Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010
«Άνοιγμα» Δρούτσα σε Σκόπια και Τουρκία παρουσία των ΥΠ.ΕΞ. της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Μήνυμα σε ΠΓΔΜ και Τουρκία απέστειλε από το Ντουμπρόβνικ ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ. Δ. Δρούτσας. ο οποίος μετέβη στην πρωτεύουσα της Κροατίας συμμετέχοντας στη διοργάνωση «Croatia Summit 2010».
Παράλληλα, ο κ. Δρούτσας έδωσε ώθηση στην ελληνική πρωτοβουλία «ατζέντα 2014» για την ένταξη των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στην Ε.Ε.
Παρουσία των υπουργών Εξωτερικών όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (πλην της Σερβίας, που σύμφωνα με δημοσιεύματα οφείλεται στην πρόσκληση του Κοσόβου), αλλά και του αρμόδιου για τη διεύρυνση Ευρωπαίου επιτρόπου Στέφαν Φούλε, ο κ. Δρούτσας απευθυνόμενος προς τον παρόντα υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, είπε:
«Ανυπομονώ, φίλε Αντόνιο, να έρθει η στιγμή που θα έχουμε στενή συνεργασία και θα μοιραζόμαστε κοινές πολιτικές, ως εταίροι στην Ε.Ε.,» ενώ προσκάλεσε την ηγεσία της FYROM να έρθει με το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «να δούμε αυτά που μας χωρίζουν προκειμένου για να κάνουμε αυτό τον κοινό στόχο πραγματικότητα πολύ σύντομα».
Σχετικά με την «ατζέντα 2014» ο κ. Δρούτσας είπε πως «το άμεσο μέλλον της περιοχής μας ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό είναι για μας ένα όραμα, μια ισχυρή πεποίθηση: Να ενσωματωθούν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας στην Ε.Ε. χωρίς εξαιρέσεις και μαύρες τρύπες».
Ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ. απευθύνθηκε, επίσης, στον παρόντα υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, λέγοντας:
«θέλω να επαναλάβω το μήνυμά μου και προς την Τουρκία, καθαρό μήνυμα, ότι επιθυμούμε να δούμε την Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς όλα τα κράτη- μέλη», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή την πορεία
Πρόσθεσε ότι «το ταξίδι για την Ε.Ε. απαιτεί δεσμεύσεις στη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, κανόνες καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων», ενώ ως προς το κρίσιμο αυτό θέμα που επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι χρειάζεται η εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση των διαφορών, γιατί είναι αδιανόητο να οικοδομήσεις καλή εταιρική σχέση με ανοιχτά θέματα και διαφορές.
«Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και για να το πω πιο απλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει χώρος για παλιές διαμάχες» είπε ο κ. Δρούτσας.
NIK. Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΛΛΑΚΗΣ
Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΕΛ 8
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου