Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Τουρκικά ΜΜΕ: ''Ένταση στα Ίμια μεταξύ τουρκικών & ελληνικών σκαφών''

 

Πάντως αυτό αναφέρουν οι Τούρκοι, επίβεβαιώση δεν υπάρχει από την ελληνική πλευρά. 
 
Το σίγουρο είναι ότι τόσο η αντπολίτευση, όσο και ο Ερντογάν, θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα σήμερα. 

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσέξει, καθώς οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, ταυτόχρονα όμως χρειάζεται ψυχραιμία και όχι διασπορά ψευδών ειδήσεων περί ερευνών του ''Oruc Reis'' , όπως γράφουν μερικά ΜΜΕ.  

Δεν έχουν ξεκινήσει έρευνες και χρειάζεται προσοχή στο τι αναφέρουμε.  

Η Άγκυρα έχει στήσει σκηνικό πολέμου σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο εδώ και μήνες με τις ελληνικές ΕΔ βρίσκονται στην ύψιστη ετοιμότητα και αναμένεται να ανταποδώσουν σε οποιαδήποτε ακραία πρόκληση της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, ενώ είναι εμφανές σε όλους πλέον πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.   

Αυτό που μας ανησυχεί όμως είναι η στάση της ελληνική κυβέρνησης, που θέλει να υποβαθμίσει το σημερινό περιστατικό με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού.
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ελληνικά και τουρκικά πλοία του λιμενικού ήρθαν σήμερα αντιμέτωπα στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Όπως αναφέρεται, τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής σήμερα από νωρίς το πρωί επιτηρούν τις βραχονησίδες πλησιάζοντας μέχρι 50 μέτρα τα Ίμια. 

Γύρω στις 11.30 το πρωί 6 ελληνικά ψαροκάικα που ξεκίνησαν από τη Λέρο και την Κάλυμνο προσπάθησαν να πλησιάσουν τις βραχονησίδες Ίμια, αλλά δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής δεν τα άφησαν να πλησιάσουν και αποσύρθηκαν σε απόσταση περίπου 2 μιλίων.

Σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής απέπλευσαν από την Κω και την Κάλυμνο, αλλά μόλις είδαν τα τουρκικά πλοία –σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα- αποσύρθηκαν στην Καλόλιμνο.

Την ώρα της έντασης πάντως τα τουρκικά ψαροκάικα που βρίσκονταν στα λιμάνια της Αλικαρνασσού απέφυγαν να κατευθυνθούν στην περιοχή των Ιμίων. 

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα ελληνικά και τουρκικά σκάφη πλησίασαν μεταξύ τους μέχρι και 300 μέτρα.

Το πρωί στην περιοχή των Ιμίων βρίσκονταν 3 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά το μεσημέρι ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 6.

Ένα από τα τουρκικά σκάφη πλησίασε τις βραχονησίδες Ίμια σε απόσταση 100 μέτρων και σταμάτησε για λίγο, την ώρα που τα άλλα τουρκικά σκάφη παρέμειναν πιο πίσω σε απόσταση μισού έως 2 μιλίων για να παρακολουθούν.

Παράλληλα, το ελληνικό σκάφος περίμενε –όπως αναφέρεται- σε απόσταση 1.5 μίλι, μπροστά στο νησί Καλόλιμνος, αναφέρει το sigma.

Σήμερα πάντως από την περιοχή των Ιμίων πραγματοποίησαν διέλευση από την πλευρά των τουρκικών υδάτων, όπως σημειώνεται, πλοία που μετέφεραν ξηρό φορτίο από το Γκιουλούκ της Τουρκίας προς το Ισραήλ

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική στρατιωτική μονάδα που βρίσκεται στην Καλόλιμνο με περίπου 60 στρατιώτες, αποβάθρα, πίστα ελικοπτέρων και πύργο ραντάρ σήμερα παρουσίασε ιδιαίτερη κινητικότητα. Οι Έλληνες στρατιώτες παρακολουθούν συνεχώς τα Ίμια από το φυλάκιο, σημειώνεται. 

Tην ίδια στιγμή και δεύτερη φρεγάτα ετοιμάζεται να αποπλεύσει από το Ναύσταθμο για την περιοχή που πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, αναφέρει το militaire.

Πρόκειται για τη φρεγάτα Κουντουριώτης η οποία θα αποπλεύσει τις επόμενες ώρες. 

 
Sözcü @gazetesozcu
 
Kardak’ta Türk-Yunan gerginliği https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kardakta-turk-yunan-gerginligi-5599741/ 

Kardak’ta Türk-Yunan gerginliği

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük mahallesine 3,5 mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarında 1996 yılında yaşanan gerginliğin 24. yıl dönümünde, Türk ve Yunan Sahil Güvenlik botları karşı karşıya...
sozcu.com.tr
See Sözcü's other Tweets
 
 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: