Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Χ. Χαφτάρ στην Αθήνα

Σειρά συγκεκριμένων δράσεων υποστήριξης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού ζήτησε από την Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ (16 και 17 Ιανουαρίου).


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» ο κ. Χαφτάρ ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική πλευρά τον έλεγχο του FIR Αθηνών, ώστε να μη διεξάγονται πολιτικές πτήσεις από Τουρκία προς Λιβύη, και δη προς την Τρίπολη, προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Από την ελληνική πλευρά έγινε σαφές προς τον κ. Χαφτάρ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς παρακώλυση ή παρενόχληση της εναέριας κυκλοφορίας δεν συμβαδίζει με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ένα κράτος στον εναέριο χώρο του.

Αναφορικά με το ζήτημα της εναέριας ασφάλειας, η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε στον κ. Χαφτάρ ότι έχει ζητήσει τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ την ενεργοποίηση της διαδικασίας ελέγχου όλων των πτήσεων μεταξύ Τρίπολης και Μισράτα.

Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε κατανόηση σε άλλα ζητήματα που έθεσε η λιβυκή πλευρά, όπως η υποστήριξη σε θέματα εκπαίδευσης Λιβύων.

Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σήμερα, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα υποδεχθεί τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Ως προς την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, η «Κ» έχει στη διάθεσή της πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο Λίβυος στρατάρχης έθεσε υπ’ όψιν της ελληνικής πλευράς το σχέδιό του, εφόσον καταλάβει την εξουσία.

Κατ’ αρχάς έχει θέσει στόχο τη διάλυση των τρομοκρατικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων, ενώ επιθυμεί τη μη ανάμειξη ξένων στα εσωτερικά της Λιβύης.

Ο κ. Χαφτάρ τόνισε προς την ελληνική πλευρά ότι σκοπεύει να απαγορεύσει πλήρως τη μεταφορά μισθοφόρων και οπλικών συστημάτων από την Τουρκία και να επιστρέψει όσα βρίσκονται ήδη στη Λιβύη.

Επιπλέον, εξέφρασε τη δέσμευσή του για εξεύρεση πολιτικής λύσης, διάλογο με όλες τις λιβυκές φυλές, έθεσε όμως ως προϋπόθεση τη μη αναγνώριση του Αλ Σαράζ.

Ο κ. Χαφτάρ εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει τη Λιβύη μέσα από το πρίσμα της προσπάθειας που πραγματοποιεί για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η πρόθεση συνδρομής με προσωπικό και μέσα (αεροναυτικές δυνάμεις), σε περίπτωση που η διαδικασία των συζητήσεων οδηγήσει στη συγκρότηση διεθνούς δύναμης.

Όπως έχει ήδη, άλλωστε, τονιστεί και δημοσίως, οι δύο πλευρές περιέγραψαν ως άκυρα τα δύο μνημόνια που συνάφθηκαν μεταξύ Αγκυρας και κυβέρνησης της Τρίπολης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: