Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Περισσότερους μετανάστες θέλουν οι Βρυξέλλες


Την ώρα που η μετανάστευση αποτελεί το πρωταρχικό πρόβλημα όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών, οι γραφειοκράτες της ΕΕ σχεδιάζουν την ενθάρρυνση νέων μεταναστευτικών ρευμάτων, παρά την δραματικά αυξανόμενη ανεργία. 
Όπως είχαμε ξαναγράψει, κύκλοι των Βρυξελλών ετοιμάζονται να απλοποιήσουν τις διαδικασίες αιτήσεως και παροχής ασύλου, καθώς και της εισόδου για εργάτες που κατευθύνονται προς τις ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την κατάληψη εποχικών θέσεων εργασίας στον τουρισμό και την βιομηχανία.
Η Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μετανάστες εργάτες, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική μας επιβίωση. Γνωρίζουμε ότι οι δείκτες της ανεργίας είναι ακόμη πολύ υψηλοί στην Ευρώπη. Παραδόξως όμως, την ίδια στιγμή, υπάρχουν ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. […] Διαπιστώνοντας την δημογραφική κατάσταση της ΕΕ, που θέλει τον ενεργό πληθυσμό μας να ξεκινά την πτώση του ήδη από το 2013, χρειαζόμαστε μετανάστες εργάτες για να διασφαλίσουμε την οικονομική μας επιβίωση».
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες της Επιτροπής Εσωτερικών, η ΕΕ παρουσιάζει έλλειψη εργατών σε συγκεκριμένους τομείς, παρ’ όλο που η μέση ανεργία ανέρχεται στο 10%, ενώ πριν την κρίση ήταν μόλις στο 7%. Η κ. Μάλμστρομ, υπεύθυνη για τις μεταναστευτικές πολιτικές, έχει πει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να χρίζει επιπλέον εργατών στα επόμενα χρόνια, παρ’ ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης πιέζει κάποιες κυβερνήσεις να συγκρατήσουν ή και να περιορίσουν τον αριθμό των μεταναστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή θεωρεί ότι η γήρανση του πληθυσμού και η πτώση στους δείκτες γεννητικότητος καθιστούν μακροπρόθεσμα μονόδρομο την ενίσχυση της ανάπτυξης της ΕΕ μέσω της εισαγωγής αλλοδαπών εργατών.
Ωστόσο, επικριτές της μαζικής μεταναστεύσεως επιμένουν ότι άνεργοι ντόπιοι εργάτες θα έπρεπε να ενθαρρύνονται ή και να εξαναγκάζονται μέσω της κατάργησης προνομίων στο να αναλαμβάνουν εκείνοι τέτοιες εργασίες. Αυτού του είδους οι προτάσεις όμως, προέρχονται μόνον από εκείνους που αντικρίζουν το δημογραφικό ως σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των ευρωπαϊκών εθνών και όχι απλά ως εμπόδιο για την διάσωση των οικονομικών συμφερόντων κάποιων ολίγων.

Αναθάρρησε και ο Βούγιας
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Βούγιας ζητά στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την προσωρινή αναστολή του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ. Η πρόφαση που επικαλείται ο υφυπουργός είναι η «αδυναμία» της χώρας μας να διαχειρισθεί τον τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο. Πραγματικός του ωστόσο σκοπός είναι η επιτάχυνση μετατροπής της ελληνικής κοινωνίας σε πολυπολιτισμική και της διαδικασίας νομιμοποιήσεως χιλιάδων «προσφύγων», όπως αυτό περιγράφεται στο διυπουργικό πόρισμα της ομάδος του, «Δράση για την Αθήνα».

Δεν αποκλείεται μάλιστα η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή τακτική τόσο αυτής όσο και των προκατόχων της, να επικαλεσθεί αυτήν εξέλιξη, καθώς και την πρόθεση της ΕΕ να απλοποιήσει τις διαδικασίες παροχής ασύλου, για να διευκολύνει την είσοδο μεταναστών στην χώρα. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές, ότι, όπως ρητώς δήλωσε εκπρόσωπος της κ. Μάλμστρομ αργά χθες το βράδυ «είναι στο χέρι κάθε χώρας-μέλους το αν χρειάζεται περισσότερους εποχικούς εργάτες και το πόσους μπορεί να δεχθεί. Αν δεν χρειάζονται περισσότερους εποχικούς εργάτες, φυσικά αυτό αφήνεται στην κρίση της».
Την ίδια ώρα, εσωτερική πληροφόρηση από το Γραφείο Εσωτερικών της ΕΕ επέμενε ότι η Βρετανία θα αρνηθεί να συνυπογράψει την πρόσφατη μεταρρύθμιση ως προς τους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: