Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ο Σερζ Ντασό και η αυτοκρατορία του!

Επικεφαλής μίας αυτοκρατορίας της πολεμικής βιομηχανίας και της αεροναυπηγικής, ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης και πρώην γερουσιαστής, ο δισεκατομμυριούχος Σερζ Ντασό, αναμεμειγμένος σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και εξαγοράς ψήφων τα τελευταία χρόνια, πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον Γάλλο βιομήχανο Σερζ Ντασό λέγοντας ότι «η Γαλλία χάνει έναν άνδρα που αφιέρωσε την ζωή του στην ανάπτυξη ενός κοσμήματος της γαλλικής βιομηχανίας».

«Η αφοσίωσή του στην πολιτική είχε ως θεμέλιο στην ισχυρή του προσήλωση στην Εσόν και την φροντίδα του για την απελευθέρωση της επιχειρηματικής ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών επιχειρήσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτός ο φανατικός του κυνηγιού ήταν ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας και ο 57ος στον κόσμο, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes.

Τον Σεπτέμβριο 2017 εγκατέλειψε την έδρα του στην Γερουσία που κατείχε από το 2004 με το κόμμα Les Republicains, αφού υπήρξε περιφερειακός σύμβουλος στην Ιλ-ντε-Φρανς από το 1986 έως το 1995 και δήμαρχος της Κορμπέιγ-Εσόν, στα προάστια του Παρισιού, από το 1995 έως το 2009, οπότε και η εκλογή του ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πτυχιούχος της Πολυτεχνικής Σχολής, μηχανικός της αεροναυπηγικής, γεννήθηκε το 1925 και έζησε για πολλά χρόνια στη σκιά του πατέρα του, του Μαρσέλ-Μπλοχ Ντασό, πρώην κρατούμενου στο Μπούχενβαλντ, μηχανικού και ιδρυτή του ομώνυμου ομίλου, μέντορα του Ζακ Σιράκ στα πρώτα του βήματα στην πολιτική ζωή και γκολικού βουλευτή, που πέθανε το 1986.

Εκανε την είσοδό του στον Ομιλο Dassault στα 26 του χρόνια και υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Electronique, πρόεδρος του ομίλου Dassault Aviation, διαφημίζοντας με υπερηφάνεια ανά τον κόσμο τα αεροσκάφη Mirage, Rafale και Falcon, πριν παραδώσει τα ηνία για να παραμείνει επικεφαλής της οικογενειακής κοινοπραξίας Groupe Industriel Marcel Dassault.

Ο Σερζ Ντασό υπήρξε επίσης μέγας παράγων του Τύπου, αγοράζοντας τον όμιλο Valmonde και στην συνέχεια το Socpresse του ομίλου Hersand, για να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος τους στην συνέχεια, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην εφημερίδα Le Figaro.

Το όνομά του συνδέθηκε με σκάνδαλα εξαγοράς ψήφων, ξεπλύματος και κρυφών λογαριασμών.
Ο Σερζ Ντασό επρόκειτο να δικασθεί την ερχόμενη εβδομάδα για φορολογική απάτη σε δεύτερο βαθμό έπειτα από την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό τον Φεβρουάριο 2017 σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και πρόστιμο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2014 επέλεξε τον Σαρλ Εντελστέν για να τον διαδεχθεί ως επικεφαλής του ομίλου.
Είχε τέσσερα παιδιά, ανάμεσά τους τον Ολιβιέ Ντασό, βουλευτή του κόμματος Les Republicains.


Πέθανε ο Σερζ Ντασό
Ο Σερζ Ντασό, ο ιδιοκτήτης του Ομίλου Dassault πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 93 ετών απο καρδιακή ανεπάρκεια, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Γερουσιαστής του κόμματος Les Republicains μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, πέθανε στο γραφείου του στο Παρίσι, διευκρίνισε η οικογένειά του στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Le Figaro, της οποίας ήταν ιδιοκτήτης.

Ο Σερζ Ντασό επρόκειτο να δικασθεί την ερχόμενη εβδομάδα για φορολογική απάτη σε δεύτερο βαθμό έπειτα από την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό τον Φεβρουάριο 2017 σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και πρόστιμο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Γιος  του ιδρυτή της  βιομηχανίας Dassault που κατασκευάζει πολεμικά αεροσκάφη, έγινε το 1987 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Industries, ο οποίος μετεξελίχθηκε σε Groupe Dassault. Το 2014 επέλεξε τον Σαρλ Εντελστέν για να τον διαδεχθεί ως επικεφαλής του ομίλου.

Είχε τέσσερα παιδιά, ανάμεσά τους τον Ολιβιέ Ντασό, βουλευτή του κόμματος Les Republicains.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: