Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Τουρκία: Ετοιμάζουν στρατιωτική βάση στην Α. Θράκη-"Δώρο" Άγκυρας στο ΝΑΤΟ

 

Μετά την αναγγελία της ανακήρυξης συγκεκριμένης περιοχής στην Ανατολική Θράκη ως στρατιωτικής από το γραφείο του Ερντογάν, έχουμε πιθανότατα ένα από τα πιο μεγαλόπνοα σχέδια του ίδιου με το ΝΑΤΟ.
     
Η περιοχή στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην επαρχία kIRKLARELİ, περίπου 5 χιλιόμετρα από τα βουλγαρικά σύνορα, κηρύχθηκε ως απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη δευτέρου βαθμού.

Η στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή καλύπτει μια έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τούρκου Προέδρου με τον αρ. 2574 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, η περιοχή μεταξύ των χωριών Limanköy και Begendik στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας κηρύχθηκε ως στρατιωτική ζώνη εδάφους/θάλασσας δεύτερου βαθμού.

Η απόφαση είχε ως εξής.

«Η ανακήρυξη στην δεύτερη βαθμίδα απαγορευμένης ζώνης ξηράς / θάλασσας των περιοχών με σύνορα και συντεταγμένες που εμφανίζονται στον επισυναπτόμενο χάρτη, έχουν αποφασιστεί σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου αριθ. 2565 για τις στρατιωτικές απαγορευμένες ζώνες και τις ζώνες ασφαλείας».

Σενάρια φέρουν την Άγκυρα να ετοιμάζει μια στρατιωτική βάση στην περιοχή, η οποία θα έχει πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα αλλά και στο έδαφος και στην οποία δεν θα υπάρχουν τόσοι περιορισμοί εισόδου νατοϊκών πολεμικών πλοίων σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ.

Μετά το νομοσχέδιο που πέρασε ο Ερντογάν για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου από την τουρκική προεδρία, παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο από τα χέρια του νυν Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, έχουμε όπως δείχνουν τα πράγματα ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή.

Η πιθανή κατασκευή μιας τουρκικής ναυτικής βάσης στην Ανατολική Θράκη, θα αποτελέσει το κύριο δέλεαρ για το ΝΑΤΟ, με την παρουσία μελλοντικά νατοϊκών δυνάμεων εντός της Μαύρης Θάλασσας, επιλύοντας εν μέρει το πρόβλημα της συνθήκης του Μοντρέ, η οποία δεν επιτρέπει την παραμονή νατοϊκών πολεμικών πλοίων έπειτα από 21 ημέρες.

Την ίδια στιγμή ο Μπορίσοφ, με νατοϊκή χρηματοδότηση ετοιμάζει τη μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στη Βάρνα, για να περιοριστεί ο ρωσικός στόλος στα αγκυροβόλια του, μόνο που Ερντογάν θα του κάνει πιθανόν αντίπραξη και θα του πάρει "την μπουκιά μέσα από το στόμα".

Ο Ερντογάν αναμένει μια άκρως σοβαρή χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για να σώσει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας του, με την ανταλλαγή νομισμάτων με την FED, ενώ υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό που τον κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτο.

Το δέλεαρ για τη δύση θα ήταν τεράστιο αναδεικνύοντας την Τουρκία σε χώρα ακόμα μεγαλύτερης γεωπολιτικής αξίας.

Μια στρατιωτική βάση στη Μαύρη θάλασσα στο τουρκικό έδαφος, στην οποία θα έκανε φυσικά χρήση το ΝΑΤΟ, θα “ακύρωνε” αυτόματα και τη μεγάλη σημασία της Αλεξανδρούπολης ακόμα και της Βάρνας και θα έδινε στη συμμαχία τρομερά πλεονεκτήματα έναντι της Ρωσίας.

Ο έλεγχος των Στενών του Βοσπόρου, που αποτελεί κύριο μέλημα του ΝΑΤΟ, θα γίνονταν πιο εύκολος, ενώ νατοϊκά πολεμικά πλοία και υποβρύχια θα “μπαινόβγαιναν” στην Μ.Θάλασσα με μεγαλύτερη σιγουριά.

Σε συνδυασμό με το περιβόητο σχέδιο για το κανάλι της Κων/πολης η Άγκυρα υλοποιεί στο ακέραιο ένα σχέδιο που θα βολεύει τη δύση και θα εξόργιζε τη Μόσχα στον υπερθετικό βαθμό.
 
Όλα αυτά αποτελούν σενάρια που βρίσκονται πολύ κοντά όμως στην πραγματικότητα που βιώνει η σημερινή Τουρκία, η οποία “παίζει χοντρά” παιχνίδια με μεγάλες δυνάμεις και αυτό οφείλουμε να το ομολογήσουμε.

Αλλά όπως είναι γνωστό στην πατρίδα μας, όποιος “ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες” και αυτό είναι καλό είναι το θυμούνται οι "γείτονες". 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: