Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση στην Α.Μεσόγειο για «απομάκρυνση πολιτών» από εμπόλεμη ζώνη προς Κύπρο – Τι έρχεται;

Ύποπτο σενάριο στην διεθνή άσκηση στην Κύπρο προδικάζει γεγονότα στην περιοχή μας το επόμενο διάστημα . 

 
Η διεθνής άσκηση με την επωνυμία « Αργοναύτης -2018» και με ελληνική, αμερικανική, βρετανική συμμετοχή , φέρνει στην επιφάνεια σενάρια άκρως επικίνδυνα για  όχι μόνο για Ελλάδα και Κύπρο αλλά για ολόκληρη την περιοχή μας, αναφέρει ο κυπριακός τύπος .

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία φάση της πολυεθνικής πολιτικο-στρατιωτικής άσκησης που συνδιοργανώνουν τα Υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Εξωτερικών, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων απο την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 40 χώρες είτε ενεργά είτε με καθεστώς παρατηρητή .

Από 23 έως 25 Μαΐου 2018 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία Φρεγάτα, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Αργοναύτης 2018», η οποία διεξήχθη στην Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Εθνική Φρουρά, η Πολιτική Άμυνα, η μονάδα αεροπορικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, η λιμενική και ο ειδικός αντιτρομοκρατικός ουλαμός.
 
 
Η τρίτη φάση διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Μαρί παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών οι οποίοι βρίσκονται εν πλω στη φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Έλλη».

Η φρεγάτα απέπλευσε απο το λιμάνι Λεμεσού και συμμετείχε στο σενάριο της άσκησης που προβλέπει την αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, το σενάριο περιλάμβανε επίσης αντιμετώπιση πυρκαγιάς στο πλοίο, μετά την ανακατάληψη του από τις ειδικές δυνάμεις και τη διάσωση ναυαγών, ενώ έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών από C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
 
Αλλά το αξιοσημείωτο αφορά το σενάριο που αναφέρει την «απομάκρυνση «πολιτών» από εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή της Α.Μεσογείου προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας της Βρετανίας «το σενάριο περιλαμβάνει άσκηση έρευνας και διάσωσης και προσομοίωση απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού «ατόμων» από εμπόλεμες και μη εμπόλεμες περιοχές προς την Κύπρο, με τις τοπικές αρχές να εργάζονται με υπηρεσίες άλλων χωρών για διαχείριση της κατάστασης».

Την άσκηση παρακολούθησαν ,επί της ελληνικής φρεγάτας “ΈΛΛΗ”, που απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Λεμεσού, ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία και ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Αγγελίδης ” είναι γεγονός ότι υπάρχει ενθουσιασμός για το επίπεδο της άσκησης και αυτό πιστεύω ότι οφείλεται, τόσο στις εμπειρίες της χώρας μας αλλά και στην ευαισθησία για τα ανθρωπιστικά ζητήματα”.

“Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι έχουν συντελέσει για να πετύχουν αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, τόσο από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από τις άλλες χώρες οι οποίες έλαβαν μέρος “, είπε και πρόσθεσε πως “οι εμπειρίες έχουν δείξει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο σενάριο”.



 
Ένας πιθανός περιφερειακός πόλεμος με εμπλοκή της  Τουρκίας από την δύση με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν και μια ταυτόχρονη  εισβολή της δύσης στο  Ιράν , θα προκαλέσει τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις ενώ θα εμπλέξει έμμεσα ή άμεσα Ελλάδα-Κύπρο.

Η Κύπρο, ήδη δέχεται πιέσεις από την δύση για  διαπραγματεύσεις με στόχο την λύση στον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.
Συνολικά η  Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσει  το θέατρο μιας τεράστιας  κρίσης το επόμενο διάστημα , η οποία θα  οδηγήσει σε σύγκρουση.

Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του «άξονα»  Ελλάδος –Κύπρου –Ισραήλ και Αιγύπτου είναι πλέον δεδομένη .
Οι εδαφικές διαφορές σχετικά με το φυσικό αέριο και τα πρόσφατα αποθέματα υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αιτία.

Την ίδια στιγμή ρωσικό δημοσίευμα αναφέρει συνταρακτικά γεγονότα σχετικά με τα επερχόμενα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Εκεί αναφέρεται ότι , τα πανίσχυρα ισραηλινά λόμπυ σε Ουάσιγκτον και Μόσχα φέρονται να έχουν δώσει το «πράσινο φως» για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν με συντονισμένη στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας και «ιρανική άνοιξη» στους δρόμους από χιλιάδες διαδηλωτές όπως αυτή που ξεκίνησε πριν δύο μήνες εντελώς αιφνιδιαστικά σε πολλές πόλεις .

Το κείμενο αναφέρει ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «ανήλθε» σε πολύ επικίνδυνη φάση εντελώς αιφνιδιαστικά και αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα ένας νέος μεγάλος πόλεμος στο τρίγωνο Ισραήλ-Συρίας-Ιράν .

Τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο μαζί με τα σχέδια για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη προμηνύουν ένα πόλεμο, οι προεκτάσεις του οποίοι μας είναι ακόμα άγνωστες και κυρίως …επικίνδυνα ανεξακρίβωτες.

Προχθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε έναν κατάλογο εταιρειών και ατόμων που πρόσφατα ταξινομήθηκαν ως «Ειδικά Καθορισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες» για την υποστήριξη ιρανικών εταιρειών στις οποίες  έχουν επιβληθεί από τις Η.Π.Α. κυρώσεις λόγω διασύνδεσης με συνδέσμους με οργανώσεις που έχουν οριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μέσα εκεί συμπεριλήφθησαν και τρείς τουρκικές εταιρείες κτυπώντας για πρώτη φορά στα ίσια την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα, ενώ η τουρκική οικονομία ευρίσκεται ένα βλήμα πριν την ολική κατάρρευση .

Η αρχηγός του εθνικιστικού Κόμματος M. Akşener ισχυρίζεται εδώ και μήνες ότι Τούρκοι πολίτες εκπαιδεύονται και  λαμβάνουν όπλα σε στρατόπεδα στην Τουρκία,  ενόψει των επικείμενων εκλογών οδηγώντας σε καταστάσεις εμφύλιου πολέμου το επόμενο διάστημα, ενώ ο Ερντογάν συστήνει πραιτοριανή φρουρά ενόψει εξελίξεων.

Όλα αυτά θα επηρεάσουν σίγουρα  Ελλάδα και Κύπρο με τον ένα ή άλλο τρόπο …και αυτό πλέον είναι καταφανέστατο και καλό θα ήταν να ασχοληθούμε με το ζήτημα και όχι να τρέχουμε , όπως πάντα, την τελευταία  στιγμή .





















 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: