Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Tι επεδίωκαν οι Τούρκοι χθες στα Ίμια; - Οικονομική κρίση και βαθιά εσωτερικά προβλήματα επέβαλλαν μία επικοινωνιακή παράσταση

imiaturkoi
Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Τι επεδίωκε η Άγκυρα χθες με την παράσταση που έστησε στα Ίμια ανήμερα της επετείου της κρίσης του 1996;

Ήταν σαφές ότι επρόκειτο περί επικοινωνιακού επικίνδυνου γεγονότος αφού έλαβε χώρα τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους φυγάδες στρατιωτικούς όπου ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ επιβαίνοντας σε πυραυλάκατο που συνοδευόταν από δύο βάρκες κλειστού τύπου των ειδικών δυνάμεων προσέγγισε τις βραχονησίδες, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.


Η Τουρκία ήθελε να δείξει ότι ήταν άμεσα έτοιμη να «τιμωρήσει» την Ελλάδα για το «τόλμημα» να την αψηφίσει και να μην παραδώσει τελικώς τους οκτώ στρατιωτικούς και αυτό γίνεται κατανοητό αφού σε χρόνο-ρεκόρ αναρτήθηκ οπτικό υλικό από την «επιχείρηση» στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού επιτελείου και αμέσως μετά παίχθηκε σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ με εντονότατους ρυθμούς

Ας θυμηθούμε τι έγινε χθες το πρωί της Κυριακής

Φωτογραφίες από την επιχείρηση κύκλωσης των Ιμίων από την τουρκική Μοίρα των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων και της ΤΠΚ στη οποία επέβαινε ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar, δημοσιοποίησε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. 


Στις φωτογραφίες διακρίνεται ένας Τούρκος διοικητής των SAT να δείχνει τα Ιμια στον Hulusi Akar, ενώ τουρκικά σκάφη ειδικών δυνάμεων κλειστού τύπου (και όχι φουσκωτά όπως είχε διαρρεύσει από το ΓΕΝ) με τηλεχειριζόμενο πυροβόλο επί πυργίσμου STAMP, πλαισιώνουν την πυραυλάκατο στον οποία επιβαίνει ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.


Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί της Κυριακής. 

Από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή των Ιμίων κινούνταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, επισήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται σε ελληνική χωρική θάλασσα και ζήτησε την αποχώρηση του πλοίου.


Κατά πληροφορίες, το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε προς το τουρκικό πολεμικό πλοίο και από το παρατηρητήριο της Λέρου αλλά και από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού.
Είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που η Τουρκία τολμά να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Μονο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος είχε ρίξει στην θαλάσσια περιοχή που εείχε πέσει το ελικόπτερο ΠΝ21 με τους τρεις άνδρες του ΠΝ, στεφάνι.


Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι ‘‘η επίσκεψη στα Ίμια επιπλέον αφορά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας σε στεριά, θάλασσα και αέρα  του έθνους μας, μαζί με την  επιμονή, με την  αποφασιστικότητα για την προστασία του θαλάσσιου και  εναέριου χώρου , κάτι που θα αυξήσει και άλλο τις  προσπάθειές‘‘.

Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται αλλού:
Στην επιχείρηση συμμετείχε η ομάδα που κατέλαβε την δυτική Ιμια το 1996, η SAT!


Τα σκάφη με τους άνδρες που πλαισίωναν την ΤΠΚ ανήκουν στην συγκεκριμένη ομάδα, όπως αναφέρει το ελληνικό ΓΕΝ, το σκάφος του οποίου προσέγγισε την περιοχή και έστειλε μήνυμα στα τουρκικά σκάγ να απομακρυνθούν γιατί βρίσκονταν εντόςτων ελληνικών ΕΧΥ (Εθνικών Χωρικών Υδάτων) κάτι για το οποίο παντελώς αδιαφόρησαν φυσικά τα τουρκικά πλοία.

Στην επιχείρηση, συμμετείχαν 12 άνδρες των SAT. 

Η εικόνα που ήθελαν οι Τούρκοι να φανεί ήταν ότι ήταν έτοιμοι να κάνουν αποβαση στα νησιά σαν να ήταν τουρκικό έδαφος. Κάτι που τελικώς δεν έκαναν διότι ήξεραν ότι θα προκαλούσαν κλιμάκωση την οποία δεν θα ήταν σε θέση να διαχειριστούν.

Είπαμε η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επικοινωνία.

Η Τουρκία είναι σε πολύ μεγάλη αδυναμί τους τελευταίους μήνες



Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει τα πιο ικανά και έμπειρα στελέχη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου λόγω των εμμονικών εκκαθαρίσεων του Ρ.Τ.Ερντογάν

Το ίδιο το πραξικόπημα δείχνει έναν έντονο πόλεμο μεταξύ του κεμαλικού και του ισλαμικού τουρκικού κράτους. Το δε κεμαλικό κράτος στηριζόνταν παραδοσιακά στα στελέχη των ΕΔ.


Αυτό το Σύστημα Ερντογάν επιχειρεί να το αλλάξει δια της μεθόδου της εκκαθάρισης. Αυτό όμως έχει επιπτώσεις στο αξιόμαχο των ΕΔ οι οποίες έχουν υποστεί αιματηρές απώλειες εναντίον των Κούρδων και των μαχητών του ISIS.


To κουρδικό κράτος δε φαίνεται ότι ταχύτατα αρχίζει να εμαφανίζει «σάρκα» και «οστά».

Η τουρκική οικονομία καταρρέι και το pronews.gr ήταν το πρώτο ΜΜΕ που είχε αποκαλύψει έγκαιρα την άσχημη κατάστασή της 

Όλα αυτά μαζί επιβάλλουν στην Άγκυρα το «στήσιμο» ηχηρών επικοινωνιακών γεγονότων που να προβάλλουν ισχύ.


Περιορίστηκαν μέχρι την «βόλτα» γιατί γνώριζαν ότι το παραπάνω θα απέφερε βαρύτατες συνέπειες σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Τουρκία.

Παρόλα αυτά οι ελληνικές ΕΔ είναι σε επιφυλακή διότι γνωρίζουν το πόσο επικίνδυνη γίνεται η Άγκυρα όταν θέλει να κρύψει τις δικές της αδυναμίες






Δεν υπάρχουν σχόλια: