Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Εντολή να αποσυρθεί το αμερικανο-εβραικό κεφάλαιο από την Τουρκία


Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για εντολή ΗΠΑ-Ισραήλ να αποσυρθούν οι αμερικανο-εβραικές επενδύσεις από την Τουρκία.
 

Το γεγονός της απόσυρσης των αμερικανικών επενδύσεων επιβεβαίωσαν δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές.

Υπενθυμίζουμε πως οι αμερικανο-εβραικές επενδύσεις ήταν αυτές που «δημιούργησαν» το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας που την έβγαλε από το ΔΝΤ στις αρχές του 2000.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε πριν λίγο τους Τούρκους με μια ομιλία παραληρηματικού είδους να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ τους σε τουρκικές λίρες.


Στόχος να ενισχυθεί το εθνικό νόμισμα που έχει χάσει φέτος σχεδόν το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.


«Οι αδελφοί μου που έχουν δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι τους. Πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες. 


Μαζί θα κάνουμε να αποτύχει αυτό το παιγνίδι», δήλωσε ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.


«Oι Τούρκοι είναι υπηρέτες του Αλλάχ όχι του Ουγγρου-Αμερικανού, Τ.Σόρος» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.


«Ει οικονομικέ τομέα, αν παίζεις τέτοιου είδους παιχνίδια με τους επενδυτές μας, να ξέρεις ότι θα πληρώσεις βαρύ τίμημα»είπε.



 
 
 
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός Γερουσιαστής, James Lankford, είπε στους επιχειρηματίες να αποφύγουν να επενδύουν στην Τουρκία λόγω των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Ο Lankford  είπε πως η Τουρκία δεν είναι πλέον μέρος για επενδύσεις προσθέτοντας πως η χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Lankford είπε επίσης πως μέχρι να γνωρίζουμε ποια Τουρκία πρόκειται να είναι, οι Αμερικανοί δεν πρέπει να κάνουν δουλειές εκεί.

 
Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής James Lankford εμφανίστηκε μαζί με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Jeanne Shaheen στην πιο γνωστή εκπομπή με μεγάλη ακροαματικότητα.
Εκεί μίλησαν για τον Αμερικανό Πάστορα, Andrew Brunson, και είπαν πως στην ουσία είναι όμηρος του Ρ.Τ.Ερντογάν.


«Πίστευα πως δεν θα το πω ποτέ αυτό αλλά θέλω η Τουρκία να δράσει όπως η Β.Κορέα και να απελευθερώσει τους ομήρους. Είναι ένα περίεργο θέμα να το λέμε για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Lankford.


Ο Shaheen είπε πως ο Ερντογάν έχει ταρακουνηθεί από την απόπειρα πραξικοπήματος και έχει διπλασιάσει τους απολυταρχικούς μηχανισμούς.


«Οι ΗΠΑ χρειάζονται να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα όταν η Τουρκία δρα έτσι και να μάθει πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτές»πρόσθεσε ο  Shaheen.

Στα ανταλλακτήρια ζητάνε χρυσό, ευρώ και δολάρια

Η έκκληση του Ερντογάν φαίνεται όμως ότι έχει καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα καθώς απέχει πάρα πολύ από την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας και την αγωνία που διακατέχει ολοένα και περισσότερους τούρκους για το μέλλον της οικονομίας.


Αυτήν την αγωνία μεταφέρουν άλλωστε στις ανταποκρίσεις τους μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως για παράδειγμα το Γαλλικό Πρακτορείο.


Όπως σημειώνει, σε ένα πολυσύχναστο γραφείο αλλαγής νομισμάτων σε έναν από τους δημοφιλέστερους δρόμους της Άγκυρας, οι σκέψεις στρέφονται στην επιδείνωση της κατάστασης και φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε «νομισματική κρίση», όπως το περιέγραψαν εμπειρογνώμονες της Commerzbank.


Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην χώρα δεκάδες πολίτες αντάλλασσαν τις λίρες τους σε χρυσό, δολάρια και ευρώ.

Ο Ali Yilik ανέφερε ότι δεν έχει πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας καθώς μετάτρεψε τα χρήματά του σε δολάρια.


«Ποιος δεν θα ανησυχεί για την συναλλαγματική ισοτιμία; Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε κανονικές συνθήκες, είναι διαφορετικό»,δήλωσε ο Yilik, ο οποίος πωλεί υλικά για κατασκευές.

Ο γιος του Ali, Yahya Yilik, ο οποίος είναι ο διευθυντής στην Tunali Doviz, δήλωσε ότι περισσότεροι Τούρκοι έρχονται και αγοράζουν ευρώ και δολάρια εν μέσω ανησυχιών ότι η λίρα θα υποχωρήσει περαιτέρω.


«Πιστεύουν ότι η λίρα θα συνεχίσει να χάνει αξία», δήλωσε ο Γιλίκ στο AFP, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν ένα «προσωρινό μέτρο».


Η μεγάλη υποχώρηση
Να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα, μόνο την Παρασκευή υποχώρησε άνω του 2%, αντιστρέφοντας κάποια από τα κέρδη που σημείωσε προχθές ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 300 μονάδες βάσης σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακοπεί η μεγάλη πτώση του εθνικού νομίσματος.


Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 16,5% από το 13,5%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση που ήρθε ως αποτέλεσμα της ανελέητης υποχώρησης της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες. 

Πριν την κίνηση της κεντρικής τράπεζας, το νόμισμα κατέγραφε πτώση 23% από τις αρχές του έτους.

Οι επενδυτές έχουν σφυροκοπήσει το νόμισμα εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – που αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων» – δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.


Θρίλερ χωρίς τέλος και φήμες για capital controls
Το θρίλερ της τουρκικής οικονομίας δεν έχει τέλος καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, οι φήμες στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους ακόμη και για capital controls έχουν αρχίσει να εντείνονται σύμφωνα με το Bloomberg.


Επιπλέον λαβή για τις σχετικές φήμες έδωσε χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα ύψους έως και 40% σε οποιονδήποτε, ιδιώτη ή εταιρεία, επιχειρήσει να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα.


Η τουρκική εφημερίδα σημείωνε ότι πρόκειται για μέτρο που απορρέει από την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που τίθεται πλέον σε ισχύ. Υπογράμμισε επίσης ότι πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης και αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων είτε σε τουρκικές λίρες είτε σε συνάλλαγμα.


Το σχετικό δημοσίευμα ενίσχυσε υποψίες ότι υπάρχουν σκέψεις να επιβληθούν capital controls, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε προσφάτως ότι η Τουρκία «δεν θα συγχωρέσει όσους επιχειρούν να βγάλουν κεφάλαια από τη χώρα».


Sen. James Lankford @SenatorLankford
 
American citizen is still unjustly imprisoned in by President Erdoğan, who is using him as a hostage. @SenatorShaheen & I joined @MSNBC @MorningJoe this morning to discuss what we’re doing, along w/ @SenThomTillis, to hold Turkey accountable.
 
 
https://www.facebook.com/stargazete/videos/1793488457396789/
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: