(Ανανέωση 01/07 10.01): Κλιμακώνει την πρόκληση η Τουρκία και το ωκεανογραφικό-ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme, επέστρεψε χθες το βράδυ στην περιοχή μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης εντός της ελληνικής υφαλοκριπήδας και ξεκίνησε πάλι τις ερευνητικές του δραστηριότητες. Μάλιστα χθες το βράδυ στις 22.00 έριξε μπαλόνια που προειδοποιούσαν ότι το σκάφος μπορούσε να προβεί μόνο σε περιορισμένους ελιγμούς, προφανώς λόγω των ερευνητικών δραστηριοτήτων και της πόντισης ειδικού εξοπλισμού που εμπόδιζαν την κίνηση του σκάφους!
Όλα αυτά χωρίς από ελληνικής πλευράς να υπάρξει αντίδραση, αφού ο P61 "Πυρπολητής" δεν έλαβε κάποια εντολή για να δράσει.
Έτσι το πρωί περί τις 06.00, το τουρκικό σκάφος μάζεψε ανενόχλητο τον εξοπλισμό του (μεταξύ των οποίων και τα μπαλόνια προειδοποίησης) και πήρε αργή ανατολική πορεία με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκεται 7 μίλια νοτιοανατολικά της Ζουράφας εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Από ελληνική πλευρά δεν υπήρξε καμία αντίδραση, δηλαδή ούτε ενημέρωση των ξένων πρεσβευτών, ούτε επιχειρήθηκε φυσικά να αποτραπεί η ερευνητική δραστηριότητα τυ σκάφούς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση από την εποχή των Ιμίων, την οποία φαίνεται ότι "κατάπιε αμάσητη" η κυβέρνηση...
Ιδιαίτερη σημασία έχει η φωτό που δημοσιεύει το defencenet.gr, όπου ρυμουλκούμενος ειδικός εξοπλισμός μεγάλου ύψους, πίσω από την πρύμνη του σκάφους.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν αποχωρεί από την ευρύτερη περιοχή της Σαμοθράκης το τουρκικό ωκεανογραφικό-ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme, το οποίο από χθες έχει τινάξει το «θερμόμετρο» της έντασης στο Αιγαίο, έστω και αν δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κλιμάκωση σε επίπεδο αύξησης δυνάμεων. Η θιγόμενη ελληνική πλευρά, απάντησε με ένα ασυνήθιστα, για τα δεδομένα των τελευταίων μηνών, σκληρό διάβημα και τώρα μένει να δούμε αν πάλι το τουρκικό σκάφος θα εισέλθει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας οπότε πιθανότατα να χρειαστεί από ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε πιο έμπρακτη εφαρμογή των όσων αναφέρει το σημερινό διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών.
τουρκική κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως (από προσπάθεια αντιπερισπασμού λόγω έντασης του αγώνα του PKK και των υψηλών απωλειών του Στρατού, μέχρι αυτό που φαίνεται ως επικρατέστερη εκδοχή, η εκκίνηση διαδικασιών για πετρελαϊκές έρευνες από ελληνικής πλευράς), αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για την πλέον σοβαρή επιθετική κίνηση της Τουρκίας, εδώ και πολλά χρόνια. Ούτε καν το περιστατικό με το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος MALENE OSTERVOLD μπορεί να συκριθεί σε επίπεδο πρόκλησης με αυτό που έγινε χθες και σήμερα.
Στις φωτό που δημοσιεύουμε και οι οποίες τραβήχτηκαν από άνθρωπο του defencenet.gr βλέπουμε τα δύο σκάφη στην πρώτη το τουρκικό ερευνητικό Α599 TCG Çeșme και στην δεύτερη την κανονιοφόρο P-61 «Πυρπολητής» στο Θρακικό Πέλαγος.
Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται από πλευράς ΓΕΕΘΑ και Π.Ν. οι ναύσταθμοι Σμύρνης, Ασκάζ και Κωνσταντινούπολης για να διακριβωθεί αν υπάρχει κάποιου είδους κινητοποίηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «κάτι το εξαιρετικό», όπως δείχνουν και οι σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες που μελετά η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ.
Πάντως στην Πολεμική Αεροπορία είχαμε μία σημαντική εξέλιξη, κρίσιμη για τις επιχειρησιακές ικανότητες του Όπλου, την οποία θα αποκαλύψει αύριο το defencenet.gr.
Σήμερα στο Αιγαίο είχαμε 2 σχηματισμούς αποτελούμενους από 10 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, που προχώρησαν σε 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας. Τα τέσσερα από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και αυτή την φορά τα ελληνικά μαχητικά φυλακής προχώρησαν σε «προωθημένες» αναχαιτίσεις.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου