Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010
Τιμή στους αγωνιστές κατά του Αττίλα
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
«Πέρασαν 36 χρόνια από τότε.
Ούτε λίγα ούτε πολλά.
Ίσως είναι λίγα για όσους έζησαν τα συγκλονιστικά γεγονότα. Ίσως είναι πολλά για όσους δεν τα έζησαν και δεν είχαν προσωπική εμπειρία. Για την Κύπρο όμως σίγουρα είναι πολλά. Γιατί βαριά είναι η μπότα του Αττίλα και της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής» τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, στο ετήσιο Aρχιερατικό Mνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974, που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.
Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου 1974, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων, η Κυπριακή Πρεσβεία και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ελίζας Βόζενμπεργκ, του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Έφης Χαλάτση, του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παπακωνσταντίνου, του βουλευτού Επικρατείας του ΛΑΟΣ Γιάννη Κοραντή, του στελέχους του Συνασπισμού Παναγιώτη Τριγάζη, του αναπληρωτή Νομάρχη Αθηνών Βασίλη Κόκκαλη, του Κύπριου πρέσβη στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, δημάρχων των κατεχομένων δήμων της Μεγαλονήσου, καθώς επίσης και Κύπριων σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών και πλήθος κόσμου.
Στην ομιλία του ο κ. Ιωσήφ πρόσθεσε ότι «η επανένωση της Κύπρου δεν ήταν εύκολος στόχος μέχρι σήμερα λόγω της σκληρής και αδιάλλακτης τουρκικής στάσης», υπογραμμίζοντας ότι «εμείς θεωρούμε το στόχο εφικτό και πραγματοποιήσιμο» και επισημαίνοντας πως «έχουμε καθήκον να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν τόπο καλύτερο: απαλλαγμένο από κατοχή, φόβο, διαιρέσεις και διχασμούς».
Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να παραμείνει μοιρασμένη, είναι όμως αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλους τους νόμιμους κατοίκους» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «το ζητούμενο είναι ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ατομικής και συλλογικής προκοπής και καταξίωσης».
Μετά την τέλεση του Αρχιερατικού Μνημόσυνου, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου