Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Κλιμάκωση: Δύο τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» - Σε ετοιμότητα ελληνικά F-16 από Κρήτη

Δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, δύο φρεγάτες η μία κλάσης «G» και η άλλη MEKO-200HN που το πρωί βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση, προσεγγισαν το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πλοία του, που εκτελούν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», άρα εντός της ακτίνας δράσης των πυραύλων επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon βρίσκονται και τα τρία πολεμικά πλοία.


Το ελληνικό πλοίο απέχει περί τα 25 μίλια, έχοντας οπτική επαφή πλέον, από το Oruc Reis και το έχει θέσει εντός της ακτίνας δράσης των πυραύλων του.


Στην θαλάσσια περιοχή των νοτιοανατολικά των Δωδεκανήσων επίσης πλέουν δύο ελληνικές πυραυλάκατοι, ένα υποβρύχιο Type 214 και αναμένεται να πλεύσει τις βραδυνές ώρες και η φρεγάτα F462 «Κουντουριώτης», επίσης κλάσης "S".


H αποστολή της F462 «Κουντουριώτης» γίνεται για μια σειρά επιχειρησιακών λόγων: Είναι μία από τις έξι φρεγάτες της κλάσης οι οποίες εκσυγχρονίστηκαν (έστω όπως εκσυγχρονίστηκαν, ένα πρόγραμμα για τις μίζες του οποίου βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και 14 μήνες ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του) και μπορούν να δράσουν αποτελεσματικότερα από την «Νικηφόρος Φωκάς» που έχει συνολικά συστήματα της δεκαετίας του ΄80.


Επίσης η «Κουντουριώτης», έχει δύο αντιπυραυλικά CIWS Phalanx, έναντι ενός της «Νικηφόρος Φωκάς».


Η F462 «Κουντουριώτης» θα φτάσει στην περιοχή αύριο το πρωί.
Ο θυρεός του άκρως συμβολικός: 

Η φράση που αναγράφεται κάτω από την ημισέληνο, «ΠΛΕΩ ΜΕΘ' ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ», περιέχεται στο σήμα που έστειλε ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης στον υπουργό Ναυτικών, κατά την προσέγγιση του τουρκικού Στόλου το 1912. 


Ο σταυρός και η ημισέληνος συμβολίζουν τη νίκη του ορθόδοξου ελληνικού Έθνους επί του τουρκικού. 


Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ της 115 ΠΜ στην Κρήτη βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα κι ένα ζευγάρι πετούσε στην ανατολική Κρήτη σήμερα, μάλλον προερχόμενο από το Καστέλι.


Από την περιοχή της κρίσης απέχουν περίπου 20' με «συντηρητική» πτήση, όσο περίπου και τα τουρκικά μαχητικά από το Ντάλαμαν.


Ενα ελληνικό υποβρύχιο Type 214 ήδη περιπολεί γύρω από τo Uruc Reis σε απόσταση βολής τορπιλών SUT.


Σε πολιτικό επίπεδο γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια αποκλιμάκωσης από ελληνικής πλευράς, αλλά η τουρκική μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να απαντά στις εκκλήσεις της Αθήνας.


Η πρώτη «κόκκινη γραμμή», σε ότι αφορά τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει ξεπεραστεί από την Άγκυρα, αλλά η κυβέρνηση είναι οχυρωμένη πίσω από την «οριακή» όπως την χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, πλεύση και διενέργεια ερευνών του τουρκικού ερευνητικού.


Πρακτικά το ερώτημα για την κυβέρνηση είναι πόσο βαθιά «θα χωθούν» οι Τούρκοι και ετοιμάζουν την δεύτερη «κόκκινη γραμμή»...




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: