Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Επετειακή εκδήλωση ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ - Επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου της Οργάνωσης

Πραγματοποιήθηκε η Επετειακή Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 29 χρόνων απ' την Ίδρυση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.


Συμμετοχή και επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου της Οργάνωσης στη συνέχιση του αγώνα για πρακτική βελτίωση της θέσης και της προοπτικής της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. 

Πραγματοποιήθηκε χθες (Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020) στη Δερβιτσάνη, η Επετειακή Εκδήλωση για την Ίδρυση της Δημοκρατικής Ενώσεως Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ, σύμφωνα με την απόφαση και υπό την αιγίδα του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.



Δεκάδες μέλη των δομών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ από όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται κι έχει συγκροτημένα Παραρτήματα: Κορυτσά, Αυλώνα, Τίρανα, Αγ. Σαράντα, Δέλβινο, Χιμάρα, Αργυρόκαστρο κ.α., ιστορικά στελέχη και πολίτες της περιοχής παραβρέθηκαν τόσο στον ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο στη συνέχεια.
 
 
 
Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου που ιερούργησε στη Θεία Λειτουργία κι ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Οργάνωσης σε σύντομο χαιρετισμό του κι εξ ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ειδικά επεσήμανε την ανάγκη ώστε στη δύσκολη χρονιά που ξεκινάει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διάθεση για ευρύτερη κατανόηση μεταξύ μας, για περισσότερη συγνώμη πράγμα που με τη σειρά του θα επηρεάσει θετικά την προσπάθεια για σύμπνοια και ενότητα.
 
 
 

Πρέπει ειδικά να υπογραμμιστεί η παρουσία στις εκδηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κώστα Βλάση, πράγμα που δεν σηματοδοτεί απλά την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στην οργανωμένη προσπάθεια των μελών της ΕΕΜ για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά επί το πλείστον την ουσιαστική υποστήριξη της Μητέρας Πατρίδας προς τη δοκιμαζόμενη κοινότητα μας.
 
 
 
Ο κ. Βλάσης χαιρέτησε την Εκδήλωση αναφερόμενος στην αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης ώστε τα ζητήματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων της ΕΕΜ να αποτελούν κριτήριο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αλλά και καίριο θέμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, τις οποίες η Αθήνα επιθυμεί να αναβαθμίζονται συνεχώς.
 
 
 
 
Ειδικά ο κ. Υφυπουργός ανέφερε το θέμα της Απογραφής Πληθυσμού, η οποία αφενός θα πρέπει να γίνει με νομοθετικές πράξεις και πρακτικές που θα σέβονται την αρχή του αυτοπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας των πολιτών και αφετέρου θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όσο περισσότερων μελών της ΕΕΜ σ' αυτή.
 
 
 
 

Στην Εκδήλωση αναγνώστηκε το Μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νικολάου Δένδια, με κοινός παρανομαστή την εκδήλωση εμπιστοσύνης στην ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά και την υποχρέωση της ώστε μέσω των διεργασιών της να εξασφαλίζει κλίμα συναινέσεων και ευρύτερης συμμετοχής στους αγώνες της ΕΕΜ.
 
 
 
Επί το πλείστον δε η διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί και υποστηρίζει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα σε όλο το πλαίσιο για την διαιώνιση της παρουσίας της στις ιστορικές πατρογονικές εστίες. 
 
 
 
 

Χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα μετέφερε ο βουλευτής της Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης ενώ επίσης αναγνώστηκε σχετική επιστολή της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφης Γεννηματά. Στην Εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Β. Γιόγιακας.
 
 
 
 

Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε επίσης η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα κ. Σοφία Φιλιππίδου η οποία συμμετείχε μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρο Κακίση στη δραστηριότητα.
 
 
 
Η κα. Πρέσβης επεσήμανε το δίκαιο των προσπαθειών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε θέματα όπως ο πρακτικός σεβασμός της αρχής του αυτοπροσδιορισμού, της πρακτικής εφαρμογής των προνοιών του περί Μειονοτήτων Νόμου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της κατοχύρωσης ακινήτου περιουσίας για τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ, την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας για τα μέλη της ΕΕΜ κ.α.
 
 
 
 

Ουσιαστικού πολιτικού περιεχομένου ήταν η ομιλία του Προέδρου του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, πολιτικού βραχίονα της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, κ. Βαγγέλη Ντούλε.
 
 
 
Ο κ. Ντούλες κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενος για τη διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου αγώνα και προσπάθειας της ΕΕΜ υπό την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που να κάνει την υπέρβαση απ' την αμυντική τακτική διαχείρισης της κατάστασης σε διεκδίκηση και αναβάθμιση στόχων.
 
 
 
Μέσα στην χαώδη πολιτική κατάσταση στη χώρα, τον ανθελληνισμό τον οποίο κατήγγειλε σε συγκεκριμένες πρακτικές διαστάσεις κι εκφάνσεις, στην δημογραφική και οικονομική δυσπραγία, ο αγώνας θέλει πολύ μεγαλύτερες θυσίες και διάθεση συμμετοχής σ' αυτόν προειδοποίησε ο κ. Ντούλες.
 
 
 

Την κεντρική Ομιλία της Εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος αναφερόμενος ειδικά στο γεγονός ότι η Οργάνωση αντέχει, 29 χρόνια μετά την ίδρυση της, μένει πιστή στους πολιτικούς της στόχους και στο πρόγραμμα, συνεχίζει να αποτελεί βασικό μοχλό για τους αγώνες της ΕΕΜ σε ένα ασταθές πολιτικό τοπίο και ειδικά στην αντιμετώπιση πολιτικών των Τιράνων που πολλές φορές στόχο έχουν την εκδίωξη των ελλήνων απ' τη γενέθλια γης τους. 
 


Δεδομένου ότι το πολιτικό έτος 2020, έχει μπροστά του την βασική πρόκληση της Απογραφής αλλά και ενδεχόμενα πολιτικών απροόπτων καθώς η εσωτερική κρίση στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και όξυνση η χθεσινή Επετειακή Εκδήλωση έχει σπουδαία σημασία για την αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Πηγή: Himara.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: