Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μαζική διαδήλωση υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας στην Ισπανία


Μαζική διαδήλωση υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας οργανώθηκε στην Ισπανία το Σάββατο, μια εξέλιξη που προβληματίζει την Ευρώπη και όχι μόνο την Ιβηρική χερσόνησο…

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορείο, η μαζική διαδήλωση οργανώθηκε στη Βαρκελώνη, πρωτεύουσα της Καταλονίας, ως διαμαρτυρία σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που αφορούσε τη συγκεκριμένη επαρχία που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας. Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της επαρχίας με τους 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, Χοσέ Μοντίγια.

Η επίμαχη απόφαση προβλέπει την κατάργηση κάποιων νομικών διατάξεων που αφορούσαν στο εύρος της αυτονομίας της ισπανικής επαρχίας της Καταλονίας. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίστηκε ως αντισυνταγματική η πρόθεση των Καταλανών να δώσουν προτεραιότητα στην καταλανική γλώσσα στο εκπαιδευτικό τους σύστημα, καθώς επίσης και η πρόθεσή τους να δημιουργήσουν αυτόνομη καταλανική Δικαιοσύνη. Επίσης, αν και δεν αμφισβητήθηκε ο χαρακτηρισμός των Καταλανών ως «έθνους», υποβαθμίστηκε κατά τρόπον η κατηγοριοποίηση, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτό δεν θα έχει καμία ιδιαίτερη νομική βαρύτητα.

Χαρακτηριστικό της διαδήλωσης ήταν ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ένωσε όλο το φάσμα των Καταλανών, από τους «μαξιμαλιστές» που ζητούν την ανεξαρτησία της επαρχίας και τους υπέρμαχους της ενισχυμένης αυτονομίας, μέχρι τους Καταλανούς που αισθάνονται άνετα στο πλαίσιο του ισπανικού κράτους…

Το ζήτημα είναι ευρύτερο και απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι στην καρδιά της Ευρώπης, το Βέλγιο, όπου φιλοξενούνται οι έδρες των σημαντικότερων θεσμών της Ε.Ε. οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν ότι το χάσμα ανάμεσα στους Φλαμανδούς και τους Βαλόνους έχει διευρυνθεί, με πολλούς αναλυτές να θέτουν ακόμη και το ενδεχόμενο της διαίρεσης της χώρας.

Ο φόβος που δημιουργείται είναι ότι ενδεχόμενη πολιτική «έκρηξη» σε κάποια χώρα-μέλος της Ένωσης, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να επιδεινώσει παρόμοια προβλήματα και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία με τη «Λίγκα του Βορά» (Lega Lombarda) που τη δεκαετία του 1990 είχε θέσει ευθέως θέμα αυτονόμησης – σε πρώτη φάση – του πλούσιου Βορά από τον φτωχό Νότο της Ιταλίας, ένα αίτημα το οποίο μετεξελιγμένο (απόσχιση-διαίρεση της χώρας) συναντά κανείς με παρόμοια αιτιολογία στο Βέλγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: