Η πόλη που κάποτε απαρτιζόταν από πληθυσμό άνω των 500.000(αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για μια πόλη κατά τον Μεσαίωνα) ήταν μια μακρινή ανάμνηση.
Η κρίση ήταν πολυεπίπεδη.
Ο λαός είχε διχαστεί σε Ενωτικούς και Ανθενωτικούς ,φανατικοί μοναχοί με προεξέχοντες τους Γεννάδιο Σχολάριο και Ιωάννη Ευγενικό φανάτιζαν τα χειραγωγούμενα και ελλιπώς μορφωμένα πλήθη της ανθενωτικής παράταξης και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε να αντιμετωπίσει τον ανερχόμενο ηγέτη την Τούρκων, τον Μωάμεθ ΄Β.
Όπως εύστοχα αναφέρει ο Φραντς Μπάμπινγκερ «Ο Μωάμεθ ΄Β ανήκει ασφαλώς στις ιστορικές εκείνες μορφές, μπροστά στις οποίες αισθανόμαστε το μυστήριο των δαιμονικών προσωπικοτήτων».
Μόλις στα 19 του χρόνια ο γιος του Μουράτ ΄Β έγινε ο νέος Οσμανίδης Σουλτάνος.
Ο Μωάμεθ, αν και 16-7 χρονών, είχε ήδη διακριθεί τόσο στην δεύτερη μάχη του Κοσσυφοπεδίου εναντίον των σταυροφορικών στρατευμάτων του Ιωάννη Ουνυάδη όσο και στις επιχειρήσεις του 1450 κατά του Ηγεμόνα των Ηπειρωτών Γεωργίου Καστριώτη (Σκεντέρμπεη).
Ο Μωάμεθ ήταν εμμονικός ως προς το θέμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης καθώς ήθελε η Οθωμανική Αυτοκρατορία να έχει πλέον ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας με ισχυρό συμβολισμό από όπου θα μπορεί να παγιώσει την οθωμανική εξουσία και να κατευθύνει της επιχειρήσεις κατά της Χριστιανικής Δύσης.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έμενε άυπνος για ολόκληρες νύχτες χαράσσοντας συνεχώς σχέδια εκπόρθησης της Πόλης!
Σαν χαρακτήρας έδειχνε ιδιαίτερο ζήλο ως προς τις επιστήμες και τον μόρφωση, διασώζεται μάλιστα ότι ήταν συστηματικός μελετητής των Ομηρικών Επών και θαύμαζε πολύ τον Αχιλλέα!
Όμως ως προς την άσκηση της εξουσίας ήταν ανάλγητος. Σύμφωνα με χρονικογράφους της εποχής οι Χριστιανοί που εξοντώθηκαν από τον Μωάμεθ ΄Β κατά την διάρκεια των πολέμων του με διάφορες χριστιανικές ηγεμονίες ανέρχονται σε 900.000.
Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 οι κατακτήσεις των Οθωμανών συνεχίστηκαν στα Βαλκάνια ενώ ο Μωάμεθ στο πίσω μέρος του μυαλού του ήθελε να κατακτήσει και την Ρώμη, το κέντρο του Δυτικού Χριστιανισμού!
Το 1480 ο τουρκικός στόλος υπό τον Αχμέτ Γκεντίκ Πασά εισέβαλλε στο Οτράντο της Νότιας Ιταλίας όπου το λεηλάτησε και κατάσφαξε τους κατοίκους. Ωστόσο στις 3 Μαΐου 1381 ο άνθρωπος που κυρίευσε την Κωνσταντινούπολη και βύθισε το Ελληνικό Έθνος σε 400 χρόνια σκλαβιάς και μαύρης δουλείας πέθανε σε ηλικία 49 ετών.
Μάλιστα προετοίμαζε πόλεμο εναντίον των Μαμελούκων της Αιγύπτου εκείνη την περίοδο.
Η έκκληση του Αυτοκράτορα στους δυτικούς ηγεμόνες Ένας μόνος τρόπος υπήρχε να σωθεί η Κωνσταντινούπολη, η πολυπόθητη βοήθεια από την Δύση.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απέστειλε πρεσβευτές στους χριστιανούς βασιλείς.
Ο φιλέλληνας Κάρολος ΄Ζ της Γαλλίας την άνοιξη του 1452 έστειλε ευχές αγάπης και συμπάθειας προς τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο μέσω του βυζαντινού πρεσβευτή στο Παρίσι, Νικόλαου Στανισά.
Μάλιστα εύχονταν την θετική έκβαση του πολέμου αυτού υπέρ των Ελλήνων
Διαβάστε ΕΔΩ την συνέχεια του άρθρου.
www.elkosmos.gr © www.elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου