Καταντάει πλέον κοινοτυπία αλλά για άλλη μία φορά τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ καταφέρθηκε χωρίς περιστροφές κατά του σχεδίου κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Σε συνέντευξή του, αυτή τη φορά στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, ο Μ. Μπορίσοφ, αναφερόμενος στην συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως μετά την παραλαβή της περιβαλλοντολογικής μελέτης, τον Φεβρουάριο του 2011, η κυβέρνησή του θα αποσυρθεί από το σχέδιο.
«Αυτό σημαίνει (σ.σ. η ολοκλήρωση της περιβαλλοντολογικής μελέτης), να το θέσουμε διπλωματικά, πως το σχέδιο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, ειδικά μετά την καταστροφή στον κόλπο του Μεξικό, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικός σε περιβαλλοντολογικά θέματα που να μπορεί να υπογράψει μία θετική μελέτη (σ.σ. για την περίπτωση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη)».
Η παραπάνω πρόταση δεν νομίζουμε πως αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τι ακριβώς επιδιώκει η Σόφια με τα καμώματά της.
Το defence-point.gr εκτιμά πως τόσο η Αθήνα όσο και η Μόσχα θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα υλοποίησης του έργου ως έχει. Το «παιχνίδι» των αγωγών είναι τόσο πολύπλοκο, ώστε να υπάρχει πάντα η πιθανότητα η Σόφια, για τους δικούς της λόγους, να μπλοφάρει.
Ακόμα όμως και αν η Βουλγαρία πράγματι θέλει να τινάξει στον αέρα το σχέδιο, κάτι το οποίο το ελληνικό ΥΠΕΞ φαίνεται πως θεωρεί ως γεγονός, η Αθήνα δεν πρέπει να καταθέσει τα όπλα και να εξετάσει με την Ρωσία όλα τα πιθανά σενάρια για το πώς ακριβώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ενεργειακή τους συνεργασία.
Βέβαια αυτό προϋποθέτει δύο πράγματα: πρώτον, πως η Αθήνα πραγματικά θέλει να συνεργαστεί με την Μόσχα στον ενεργειακό τομέα και δεύτερον, η Αθήνα θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζει την προοπτική να δεχθεί ρωσικό πετρέλαιο είτε μέσω Τουρκίας, είτε μέσω Σκοπίων ή ακόμα-ακόμα και μέσω Αλβανίας. Δυστυχώς η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει με αποτέλεσμα η συνέχιση της συνεργασίας με την Μόσχα να επιβάλλει την συνεννόηση είτε με την Άγκυρα, είτε με τα Σκόπια είτε με τα Τίρανα.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός άξονας και κόμβος ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει στους ρωσικών συμφερόντων αγωγούς.
Οι ρωσικοί αγωγοί αποτελούν ΜΕΡΟΣ του όλου δικτύου που αναπτύσσεται με βάση την Ελλάδα. Η Αθήνα θα πρέπει να προωθήσει τόσο τα σχέδια του ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) όσο και αυτών που βασίζονται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG: Liquefied Natural Gas) και προέρχεται από την Βόρειο Αφρική και τις χώρες του Κόλπου.
Το σίγουρο είναι πως ενώ από άποψη ενεργειακού σχεδιασμού η μη υλοποίηση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν θα επιφέρει την καταστροφή, από γεωπολιτική άποψη οι συνέπειες θα είναι μεγάλες ειδικά εάν η Σόφια αποφασίσει να σαμποτάρει και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Τότε βέβαια θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως η Μόσχα θα θεωρήσει την κίνηση της Βουλγαρίας ως casus belli και οι συνέπειες για την περιοχή μας και την διεθνή ισορροπία ίσως να είναι μεγάλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου