Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 36 ΧΡΟΝΙΑ Μαύρη επέτειος για την Κύπρο ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ

 
Παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής την β' αντιπρόεδρο Ροδούλα Κράτσα, τελέστηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Τύμβος της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες- Έλληνες και Ελληνοκυπρίους- της τουρκικής εισβολής του 1974.
Οι σειρήνες της Κυπριακής Δημοκρατίας ήχησαν στις 5.30 το πρωί, ώρα που στις 20 Ιουλίου 1974 άρχισε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με απόβαση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή «Πέντε μίλι» της Κερύνειας και ρήψη αλεξιπτωτιστών στον Πενταδάκτυλο.

Η εισβολή του Αττίλα και η κατάληψη του 40% του εδάφους της Κύπρου ολοκληρώθηκε στις 14-15 Αυγούστου, μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης της Γενεύης, με την κατάληψη της Αμμοχώστου και της Μόρφου.
   Τριάντα έξι χρόνια από τότε, πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή των ανθρώπων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το 2004 οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν για λύση του κυπριακού, αλλά ένα μήνα μετά η Κύπρος, αν και de facto διχοτομημένη, έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Παρόλα αυτά η τραγωδία του 1974 είναι χαραγμένη στις καρδιές και στις ψυχές των ανθρώπων που την βίωσαν με οδυνηρό τρόπο. Πολλοί από αυτούς τη βιώνουν ακόμη καθημερινά. Είναι οι συγγενείς των αγνοουμένων και οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας.
   Το απογοητευτικό είναι ότι στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται σημάδι αισιοδοξίας για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, με την οποία θα τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική παρουσία και η διαίρεση της Κύπρου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κατέστησε σαφές ότι το όραμά του είναι τα «δύο κράτη» στην Κύπρο.
   Τα πολιτικά κόμματα, με διακηρύξεις τους καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου και καταγγέλλουν τις βαρβαρότητες του Αττίλα, τον ξεριζωμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον εποικισμό και όλες τις αποσχιστικές ενέργειες.
   Επισημαίνουν παράλληλα ότι 36 χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοικτές αφού οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες, οι εγκλωβισμένοι υποφέρουν την καταπίεση του Τούρκου κατακτητή και οι συγγενείς των αγνοουμένων ζουν ακόμα το δράμα της αναμονής για τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους.
   Τα κόμματα επαναβεβαιώνουν παράλληλα την προσήλωσή τους στο στόχο για εξεύρεση βιώσιμης λύσης και επισημαίνουν την ανάγκη για ενότητα, συλλογικότητα και συστράτευση.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς-οπλίτες
  
Παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής την β' αντιπρόεδρο Ροδούλα Κράτσα, τελέστηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Τύμβος της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες- Έλληνες και Ελληνοκυπρίους- της τουρκικής εισβολής του 1974.
   Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, η καθιερωμένη στέψη ηρώων και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
   Στεφάνια στο μνημείο πεσόντων κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος και η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
   Στη διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων μετέχουν οι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Δαβάκης (ΝΔ), Χαράλαμπος Χαραλάμπους (ΚΚΕ), Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ) και Μιχάλης Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

Σαμαράς: «Tιμούμε τους πεσόντες του 1974»
  
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, για τη σημερινή θλιβερή επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
   «Η σημερινή θλιβερή επέτειος φέρνει στις μνήμες ολόκληρου του Ελληνισμού τις δραματικές ώρες της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας στη νεότερη ιστορία μας.
   Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και θυμίζει σε ολόκληρο τον Κόσμο την πραγματική διάσταση του Κυπριακού Προβλήματος, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εισβολή του Αττίλα και αφορά στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, την εθνοκάθαρση, που έγινε από τα στρατεύματα κατοχής και τον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών.
   Τιμούμε τους ηρωικώς πεσόντες στην άνιση μάχη του 1974 και συμπαρατασσόμαστε με τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για μια δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Λύση που να δίνει τέλος στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και να οδηγεί σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: