Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ Επί ποδός πολέμου ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Τεχεράνη και Δαμασκός ετοιμάζονται και αυτές για μια ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση με τη Δύση, εμπλουτίζοντας το οπλοστάσιό τους με νέους πυραύλους και οπλικά συστήματα.

 
του Δημήτρη Ευαγγέλου
Ημέρα με την ημέρα μεγαλώνουν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τις ιδιαίτερες προετοιμασίες του Ιράν, της Συρίας, της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ για μια ενδεχόμενη «καλοκαιρινή πολεμική αναμέτρηση».
Τεχεράνη και Δαμασκός ετοιμάζονται και αυτές για μια ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση με τη Δύση, εμπλουτίζοντας το οπλοστάσιό τους με νέους πυραύλους και οπλικά συστήματα.
   Την ίδια περίοδο Ουάσιγκτον και Τεχεράνη βρίσκονται στη διαδικασία μιας νέας διελκυστίνδας δηλώσεων και ενός οριακού στρατιωτικού «μπρα ντε φερ» στον Περσικό Κόλπο, όπου οι αεροναυτικές ασκήσεις προετοιμάζουν όλες τις πλευρές για την αναπόφευκτη –για πολλούς– σύγκρουση. Ταυτόχρονα οι κίνδυνοι για τις χώρες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής από τα πυρηνικά του Ιράν αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Τεχεράνης έχουν ήδη μπει στην τελευταία κρίσιμη φάση.

Οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ
   «Η Χεζμπολάχ διαθέτει περισσότερους πυραύλους και ρουκέτες από τις περισσότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, μετά τη συνάντησή του με τον  Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ, στα τέλη Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός κατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία για εξοπλισμό της λιβανικής οργάνωσης με πυραύλους ολοένα και πιο μεγάλου βεληνεκούς, κίνηση που –όπως τόνισε– υπονομεύει τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Χεζμπολάχ έχει πλέον εφοδιαστεί με πυραύλους SCUD και ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν κάθε σημείο του Ισραήλ. Ο εφοδιασμός δε, κρίνεται ότι έχει φέρει στο οπλοστάσιο της λιβανικής οργάνωσης μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν ή καταστράφηκαν στον πόλεμο του 2006. Πρόκειται –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές– για 40.000 πυραύλους επιφανείας και ρουκέτες με βεληνεκές 33 έως 250 χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των Αμερικανών και των Ισραηλινών είναι ότι το Ιράν και η Συρία πιθανότατα θα προκαλέσουν ένα νέο πόλεμο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ προκειμένου να «φύγει» η διεθνής προσοχή από την Τεχεράνη και να ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση των περσικών πυρηνικών προγραμμάτων αλλά και να καθυστερήσει ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν. Ήδη εκπαιδευτές από το Ιράν και τη Συρία έχουν εκπαιδεύσει δύο ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ στη χρήση κινητών πυραυλικών συστημάτων SCUD, που διαθέτουν κεφαλές ενός τόνου εκρηκτικών. Σύριοι και Ιρανοί αναδιοργανώνουν ταχύτατα τον 25.000 ανδρών στρατό της Χεζμπολάχ, ώστε αυτός να καταστεί λίαν συντόμως μια ευέλικτη κινητή δύναμη που μπορεί να δράσει σε κάθε σημείο των 70 χιλιομέτρων της μεθορίου με το Ισραήλ. Ιρανοί εκπαίδευσαν τουλάχιστον πέντε μονάδες κομάντο της Χεζμπολάχ στην κατάληψη και κατοχή ισραηλινών πόλεων και χωριών κοντά στη μεθόριο με το Λίβανο, ενώ Σύριοι προετοίμασαν άλλες μονάδες της λιβανικής οργάνωσης για χτυπήματα εναντίον πλοίων και άλλων ναυτικών στόχων.

Προετοιμασία Ιράν, Συρίας και Ισραήλ   Τεχεράνη και Δαμασκός ετοιμάζονται και οι ίδιες για μια ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση με τη Δύση, εμπλουτίζοντας το οπλοστάσιό τους με νέους πυραύλους και οπλικά συστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ιράν και η Συρία επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προμηθευτούν του πυραύλους τύπου CRUISE , CLUB-K, τους οποίους έθεσε στη διάθεση της διεθνούς αγοράς η Ρωσία. Πρόκειται για πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν από κινητές πλατφόρμες στην ξηρά ή τη θάλασσα, οι οποίοι τιμώνται 15 εκατομμύρια δολάρια έκαστος. Το Ιράν εμπλούτισε το οπλοστάσιό του και με νέα πολεμικά ελικόπτερα, τα MESBAH-1, ανάλογα με τα αμερικανικά COBRA. Στρατιωτικές πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι στη βάση του Ισπαχάν στο Ιράν σταθμεύουν περισσότερα από 1.000 ελικόπτερα και άλλα μικρά αεροσκάφη, έτοιμα για πολεμική αναμέτρηση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ. Παράλληλα, το Ιράν φέρεται να έχει προμηθευτεί από την Ουκρανία τουλάχιστον μια ντουζίνα πυραύλων μακρού βεληνεκούς ΚΗ-55, οι οποίοι είναι ικανοί να πλήξουν ακόμη και με πυρηνικά κάθε σημείο της Μέσης Ανατολής και όλα τα σημεία της νοτίου και κεντρικής Ευρώπης, χωρίς να χρειαστεί να βγουν τα ιρανικά αεροσκάφη από τον περσικό εναέριο χώρο. Η Τεχεράνη εκτόξευσε και απειλές κατά των ΗΠΑ στην περίπτωση που αυτές επιχειρήσουν στρατιωτικό χτύπημα εναντίον περσικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα η Τεχεράνη απειλεί με τρομοκρατικά χτυπήματα, λέγοντας ότι μπορεί να εφοδιάσει τρομοκρατικούς πυρήνες με πυρηνικά, τα οποία θα εκραγούν σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Από την πλευρά της η Συρία αναβάθμισε την αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία σε επίπεδο αγοράς οπλικών συστημάτων (μετά και την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στη Δαμασκό), στοχεύοντας και σε συνεργασία σε επίπεδο πυρηνικών προγραμμάτων, τα οποία θεωρείται βέβαιο πως θα ακολουθήσουν τα χνάρια του Ιράν. Στην αντίπερα όχθη της αντιπαράθεσης οι ΗΠΑ φρόντισαν να εφοδιάσουν το Ισραήλ με νέες ποσότητες  διατρητικών βομβών GBU-28, GBU-39 και εκρηκτικών LDJAM, που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν και να καταστρέψουν στόχους που βρίσκονται σε βάθος πολλών μέτρων εντός του εδάφους.

Αεροναυτικό μπρα ντε φερ
   Στο πρώτο δεκαήμερο το Μαΐου, οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του Ιράν πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας γυμνάσιο στον Περσικό Κόλπο, υπό το άγρυπνο βλέμμα, φυσικά, των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Υπήρξε μάλιστα και ένταση, καθώς οι Ιρανοί φέρονται να ζήτησαν την απομάκρυνση αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους προκαλώντας τους Αμερικανούς. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος διέταξε το αμερικανικό ναυτικό να μην προχωρήσει σε πυρά εναντίον ιρανικών πλοίων που επιδίδονταν σε προκλητικές κινήσεις. Στη διάρκεια των γυμνασίων το Ιράν κινητοποίησε όλες τις επίλεκτες δυνάμεις του σε επίπεδο ναυτικού και αεροπορίας με σενάριο της άσκησης την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από το πέρασμα του Ορμούζ έως τον κόλπο του Άντεν. Την ίδια ώρα σε δηλώσεις τους Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι  η επιλογή για στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν «παραμένει στο τραπέζι» ασκώντας πίεση στην Τεχεράνη. Συνάμα οι ΗΠΑ και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν από τον ΟΗΕ να βρεθούν τρόποι για να εφαρμοστεί μια πρωτοβουλία του 1995, που θα εγγυάται τον πυρηνικό αφοπλισμό στην περιοχή του Περσικού και της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: