Άσκηση πάνω στις βραχονησίδες Ιμια σχεδιάζουν Ελληνες έφεδροι καταδρομείς ζητώντας σχετική γνωμοδότηση από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.
Την άσκηση προγραμματίζει ο σύλλογος Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών και στην από 26 Μαΐου 2018 επιστολή προς τον αρχηγό ΓΕΝ, που υπογράφει ο υποστράτηγος κατ’απονομήν Σταύρος Βιτάλης, αναφέρεται ότι “θα θέλαμε να σας υποβάλουμε με την παρούσα επιστολή, το αίτημά μας για γνωμοδότηση του Πολεμικού Ναυτικού, επί της προγραμματισμένης άσκησης των Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών, στις βραχονησίδες Ίμια”.

Παράλληλα, ζητούνται διευκρινίσεις αναφορικά με “τις θέσεις και τις προθέσεις του Πολεμικού Ναυτικού επί του ζητήματος της ελεύθερης πρόσβασης των Ελλήνων πολιτών επί των βραχονησίδων Ίμια, δεδομένου ότι και αυτές, παράλληλα με του Λιμενικού Σώματος, παραμένουν συγκεχυμένες τόσο σε εμάς, όσο και στους αλιείς της Καλύμνου”.

Όπως λέει, μιλώντας στο “protothema.gr”, ο κ. Βιτάλης, “με την επιστολή αυτή ζητάμε από το Πολεμικό Ναυτικό να μας συνδράμει στην άσκηση, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ασκήσεων εφέδρων.

Γύρω στα 30 άτομα, καταδρομείς από όλη την Ελλάδα, θα ανέβουμε στα Ιμια.
Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ορύγματος με τσουβάλια άμμου και κάλυψη από τις καιρικές συνθήκες.
Θα τεστάρουμε τις αντοχές των καταδρομέων στην πείνα και στη δίψα πάνω σε μία ελληνική βραχονησίδα”.

Όπως σημειώνει ο ίδιος,“εάν δεν απαντήσει το Πολεμικό Ναυτικό σε εύλογο διάστημα στην επιστολή μας εμείς θα προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση της άσκησης προσεγγίζοντας τις βραχονησίδες με φουσκωτά.

Το 1996 μετά τα Ιμια με εντολή του τότε Ελληνα πρωθυπουργού παρουσιάστηκα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας και εισηγήθηκα στον τότε υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Κουρή την πρόταση των Σέρβων να θέσουν στη διάθεση των ελληνικών |Ενόπλων Δυνάμεων μία ολόκληρη ταξιαρχία Σέρβων μαχητών. Ο τότε υφυπουργός αρνήθηκε την πρόταση των Σέρβων”.
Ο κ. Βιτάλης υπήρξε επικεφαλής των Ελλήνων εθελοντών στο πλευρό της Σερβικής Δημοκρατίας στις συγκρούσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το 1995 έγινε κατ’απονομή ταγματάρχης καταδρομών του σερβικού στρατού και το 1999 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του σερβικού έθνους, τον μεγαλόσταυρο πρώτης τάξεως, και του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του υποστράτηγου.

Η επιστολή προς τον αρχηγό ΓΕΝ:

Ο υποστράτηγος κατ’απονομήν Σταύρος Βιτάλης