Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Κύπρος: Φόρο τιμής στο μνημείο ηρώων της ΕΛΔΥΚ, απότισε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος


Ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες και αγνοουμένους αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), απότισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο μετέβη στο στρατόπεδο της διοίκησης της δύναμης στη Μαλούντα, λίγο έξω από τη Λευκωσία.

# Στο Μνημείο Ηρώων της ΕΛΔΥΚ ο κ. Πετσάλνικος κατέθεσε στεφάνι για τους 47 πεσόντες και 58 αγνοούμενους αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Το στρατόπεδο φέρει το όνομα του λοχαγού Σωτήριου Σταυριανάκου, ο οποίος έπεσε ηρωικά το 1974 προασπιζόμενος την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι το 1974 το στρατόπεδο της διοίκησης της ΕΛΔΥΚ, στην περιοχή Γερολάκου, βομβαρδίστηκε από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και καταστράφηκε.
# Ο κ. Πετσάλνικος ξεναγήθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο, που παρουσιάζει την ιστορία της ΕΛΔΥΚ από το 1960 μέχρι σήμερα.

# Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι καμάρωσε τα νιάτα της Ελλάδος που υπηρετούν στην Κύπρο, στην ΕΛΔΥΚ, το υπέρτατο καθήκον προς την πατρίδα και τον Ελληνισμό.

# Ο κ. Πετσάλνικος γευμάτισε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ με τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδος και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα του συσσιτίου. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αντάλλαξε απόψεις με το νέο διοικητή της ΕΛΔΥΚ, συνταγματάρχη Συμεών Κεβεντζίδη, τους αξιωματικούς και τους οπλίτες. 
Ειδικά με τους οπλίτες ήταν απλός και εγκάρδιος, τους συγχάρηκε γιατί τιμούν τον Ελληνισμό και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στη ζωή, μετά την απόλυσή τους από το Στρατό.
# Εξάλλου, ο κ. Πετσάλνικος μετέβη σε παρατηρητήριο της Εθνικής Φρουράς στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας και είδε την ντε φάκτο διχοτόμηση που έχει επιβάλει η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.
# Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Είναι συγκλονιστικό, όταν βρίσκεσαι στη γραμμή που χωρίζει την Κύπρο, τη Λευκωσία. Εδώ αντιλαμβάνεται κανείς το τι σημαίνει μια χωρισμένη πόλη. Όσοι είχαν την εμπειρία να επισκεφθούν παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα το Τείχος του Βερολίνου, καταλαβαίνουν ακριβώς τι σημαίνει να υπάρχει διαχωριστικό τείχος.

# »Είναι ώρα, τόνισε, να ενταθούν οι προσπάθειες από όλους για να εξευρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση, όπως περιγράφεται άλλωστε με πολλή σαφήνεια στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από τις αρχές και αξίες της ίδιας της Ευρώπης, του ευρωπαϊκού κεκτημένου». 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: