Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Το τουρκικό δόγμα για τα ενεργειακά δια στόματος Γιλντιρίμ

Κώστας Βενιζέλος
Η ρητορική της έντασης και των απειλών που επιστρατεύει η Άγκυρα επεκτείνεται και κατά των εταιρειών, που πραγματοποιούν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αν και είναι προφανές ότι ο αδύνατος κρίκος παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η Τουρκία επιχειρεί με ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις να διαμορφώσει νέους κανόνες συμπεριφοράς και νέες προσεγγίσεις ως προς το διεθνές δίκαιο. Ένα διεθνές δίκαιο κομμένο ραμμένο στο επεκτατικό κοστούμι του καθεστώτος Ερντογάν.
Είναι σαφές πως η συμπεριφορά αυτή του καθεστώτος Ερντογάν είναι αποτέλεσμα και της ανοχής που επιδείκνυαν ισχυροί παίκτες της διεθνούς κοινότητας έναντι της Τουρκίας. Προ ημερών, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ επιχείρησε να περιγράψει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται η Άγκυρα αναφορικά με τις ενεργειακές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι θέσεις που διατύπωσε ο κ. Γιλντιρίμ κωδικοποιούνται ως εξής:
 
  • «Να προσέξουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο… η Τουρκία ανά πάσα στιγμή θα απαντήσει σε τετελεσμένα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».
  • «Οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε, η ‘νότια Κύπρος’ πρέπει να συμφωνήσει με τη βόρεια για να γίνει εξόρυξη κάθε είδους υποθαλάσσιας πηγής στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων».
  • «Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία της ανθρωπότητας. Επομένως δεν συνάδει ούτε με το εθνικό ούτε το διεθνές δίκαιο μια χώρα, μια κοινότητα να το καρπούται και να το εκμεταλλεύεται μονομερώς».
Οι τοποθετήσεις αυτές επιβεβαιώνουν εν πολλοίς τις τουρκικές προθέσεις σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά. Αμφισβητεί εν πρώτοις το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου. Επικαλούνται στην Τουρκία τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για να ακυρώσουν το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της.

Είναι σαφές πως οι προειδοποιήσεις προς τις εταιρείες είναι υποβαθμισμένες, καθώς δεν πρόκειται η Τουρκία να σταθεί απέναντί τους. Κι αυτό γιατί πίσω από τις εταιρείες βρίσκονται ισχυρά κράτη.
Το μήνυμα της Άγκυρας ελήφθη. Χωρίς πανικό και με ψυχραιμία να υπάρξει προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα. Η αξιοποίηση πολλών και διαφορετικών συμφερόντων στην περιοχή διαμορφώνουν δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: