Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Λιγότερες φρεγάτες στο Πολεμικό Ναυτικό Ενώ οι γείτονες Τούρκοι επιδίδονται σε εξοπλιστικό μπαράζ


 

Του Κ. Παπαδόπουλου

Σημαντικές ανακατατάξεις φέρνει στη δομή δυ­νάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), με την οποία μειώνεται η οροφή των κυρίων σκαφών επιφανείας (φρεγάτες) από 14 σε 12. Την ώρα, μάλιστα, που στην αντίπερα άχθη η Τουρ­κία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ εξοπλισμών, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τις ναυτικές της δυνάμεις, με το πρόγραμμα των γειτόνων να περιλαμβάνει ακόμα και την απόκτηση ενός μικρού αεροπλανοφόρου.

Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν προβλέπεται μείωση και της οροφής των υποβρυχίων από 10 σε 8, ενώ θα αυξηθεί κατά μία μονάδα ο αριθμός των κορβετών (από 4 σε 5). Μία απόφαση με έντονο... πολιτικό άρωμα, καθώς το πρόγραμμα φρεγατών FREMM μειώνεται από 6 σκάφη σε 4 -και όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτές οι ανακατατάξεις, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο αξιόμαχο του στόλου, δεδομένου ότι την ίδια ώρα ο κορμός των κυρίων μονάδων επιφανείας είναι οι φρεγάτες «S». Σκάφη τα οποία το 2020 συμπληρώνουν 20 χρόνια στη θάλασσα και απέχουν πολύ -παρά τις όποιες αναβαθμίσεις συστημάτων- από το να χαρακτηριστούν σύγχρονες.
Εν έτη 2004 -και με την ελληνική οικονομία σε σαφώς καλύτερη κατάσταση- το πλάνο προέβλεπε τη διατήρηση σε υπηρεσία το 2020 μόνο δύο σκαφών κλάσης «S», που ενσωματώνουν δυνατότητα δορυφορικών επικοινωνιών και αυτές να βγουν από την υπηρεσία μέχρι το 2024. Με την απόφαση του Ανώτατου
Ναυτικού Συμβουλίου, πλέον, θα πρέπει να κρατηθούν σε υπηρεσία τέσσερα σκάφη μέχρι το 2024, αν θεωρήσουμε
ότι περί το 2018 θα ληφθεί απόφαση για υλοποίηση option για τις φρεγάτες κλάσης FREMM.
Απόστρατος αξιωματικός του Π.Ν., επεσήμανε στη «Ν» ότι: «12 κύριες μονάδες επιφανείας είναι λίγες, πολύ λίγες για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από τη στιγμή που οι τέσσερις από αυτές είναι σκάφη που θα κλείνουν αισίως 40 χρόνια στη θάλασσα το 2020. Εκτός και αν έχουμε παραδοχή αυτού που σημείωνε το αμερικανικό ινστιτούτο STRATFOR περί "οριστι­κής γεωπολιτικής έκλειψης της Ελλάδας από την Ανατολική Μεσόγειο"».
Δουλεύουν στις χορβέτες
Από την πλευρά μας. να σημειώσουμε ότι καλά γνωρίζοντες τα θέματα Άμυνας, επεσήμαναν ότι η συγκεκριμένη απόφαση ευνοεί ξεκάθαρα τα ΕΝΑΕ, τα οποία ήδη δουλεύουν πάνω στο πρόγραμμα των κορβετών.
Οι κορβέτες, είναι πλοία σαφώς μικρότερου όγκου και δυνατοτήτων από τις φρεγάτες, που έχουν τη δική τους χρησιμότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις κύριες μονάδες επιφανείας.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2012 ξεκινάει πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ, που σημαίνει ότι -αν τελικά εφαρμοστεί η νέα οροφή- στο Αιγαίο δε θα πλέουν περισσότερα 11 κύριες μονάδες
Εφημερίδα ΝΙΚΗ ΣΕΛ 14


Δεν υπάρχουν σχόλια: