Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

«Άδειασμα» από ΗΠΑ για διαμεσολαβητική πρωτοβουλία σε Ελλάδα και Τουρκία: «Βρείτε τα μεταξύ σας»


Διαψεύδει  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ περί υποτιθέμενης «διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές το προσεχές διάστημα», με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, σε σχετική του ανακοίνωση η οποία είναι περί «ανέμων και υδάτων», χωρίς να αναφέρει απολύτως τίποτα το ουσιαστικό.  

Βέβαια η ευθύνη για αυτή την παρωδία, όπως εξελίχθηκε, δεν βαραίνει μόνο τα ΜΜΕ, αλλά και την κυβέρνηση, η οποία άφησε το θέμα να υπάρχει χωρίς να το διαψεύδει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι είχαν τα πράγματα!
Υπενθυμίζεται ότι τη διαμεσολάβηση φέρεται να είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον, Θανάσης Τσίτσας, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον  ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε αλλά κράτησε  και αποστάσεις  από  τα σχετικά ελληνικά  δημοσιεύματα στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν Πενς και Πομπέο  προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη (την περασμένη Τετάρτη) ανέφερε  ότι  οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.
Και όχι μόνο αυτό βέβαια.
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα «μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία» φέρεται να είχε απαντήσει… καταφατικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική προσπάθεια αναμένεται να αναπτυχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες σε συνεννόηση με την Αθήνα, η οποία ζήτησε την συνεισφορά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.
Τώρα στην   απάντηση του εκπροσώπου  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 τηρείται για ακόμα μια φορά  η γραμμή της  πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η απάντησή του έχει ως εξής:
«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την  αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών.
Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: