Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010
Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιούν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων με το Τελ Αβίβ και ένα πιο ενεργό ρόλο από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο ανάληψης πρωτοβουλιών για το Παλαιστινιακό.
Πρόκειται για τη πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ελλάδας από την αναγνώριση του Ισραήλ το 1992 και την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ.
Η επίσκεψη αυτή είχε αρχικά σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2009 αλλά αναβλήθηκε. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η Jerusalem Post, η Αθήνα -αναλύοντας τη πορεία
των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ και Τουρκίας-ΗΠΑ- θεωρεί χρονικά κατάλληλη τη σύσφιξη των σχέσεων με το Τελ Αβίβ καθώς οι στρατηγικές συμμαχίες στις περιοχή επανεξετάζονται. Στο πνεύμα αυτό δεν αποκλείεται να ενισχυθεί περαιτέρω η διμερής στρατιωτική συνεργασία.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η προσέγγιση με το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009 όταν η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την έκθεση Goldstone που καταδίκαζε τις ισραηλινές βιαιότητες στη Γάζα.
Η ελληνική αποστολή θα γίνει δεκτή από τον Ισραηλινό πρόεδρο Shimon Peres, το πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Εξωτερικών Avigdor Lieberman. Ο υπουργός Άμυνας Ehud Barak, που το διάστημα αυτό θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκε ήδη με τον Γ. Παπανδρέου τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη.
Στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η κατάσταση στη Γάζα και η εξεύρεση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στο ανθρωπιστικό πρόβλημα, το Παλαιστινιακό, οι προοπτικές που δημιουργούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις και η πιθανότητα για απευθείας διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών, η κατάσταση στο Λίβανο και το γενικότερο κλίμα στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης το Ναό της Αναστάσεως στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου