Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Η αυτοκρατορία επιστρέφει στα παζάρια της Ανατολής
Με τη φιλοδοξία για δηµιουργία µιας νέας «ειδικής σχέσης» και συνοδεία πολυπληθούς αντιπροσωπείας έφτασε χθες στο Νέο Δελχί ο Ντέιβιντ Κάµερον.
Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε αρχίσει την επίθεση φιλίας προς Ανατολάς από την Αγκυρα, δηλώνοντας «οργισµένος» µε τους αργούς ρυθµούς των ενταξιακών διαπραγµατεύσεών της µε την Ε.Ε.
Κατά την άφιξή του στο Νέο Δελχί, ο Ντέιβιντ Κάµερον δεν περίµενε να βρει τη θερµή υποδοχή που είχε επι φυλάξει το ενθουσιώδες πλήθος το 1958 στον Χάρολντ ΜακΜίλαν, τον πρώτο βρετανό πρωθυπουργό που επισκεπτόταν την ανεξάρτητη Ινδία. Σήµερα η πρώην αποικία δεν έχει ανάγκη την πρώην αυτοκρατορία.
Η οικονοµία της κινείται µε ρυθµούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 10% και η κυβέρ νηση δίνει µεγαλύτερο βάρος στις σχέσεις της µε τις Ηνωµένες Πολιτείες, µε τις οποί ες έχουν έναν τζίρο συναλλαγών τρεις φο ρές µεγαλύτερο.
Στην πραγµατικότητα, εκείνη η παλιά σχέση που ένωνε τις δύο χώρες έχει αντιστραφεί: σύµβολα της βρετανικής αυτοκινητοβιοµηχανίας, όπως η Τζάγκουαρ και η Λαντ Ρόβερ, βρίσκονται σε ινδικά χέ ρια, στο Ηνωµένο Βασίλειο δραστηριοποι ούνται περισσότερες από 700 ινδικές επιχειρήσεις και οι ινδικές εξαγωγές προς την πρώην αυτοκρατορία ξεπερνούν κατά πολύ τις εισαγωγές.
Το 2005 τα βρετανικά προϊ όντα βρίσκονταν στην πέµπτη θέση των ει σαγωγών της Ινδίας, σήµερα έχουν κατρα κυλήσει στη 18η.
Οπως επισηµαίνουν αναλυτές, η Βρετανία θέλει να αφήσει πίσω της µία δεκαετία πολεµικών περιπετειών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και να επαναφέρει το κέντρο βάρους της εξωτερικής της πολιτικής στο εµπόριο. Η αναπτυσσόµενη οικονοµία της Ινδίας αποτελεί ιδανικό πεδίο και δεν είναι τυχαίο ότι παρουσιάζοντας το πρώτο του νοµοθετικό πρόγραµµα µετά την εκλογή του ο Ντέιβιντ Κάµερον χρησιµοποίησε τον όρο «ειδική σχέση» για να περιγράψει το είδος της συνεργασίας µε την Ινδία, έναν όρο που µέχρι τότε το Λονδίνο χρησιµοποιούσε µόνο για την Ουάσιγκτον.
Ο βρετανός πρωθυπουργός έφτασε χθες στο Νέο Δελχί συνοδευόµενος από έξι κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του και µία πολυµελή αντιπροσωπεία αποτελούµενη από περίπου 90 επιχειρηµατίες, ακαδηµαϊκούς και χρυσούς ολυµπιονίκες. Στις τρεις ηµέρες της επίσκεψής του θα συναντηθεί µε την ηγεσία της χώρας και θα τσουγκρίσει πολλές φορές το ποτήρι του µε υποψήφιους επενδυτές.
Το πιο σηµαντικό για τη βρετανική αποστολή όµως είναι να µη θυµίζει σε τίποτε τον παλιό κατακτητή. Οι Ινδοί θυµούνται ακόµη τον Ντέιβιντ Μίλιµπαντ, υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπράουν, να αποκαλεί µε τα µικρά τους ονόµατα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
Στην Τουρκία
Ο Κάµερον έδωσε από την Τουρκία µία πρόγευση της «επιχείρησης γοητείας» προς τους πιθανούς εµπορικούς εταίρους της ασιατικής ηπείρου. Κατά τη συνάντησή του µε τον τούρκο οµόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ο βρετανός πρωθυπουργός εµφανίστηκε ένθερµος υπερασπιστής της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνοντας «οργισµένος» µε τις καθυστε ρήσεις που παρουσιάζονται στις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις.
«Μία Ευρώπη χωρίς την Τουρκία δεν θα είναι πιο ισχυρή αλλά πιο αδύναµη, δεν θα είναι πιο ασφαλής αλλά πιο ανασφαλής, δεν είναι πιο πλούσια αλλά πιο φτωχή», είπε µιλώντας στο τουρκικό εµπο ρικό επιµελητήριο καλώντας τους τούρκους επιχειρηµατίες να ανοίξουν µαζί τον δρόµο από την Αγκυρα στις Βρυξέλλες.
Το Κυπριακό
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου µε τον τούρκο πρωθυπουργό, ευχήθηκε να υπάρ ξει πραγµατική πρόοδος στο Κυπριακό το τρέχον έτος και κάλεσε την Τουρκία, έναν «σηµαντικό στρατηγικό εταίρο», να συµφιλιωθεί µε το Ισραήλ χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις τους ανυπολόγιστης αξίας.
Ο Κάµερον ζήτησε ακόµη την άρση του αποκλεισµού της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την περιοχή «φυλακή µε ανοικτό ουρανό».
Απολύτως φυσιολογικά, ο Ερντογάν χαιρέ τησε τις θέσεις του «κυρίου Ντέιβιντ», όπως τον αποκάλεσε, ως την αρχή µιας «χρυσής εποχής» στις σχέσεις των δύο πλευρών.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου