Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ο Παπανδρέου σε Ισραήλ – Παλαιστίνη: Η Ελλάδα ως «έντιμος διαμεσολαβητής»;


Στις 21 και 22 Ιουλίου, Τετάρτη και Πέμπτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα θα ταξιδέψουν στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη σε μία επίσκεψη η οποία έχει πολλαπλές αναγνώσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπία θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και των δύο πλευρών.

Από ισραηλινής πλευράς θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, με την πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Άβιγκορ Λίμπερμαν. Η Ελληνική αντιπροσωπία από την παλαιστινιακή πλευρά θα συναντήσει και τον πρόεδρο Αμπάς.

Για την ώρα το ακριβές πρόγραμμα του ταξιδιού δεν έχει γνωστοποιηθεί κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το defence-point.gr σημειώνει δύο κύρια σημεία τα οποία μπορούν να εξαχθούν από τις εν λόγω εξελίξεις.

Πρώτον, η Αθήνα φαίνεται να δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών με σκοπό την μεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του πολύ-επίπεδου και πολύπλοκου παλαιστινιακού προβλήματος.

Η Αθήνα, προσπαθεί να αντικαταστήσει την κατ΄ όνομα «διαμεσολάβηση» της Τουρκίας και να καταστεί ένας «έντιμος διαμεσολαβητής» (honest broker) μεταξύ των δύο πλευρών.   

Πράγματι, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «η επίσκεψη σηματοδοτεί τη σταθερή προσήλωση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και τη σύσφιξη των σχέσεων τόσο με το Ισραήλ όσο και τον αραβικό κόσμο». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Γρηγόρη Δελαβέκουρα η Ελλάδα έχει «πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας και ειλικρινείς σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή και θέλουμε αυτές τις σχέσεις να τις εμβαθύνουμε. Θέλουμε η Ελλάδα να διαδραματίσει - και μπορεί να το κάνει - ένα ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.»

Το defence-point.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο αραβικός κόσμος και ειδικά οι χώρες οι οποίες φιλοδοξούν να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στην περιοχή δεν έχουν δει με «καλό μάτι» τις τουρκικές τυχοδιωκτικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα να διάκεινται θετικά στην Ελληνική εμπλοκή στο πρόβλημα, κάτι το οποίο συμβαίνει επίσης και με το Ισραήλ.

H ευκαιρία για την χώρα μας να αναλάβει την διαμεσολάβηση στο παλαιστινιακό κρίνεται ως μοναδική λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή. Το defence-point.gr παρουσιάζει μία εμπεριστατωμένη μελέτη («ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09», 06 Ιουλίου 2010) του Ινστιτούτου Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας (Ι.Α.Α.Α.) με τίτλο «Η Χαμένη Ευκαιρία με τους Άραβες και ο Ρόλος που Φοβάται να Αναλάβει η Ελλάδα στην Ν.Α. Μεσόγειο» μέσω της οποίας καταδεικνύεται με τον πλέον σαφή τρόπο η αναγκαιότητα για την Αθήνα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. 

Δεύτερον, η Αθήνα φαίνεται πως σκοπεύει να αναπτύξει μία πιο στενή συνεργασία με το Τελ-Αβιβ τόσο στον στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό πεδίο αφού είναι σίγουρο πως το «κενό» που άφησε η Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να καλυφθεί.

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες στον συγκεκριμένο τομέα είναι ενδεικτικές.

Στις 19 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν το ταξίδι στην περιοχή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκο Κυπριανού. Σε ερώτηση στον Γ. Δελαβέκουρα εάν η συνάντηση αυτή μπορεί να έχει σχέση με την επικείμενη ελληνική επίσκεψη στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη η απάντηση ήταν καταφατική, χωρίς βέβαια το συγκεκριμένο θέμα να αποτελεί το μοναδικό σημείο συζήτησης. Υπενθυμίζεται ακόμα πως υπάρχει κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας και Κύπρου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Εκτός της αναγκαιότητας διαμόρφωσης κοινής στάσης Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ-Αβίβ σε γεωπολιτικά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο ελληνικά μέσα (strategyreport.gr, Το Ποντίκι) δημοσιεύουν πως ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης έλαβε ισραηλινή πρόταση για την κοινή εκπαίδευση μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας και του Ισραήλ τον προσεχή Οκτώβριο. Η άσκηση που πρότειναν οι ισραηλινοί θα είναι διήμερη και θα λάβει χώρα στην περιοχή του Τελ-Αβίβ. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως εκκρεμεί και η διενέργεια άσκησης CSAR (Έρευνα και Διάσωση Μάχης) μεταξύ των δύο πλευρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει επισημάνει στο defence-point.gr πως η διαμόρφωση μίας «στρατηγικής σχέσης» μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας και Τελ-Αβίβ αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως στο τρέχων τεύχος του περιοδικού «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ» παρουσιάζεται το σενάριο της Ελληνο-ισραηλινής στρατιωτικής άσκησης ΜΙΝΩΑΣ 2010 με αποκλειστικές φωτογραφίες.       


Η αναγκαιότητα για την περαιτέρω σύγκληση Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ για την αντιμετώπιση του τουρκικού Νέο-Οθωμανικού αναθεωρητισμού στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται εμφανής μέσω του «ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 08», 14 Ιουνίου 2010 του Ι.Α.Α.Α. με τίτλο «Η «Ναυμαχία της Γάζας»: Κίνδυνοι και Ευκαιρίες για την Ελληνική Ασφάλεια». 


Το defence-point.gr εκτιμά πως η συγκυρία επιβάλλει στον ελληνισμό πρώτον, να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επίλυσης του παλαιστινιακού αφού τόσο ο Αραβικός κόσμος όσο και το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι φαίνονται θετικά διακείμενοι  προς την ελληνική εμπλοκή και δεύτερον, η Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να προσεγγίσουν προσεχτικά το Τελ-Αβίβ με σκοπό να δημιουργήσουν μία στρατηγική σχέση η οποία φυσικά και δεν θα στρέφεται κατά των φίλων Αράβων.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: