς καθαρά βάσει των επιδόσεων Ελλήνων και Τούρκων σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, Βέβαια, οι Τούρκοι, ειδικά οι SAS, έχουν συνεχή εμπλοκή εδώ και χρόνια σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, με αρκετούς νεκρούς, κάτι που οι Ελληνες της Δύναμης "Δ" δεν "ευτύχησαν" να έχουν.
 
 
Η Δύναμη έχει τεθεί σε ετοιμότητα παρουσίασης εντός μίας ώρας του προσωπικού στα σημεία συγκέντρωσης και συνεχεία εν σανάπτυξής τους, εντός τριών ωρών, σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας από τον Εβρο, μέχρι το Καστελόριζο.
 
 
Μετά τις απειλές της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας (υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών) ήταν άκρως αναμενόμενη η κίνηση και μάλιστα όσο και αν επικοινωνιακά είναι εντυπωσιακή, σε πρακτικό επίπεδο "Δεν λέει απολύτως τίποτα".
 
 
Το να πάει μια θεατρική βόλτα μέχρι τα Ιμια ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ έχει τόση σημασία σε πρακτικό επίπεδο, όσο και να πάει μια τουρκικό περιπολικό της περιοχής στην περιοχή, 
Στα Επιτελεία αναμένουν και είναι προετοιμασμένοι για "πολύ χειρότερες καταστάσεις που πιθανόν να έλθουν", ανέφερε ανώτατος αξιωματικός στο pronews.gr και θύμιζε το σκηνικό που στήθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα του 2016 στη νήσο Παναγιά των Οινουσσών.
 
 
"Όταν δω στις Μοίρες Αερομεταφορών της ΤΗΚ και σε ναυστάθμους, αλλά και σε συγκεκριμένους αξιωματικούς των οποίων τις κινήσεις έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε σε ένα βαθμό και χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή ενέργεια, τότε θα ανησυχήσω. Την σημερινή κίνηση την είχαμε καταγράψει δύο ώρες πριν γίνει και είμασταν προετοιμασμένοι και για την έκταση και για την ποιότητά της.
 
Αυτά δεν μας προβληματίζουν.
 
Ότι είναι να γίνει και όπου θα γίνει, όποτε γίνει, θα γίνει μέσα στη νύχτα πιστεύουμε.
Αυτό που έγινε σήμερα ήταν μια βόλτα εντυπωσιασμού και τίποτα άλλο".
 
Πάντως, στην Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών, θυμίζουν ότι μετά τις αποτυχίες στην Αλ Μπαμπ κατά του ΙSIS δεν αποκλείεται μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού, μείζονος επιπέδου.
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: