Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ Το «Τσεσμέ» πάει στη βάση του Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΗΤΑΝ Ο «ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ»?

Εκτιμάται ότι το «Τσεσμέ» πλέει προς τη βάση του ολοκληρώνοντας 
έναν κύκλο ερευνών με κύριο στόχο την αποστολή μηνυμάτων, όπως η 
αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν αποκλείουν ωστόσο να 
αλλάξει και πάλι ρότα ή μετά από μερικές ημέρες να επιστρέψει και πάλι 
στην περιοχή για έρευνες.Συνέχισε και σήμερα τις έρευνες πετρελαίου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ», ενώ πριν λίγη ώρα εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων μεταξύ της Σαμοθράκης και της νησίδας Ζουράφα και κινείται με μικρή ταχύτητα ανατολικά προς τα στενά του Ελλησπόντου.
Εκτιμάται ότι το «Τσεσμέ» πλέει προς τη βάση του ολοκληρώνοντας έναν κύκλο ερευνών με κύριο στόχο την αποστολή μηνυμάτων, όπως η αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν αποκλείουν ωστόσο να αλλάξει και πάλι ρότα ή μετά από μερικές ημέρες να επιστρέψει και πάλι στην περιοχή για έρευνες.
   Από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και τις 6:30 σήμερα το πρωί το τουρκικό σκάφος φέρεται να έκανε έρευνες στην περιοχή βορείως της Σαμοθράκης (12 έως 13 ναυτικά μίλια) και νοτίως της ηπειρωτικής περιοχής της Θράκης (7 μίλια) με σκοπό τον εντοπισμό πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Εκτιμάται πώς πρόκειται για ένα στάδιο προκαταρκτικό των ουσιαστικών ερευνών, με μετρήσεις βάθους και αναλύσεις εδάφους και νερού, αφού δεν επιχειρήθηκε η πόντιση καλωδίων για υποθαλάσσιες έρευνες. Το γεγονός όμως ότι κινήθηκε και προέβη το «Τσεσμέ» σε οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνιστά παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και σαφώς πρόκειται γιά μία κίνηση από την Τουρκία με πολλά μηνύματα.
   Από τις 6:30 το πρωί το ωκεανογραφικό σκάφος της Άγκυρας υπέστειλε τα διακριτικά «περιορισμένης ικανότητας χειρισμών» και κινήθηκε με όρους ναυσιπλοΐας, κάνοντας αβλαβή διέλευση στα ελληνικά χωρικά ύδατα της Σαμοθράκης με κατεύθυνση, μέσω της βραχονησίδας Ζουράφα, ανατολικά προς τα στενά του Ελλησπόντου. Πηγές του ΓΕΕΘΑ εκτιμούν πώς το «Τσεσμέ» πλέει προς τη βάση του ολοκληρώνοντας έναν κύκλο ερευνών με κύριο στόχο την αποστολή μηνυμάτων, όπως η αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν αποκλείουν ωστόσο να αλλάξει και πάλι ρότα ή μετά από μερικές ημέρες να επιστρέψει και πάλι στην περιοχή για έρευνες.
   Σημειώνεται πώς και το απόγευμα της Τετάρτης αποσύρθηκε για λίγες μόνο ώρες μετά το διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην ΆγκυραΤένεδο και από το βράδυ της Δευτέρας εμφανίστηκε και πάλι στην περιοχή ξεκινώντας έρευνες στα διεθνή ύδατα αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
   Με εντολή της στρατιωτικής ηγεσίας το τουρκικό σκάφος τέθηκε υπό την επιτήρηση της κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού «Πολεμιστής», που την παρακολουθούσε σε κάθε κίνηση της και την επιβλέπει ακόμη και τώρα. Στο Πεντάγωνο έγιναν και συσκέψεις της στρατιωτικής με την πολιτική ηγεσία προκειμένου να αξιολογηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι και οι κινήσεις της Τουρκίας, καθώς το προηγούμενο των κρίσεων του 1976 με το «Χόρα» και του 1987 με το «Σισμίκ» σε καμία περίπτωση δεν επέτρεπε εφησυχασμό. Συνεννοήσεις έγιναν και με το υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό μία συντονισμένη αντίδραση, η οποία εκφράστηκε σε πρώτη φάση με το διάβημα διαμαρτυρίας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: