ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΊΣΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ STRATFOR
Η έκθεση του STRATFOR, του γνωστού αμερικανικού think tank, που δημοσίευσαν τα «Επίκαιρα» στο προηγούμενο τεύχος, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα αλλά και προβληματισμό στην ελληνική κοινωνία.Το γεγονός και μόνο ότι προβλέπει τη γεωπολιτική περιθωριοποίηση της Ελλάδας και τον παρατεταμένο εσωτερικό μαρασμό, προτρέποντας την ελληνική πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε μοίρασμα του Αιγαίου, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας σε μια κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο. Προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, ειδικοί σε θέματα γεωπολιτικής αλλά και άνθρωποι που στο παρελθόν προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα από κρίσιμα πόστα, σχολιάζουν σήμερα στα «Επίκαιρα» την έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου γεωπολιτικής.
Αυτό που επισημαίνουν είναι το γεγονός ότι πίσω από την έκθεση κρύβεται ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι, που ως σκοπό έχει να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου. Θεωρούν ότι πρόκειται για πιέσεις πολιτικών κύκλων που κινούνται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ, οι οποίες όμως δεν είναι αμελητέες, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με καχυποψία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν, μόνη διέξοδος είναι να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις που θα βάλουν την Ελλάδα ξανά στο κέντρο των εξελίξεων.
Νίκος Κουρής, Πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ
«Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς.Εν πάση περιπτώσει, με βάση το σχολιασμό που έχει γίνει στη μελέτη του think tank, μπορεί να εξαγάγει κάποια συμπεράσματα και απόψεις. Εγώ προσωπικώς, με όλα τα στοιχεία που είδα, θεωρώ ότι πρόκειται για ένα εμπόριο που γίνεται με σημαντικές διευθετήσεις μεταξύ κύκλων που βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ. Μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι προτρέπουν να μοιράσουμε το Αιγαίο. Είναι δυνατό, αυτή την περίοδο που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η παγκόσμια τρομοκρατία προσπαθεί να ανατρέψει το καθεστώς, να ασχολούνται με τη φτωχή Ελλάδα; Προσπαθούν οι Τούρκοι να πετύχουν το στόχο τους κάτω από την πολιτική πίεση και την οικονομική δυσπραγία για να ανθήσει η χώρα. Πιθανώς τα δημοσιεύματα να φέρουν ένα καλό:
Να πείσουν τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου να βρουν μια κοινή πολιτική όχι μόνο οικονομική, αλλά και περιβαλλοντική, ώστε με ομόνοια να περιορίσουμε τις οξύτητες και να επαναφέρουμε σε ισορροπία τον τόπο».
Ζαχαρίας Μίχας, Στρατηγικός αναλυτής
«Πολύ φοβάμαι ότι πρόκειται για ένα γεωπολιτικό – γεωστρατηγικό παίγνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη.Δύο εβδομάδες πριν δημοσιεύσει την έκθεση το STRATFOR, ο διευθύνων σύμβουλος δρ Τζορτζ Φρίντμαν βρέθηκε στην περιοχή της κεντρικής Ασίας.
Από το Αζερμπαϊτζάν πέρασε στη συνέχεια στην Τουρκία, πριν επιστρέψει στη βάση της εταιρείας στην περιοχή του Τέξας. Διαβάζοντας κανείς διαχρονικά τις εκθέσεις του συγκεκριμένου ιδρύματος για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, διαπιστώνει ότι σχεδόν μεροληπτεί υπέρ της Τουρκίας. Το παρόν χρονικό διάστημα, εξαιρετική εντύπωση μου έχουν προκαλέσει οι σχεδόν μυωπικές αναλύσεις, που αρνούνται ακόμα και να κατανοήσουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Όλο και περισσότερο δίνεται η εντύπωση ότι οι αναλύσεις του είναι “προσαρμοσμένες” στη διαφαινόμενη ανάγκη τους να υποστηρίξουν σε όλα τα επίπεδα την Τουρκία. Ο κατά τα άλλα εξαιρετικός επιστήμονας Τζορτζ Φρίντμαν πραγματοποιεί ανά τον κόσμο επαφές πολύ υψηλού επιπέδου, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι στην Τουρκία συνάντησε τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Κατά συνέπεια, καλό θα ήταν να δούμε με περισσότερη περίσκεψη και καχυποψία τις αναλύσεις που προαναγγέλλουν το γεωπολιτικό τέλος της Ελλάδας.
Σε κάθε όμως περίπτωση πολλές από τις επισημάνσεις της μελέτης απηχούν την αλήθεια. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να επανέλθει με αξιώσεις στο γεωπολιτικό προσκήνιο, καλό θα ήταν, αντί να “καταριέται” το STRATFOR και τον κάθε Φρίντμαν, να φροντίσει το συντομότερο δυνατό να σταματήσει να ανοίγει τις κερκόπορτες που επιτρέπουν σε τρίτους να παίζουν διάφορα παιχνίδια στην πλάτη της».
Κωνσταντίνος Γρίβας, Ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής ανάλυσης και πολεμικών τεχνολογιών, διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στη ΣΣΕ
«Η Τουρκία έχει μπει σε μια τροχιά νομοτελειακής σύγκρουσης με τη Δύση και με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι πλέον έχει επιλέξει τον ισλαμικό δρόμο, τη σύγκρουση με το Ισραήλ, μια και το Ισραήλ είναι οργανικός παράγων και της αμερικανικής πολιτικής και ως χώρα αλλά και δεδομένης της ισχύος του εβραϊκού λόμπι στην Ουάσιγκτον.Εγώ έχω εντελώς διαφορετική άποψη. Η πορεία της Τουρκίας προς περιφερειακής δύναμης θα είναι τύπου Ιράν. Δηλαδή, αργά ή γρήγορα θα αποξενωθεί από τη Δύση, εάν επιμείνει σε αυτή της την πορεία. Θα ήταν τρομακτικά λανθασμένη επιλογή, με έναν εντελώς δουλοπρεπή ρεαλισμό, να προχωρήσουμε σε συνεκμετάλλευση και να “φινλανδοποιηθούμε”. Είμαστε οργανικό μέρος της Δύσης, θα μπούμε κι εμείς στον άξονα Τεχεράνη – Άγκυρα – Αθήνα, για να χτυπήσουμε Ευρώπη και Αμερικάνους στο μέλλον. Όλες αυτές οι κραυγές και οι αναλύσεις τύπου SRATFOR είναι απομεινάρια του παλαιού κόσμου που συνεχίζουν ακόμη να επιμένουν στο ρόλο της Τουρκίας στην αμερικανική γεωστρατηγική και δεν έχουν αποδεχτεί τη σημερινή πραγματικότητα η οποία είναι μια πορεία νομοτελειακής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, εάν η Τουρκία ακολουθήσει δρόμο μοναχικής υπερδύναμης.
Έχει εντελώς διαφορετικά συμφέροντα με το Ιράν. Αυτές οι αναλύσεις θα είχαν λογική εάν η Τουρκία αποτελούσε ένα ισχυρό κομμάτι της ευρύτερης Δύσης».
Ανδρέας Ανδριανόπουλος
«Όλες οι εκθέσεις του STRATFOR είναι πάντοτε έγκυρες και στηρίζονται σε προσεκτικά μελετημένα δεδομένα.Αυτό που χαρακτηρίζει την τελευταία έκθεση για την Ελλάδα είναι η προσεκτική ιστορική ανάλυση και οι επιλογές γεγονότων, που εξηγούν με αμεσότητα τη συμπεριφορά του ελληνικού χώρου στην ιστορική του πορεία. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξήγηση της ανάπτυξης της ελληνικής ιδιαιτερότητας των πόλεων-κρατών που συνήθως είχαν και ισχυρό ναυτικό. Από εκεί προκύπτει η μεγάλη σημασία γεωγραφικής δομής της Ελλάδας με το ορεινό τερέν και το Αιγαίο Πέλαγος που συνέβαλαν και τα δύο στην ιστορική πορεία.
Η ανάλυση του STRATFOR εξηγεί, νομίζω, πολύ ικανοποιητικά και τις διάφορες φάσεις που πέρασε ο ελληνισμός, αλλά και τη μεγάλη του εξάρτηση για την αναπτυξιακή του πορεία από τις ανάγκες και τις αντιπαλότητες των εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων. Ενώ, δηλαδή, πολλοί στην Ελλάδα γκρινιάζουν για τη λεγόμενη «ξενοκρατία», γίνεται φανερό πως αν οι μεγάλες αυτές δυνάμεις αδιαφορούσαν για την πορεία της Ελλάδας, αυτό θα απέβαινε, μάλλον, σε βάρος της, παρά σε όφελός της. Τώρα αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερη φάση στην ιστορική μας πορεία, όπου κανείς από τους ισχυρούς της Γης δεν αισθάνεται πως πρέπει να ασχοληθεί για την Ελλάδα για την εξυπηρέτηση και δικών του συμφερόντων.
Αυτό μας έριξε σε ένα δρόμο με άγνωστο προορισμό. Οι αδυναμίες μας ήρθαν στην επιφάνεια, οι δανειστές ζητούν τα χρήματά τους πίσω, και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βάζει πλάτη, ώστε εμείς να περνάμε καλύτερα και δίχως προβλήματα.
Το ξεπέρασμα, λοιπόν, της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε πρέπει να συνδυαστεί με διπλωματικές κινήσεις που θα μας βάλουν στο κέντρο των εξελίξεων, ώστε κάποιοι να έχουν συμφέρον για να αποτραπεί η κατάρρευση μας.
Και σε αυτό νομίζω ότι η έκθεση του STRATFOR χτυπάει κάποια καμπανάκια αφύπνισης».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου