Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Σερβία: Απειλή πολέμου χαρακτηρίζει ο Τάντιτς τις δηλώσεις Ρετζέπι

 
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε "ανοιχτή απειλή πολέμου" την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊραμ Ρετζέπι, ότι η αστυνομία θα επέμβει στο βορά για να επιβάλει την τάξη.
Ο Μπόρις Τάντιτς κατέστησε υπεύθυνες τις διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας στο Κόσοβο "για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει, ενδεχόμενη υλοποίηση των απειλών που εξέφρασε ο Μπαϊράμ Ρετζέπι". 

Ο κ. Τάντιτς, στη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ το γραφείο του, τονίζει ότι "οι πολεμοχαρείς δηλώσεις των κοσοβάρων πολιτικών και οι προβοκάτσιες απειλούν την ήδη εύθραυστη ειρήνη στο Κόσοβο".

Ο Μπαϊράμ Ρετζέπι, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΄΄Koha ditore΄΄ της Πρίστινα, δήλωσε ότι "επετεύχθη συμφωνία με την ευρωπαϊκή αποστολή της EULEX να αποσταλούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου στο βόρειο τμήμα - όπου οι σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία- για να επιβάλλουν την τάξη και τους νόμους του κράτους".

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου ανέφερε ότι η επιχείρηση θα επεκταθεί σε όλο το βόρειο τμήμα, μέχρι το Λεποσάβιτς, στα σύνορα με τη Σερβία. Ο κ. Ρετζέπι υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα επεκταθεί η κυριαρχία του κεντρικού κράτους του Κοσόβου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης (EULEX) Υβ ντε Κεμαρμπόν διέψευσε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία για τη μετακίνηση δύναμης της αστυνομίας του Κοσόβου προς το βορρά. "Η κατάσταση στη Μιτρόβιτσα είναι ήρεμη και δεν συντρέχει λόγος για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων" αναφέρει στη δήλωση του ο Γάλλος στρατηγός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να αποφύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προβοκάτσια. Τις τελευταίες ημέρες στο Κόσοβο επικρατεί ένταση που εκδηλώθηκε με δύο αιματηρά επεισόδια.

Πριν από μία εβδομάδα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν έντεκα από έκρηξη βόμβας σε διαδήλωση Σέρβων, που διαμαρτύρονταν για την έναρξη λειτουργίας γραφείου της κυβέρνησης του Κοσόβου στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

 

Την περασμένη Δευτέρα πυροβολήθηκε έξω από την οικία του σέρβος βουλευτής της βουλής του Κοσόβου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Το επίσημο Βελιγράδι θεωρεί τα επεισόδια αυτά προβοκάτσια της Πρίστινα για να δικαιολογηθεί ενδεχόμενη επέμβαση στο βόρειο τμήμα όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία και δεν αποδέχονται την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.
«Η καλύτερη λύση για τη Σερβία είναι να επιδιώξει τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου» δήλωσε ο Stephen Meyer, καθηγητής Ασφαλείας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον.

«Το Βελιγράδι», σημειώνει, το πρακτορείο «Makfax», «πρέπει να αναγνωρίσει πρώτα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, νοτίως του Ιμπάρ, συγχρόνως το έδαφος βορείως του Ιμπάρ (Ibar) να κηρυχθεί σερβικό», δήλωσε ο Μέγιερ σε συνέντευξή του στο σερβικό περιοδικό ‘ΝΙΝ’.

Ο αμερικανός καθηγητής πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι πρέπει να στείλει στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες βόρεια του Ιμπάρ, όχι για κάποιον αγώνα, αλλά συμβάλλοντας στη διασφάλιση της ειρήνης και της προστασίας των Σέρβων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές.

Ο Μέγιερ, δεν στάθηκε εκεί, επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα πρέπει στη συνέχεια να επιμείνει για ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Έθνη, που θα εξασφαλίζει τη ζωή και την περιουσία των Σέρβων, νότια του Ιμπάρ.

Εκδήλωσε, μάλιστα, την άποψη ότι το αίτημα της Σερβίας προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου ήταν μια αφελής απόφαση του Βελιγραδίου.

«Εκτός, βέβαια, αν η κυβέρνηση επιζητά ένα άλλοθι για την απώλεια του Κοσσυφοπεδίου» είπε ο Μέγιερ στο δημοσιογράφο του ‘ΝΙΝ’.

Σπ.Χ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: