Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Τούρκος ΥΠΕΞ: «Είμαστε εγγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο για αυτό κάνουμε γεωτρήσεις - Μας βολεύει η "χαλαρή" ομοσπονδία»

«Η Τουρκία προχωράει σε παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής  ΑΟΖ για να προστατέψει τα  δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ως εγγυήτρια δύναμη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του ***στη κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης»!


Τι εννοεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ; Ότι αναζητάει κοιτάσματα υδρογονανθράκων για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων με βάση το καθεστώς εγγυήτριας δύναμης που έχει από την συνθήκη της Ζυρίχης με την οποία και ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ισχυρίζεται δηλαδή, ότι αφού είναι εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο μπορεί εγγυάται η Άγκυρα για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και συνεπώς ακόμα και τον ενεργειακό πλούτο που τους «αναλογεί», θεωρώντας τους ένα ανεξάρτητο (παράνομο) κράτος.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα στα πλαίσια της λύσης του Κυπριακού πάντα ζητούσε να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων ώστε η Τουρκία να μην έχει κανένα «έννομο» δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο, κάτι που χρησιμοποίησε ως αφορμή στην εισβολή του 1974.

Η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην Κύπρο για να επέμβει άμεσα όποτε το κρίνει, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Μεγαλόνησο ακριβώς λόγω της μεγάλης απόστασης.

Συνεπώς ο ίδιος ο Τσαβούσογλου στάθηκε θετικός στην προοπτική να «λυθεί» το Κυπριακό με μια «χαλαρή ομοσπονδία» γιατί απλούστατα «βολεύει» την Άγκυρα.
Θα μπορεί να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε κίνηση των Ελληνοκυπρίων οπότε τότε δεν θα χρειάζεται το καθεστώς των εγγυήσεων και της μονομερούς επέμβασης.

Όσο διατηρείται το καθεστώς κυριαρχίας της Λευκωσίας τότε την Άγκυρα την βολεύει να διατηρεί το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης λόγω της εγγύητητας των τουρκικών  ακτών, ένα πλεονέκτημα το οποίο δεν έχει η Αθήνα.

Όπως είπε, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι ο φυσικός πλούτος θα μοιραστεί μεταξύ των δύο πλευρών, παρά τις διαβεβαιώσεις της Λευκωσίας.

«Που είναι η εγγύηση για αυτό;» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Αν δεν υπάρχει λύση τα επόμενα χρόνια και η εκμετάλλευση συνεχιστεί πως εγγυώνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων;

Όχι, είναι μόνο λόγια και υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, γιατί δεν βρίσκεται μία λύση τώρα ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Επειδή δεν το εννοείται όταν το λέτε».

«Δεν αντιδρώ μόνο. Προχωρώ» είπε «σε πράξεις. Τώρα ξεκινούμε και μεις τις γεωτρήσεις. Δεν είμαστε ενάντια στις γεωτρήσεις την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση. Όμως είμαστε ενάντια στις μονομερείς πράξεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνήσουν είτε μέσω των εταιρειών είτε μέσω της ΕΕ, τότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες. Όμως δεν βλέπουμε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γιατί δεν εγγυάστε τώρα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και λέτε ‘αν πουλήσω τότε θα το κάνω’».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του στον «Πολίτη» της Κύπρου, είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό και ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλουν οι Ελληνοκύπριοι.

Όπως είπε, πριν συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας των εγγυήσεων της αποχώρησης στρατευμάτων «θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι διαπραγματευόμαστε; Για τι είδους λύση; Για ομοσπονδία, συνομοσπονδία, δύο κράτη, ή μια τέταρτη ή πέμπτη επιλογή;

Όμως πρέπει μεταξύ μας να συμφωνήσουμε και ανεπίσημα να συμφωνήσουμε, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τους όρους αναφοράς μιας διαπραγμάτευσης. Τότε θα μπουν μέσα όλα τα άλλα στοιχεία».

Για τα τουρκικά στρατεύματα είπε πως η πρόταση για μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις δεν γίνεται αποδεκτή.
Οι μηδενικές εγγυήσεις είπε, δεν γίνονται αποδεκτές από τους Τουρκοκύπριους λόγω του φόβου τους για τους Ελληνοκύπριους για τα όσα έγιναν μέχρι το 1974.

Σε σχέση με την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά ο Μ. Τσαβούσογλου επέρριψε την ευθύνη στην ελληνική πλευρά λέγοντας πως υπαναχώρησε στα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας και της διακυβέρνησης.

Κατόπιν αυτού, κατά τον ίδιο, η τουρκική πλευρά απέσυρε τις προτάσεις για τα θέματα των εγγυήσεων και της μονομερούς επέμβασης. Ο Τούρκος υπουργός θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχιστεί από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντανά. Για το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων από το ΝΑΤΟ, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως αυτά μπορούν να συζητηθούν μετά την επίτευξη συμφωνίας για λύση και όταν και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα βρίσκεται στην ΕΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια μιας ακόμα αποτυχίας στο κυπριακό. Σημείωσε πως δεν διαφωνεί με τη θέση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία (σς. Ο Ν. Αναστασιάδης μιλάει για αποκεντρωμένη ομοσπονδία).

«Δεν το αποκλείουμε και δεν το απορρίπτουμε» είπε ο Μ. Τσαβούσογλου. Σε παρατήρηση ότι ο Μουσταφά Ακιντζί διαφωνεί με οποιαδήποτε εναλλακτική λύση πριν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως «αυτή μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη» (του Μ. Ακιντζί). Συμπλήρωσε πως η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε αλλά η Τουρκία δεν αποκλείει μια τέτοια λύση. «Θα μπορούσε» τόνισε «να είναι η ομοσπονδία. Όμως προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές λόγω των εμπειριών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια». 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως οι επαφές που έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και Ελληνοκύπριους πολιτικούς δεν αποτελούν διαπραγμάτευση αλλά ανταλλαγή απόψεων και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Ελλάδα με τους Τουρκοκύπριους.

Απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους Ελληνοκύπριους κατοίκους της, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν μόνο στο πλαίσιο ενός πακέτου συνολικής λύσης και όχι αποσπασματικά.

Αυτό όμως που προκύπτει από τα λεγόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι πως η συνολική αυτή λύση θα είναι όπως την βολεύει την Άγκυρα. Δεν θα απεμπολήσει ποτέ το δικαίωμά της για μονομερή επέμβαση αν δεν εξασφαλίσει την κατάλυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας και της δημιουργίας στην θέση της ενός ελεγχόμενου από την ίδια κρατικού μορφώματος.
***στη κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης»!
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: