Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

STRATFOR: Η κρίση του κρατικού χρέους και η απάντηση της Ευρώπης


Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση δημοσιεύτηκε από τον STRATFOR με το επίκαιρο θέμα "Η κρίση του κρατικού χρέους και η απάντηση της Ευρώπης".
Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει η Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης και την συνέτηση των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρουσιαστούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.  


 Ακολουθεί το κείμενο της έκθεσης.
"Η κρίση του χρέους των κρατών μελών της Ε.Ε ξεκίνησε με την Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2009. Παρόλα αυτά όμως το ενδιαφέρον της Ευρώπης θα μεταφερθεί από την Ελλάδα προς την Ισπανία καθώς και στο «υπό πολιορκία» ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο κατάφερε να ξεφύγει από τους εκτεταμένους ελέγχους τους τελευταίους 6 μήνες λόγω της επικέντρωσης του ενδιαφέροντος στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. 

Τα γεγονότα στην ευρωζώνη κατέστησαν αναγκαία την διαχείριση της κρίσης, μπαλώνοντας τις οικονομικές τρύπες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, με στόχο την αποτροπή της κατάρρευσης του συστήματος. Μετά από αυτά η Γερμανία καθώς και άλλες χώρες της Ε.Ε θέλουν να δημιουργήσουν μία οικονομική αρχιτεκτονική η οποία όχι μόνο θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα, αλλά και να μπορεί να αποτρέψει ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Η υπάρχουσα κρίση έχει οδηγήσει την Γερμανία να πιέσει άλλα μέλη της Ε.Ε ώστε να αποδεχτούν τους νέους κανονισμούς σχετικά με την παρακολούθηση και υλοποίηση των προϋπολογισμών των μελών της Ευρωζώνης. Αν και είναι αρκετά νωρίς για να εκτιμηθεί κατά πόσο οι κινήσεις της Γερμανίας ήταν επιτυχημένες, αυτό όμως που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι η Γερμανία έπραξε περισσότερα τους τελευταίους τρείς μήνες για να βάλει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μία σωστή κατεύθυνση από όσα έκανε την τελευταία δεκαετία.
Η τρέχουσα περίοδος, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, θα αποδείξει κατά πόσο οι προσπάθειες της Γερμανίας αποδίδουν ή αν τελικά οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν απρόθυμες να εφαρμόσουν τα καθοδηγούμενα από το Βερολίνο περιοριστικά μέτρα στις οικονομίες τους. Στο τρίτο τρίμηνο του 2010 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και ο Μηχανισμός Οικονομικής Σταθερότητας της Ευρώπη συνολικής αξίας 440 δις ευρώ, με στόχο την παροχή δανείων στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Τα αρχικά κίνητρα για την δημιουργία αυτού του μηχανισμού ήταν η αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών μελών της Μεσογείου, σε περίπτωση που απαιτείτο η παροχή βοήθειας όπως αυτή που δόθηκε στην Ελλάδα. Με βάση αυτά τα δεδομένα η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα όπου θα δοκιμαστεί ο μηχανισμός οικονομικής σταθερότητας της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ισπανίας δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι διεθνείς αγορές πιέζουν την χώρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι ότι βασίζεται για να κυβερνήσει σε περιφερειακά κόμματα, αφού πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας, των οποίων την υποστήριξη εξασφαλίζει μέσω των δημοσίων δαπανών. Η διατήρηση αυτών των δαπανών θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί εν μέσω μέτρων οικονομικής λιτότητας.

Με βάση τα προαναφερθέντα είναι πιθανόν η ψηφοφορία για την έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην ισπανική Βουλή να κρύβει τελικά αρκετές εκπλήξεις. Οποιοδήποτε σημάδι πολιτικής αστάθειας στην Ισπανία θα επέτεινε την κρίση εμπιστοσύνης στα μέτρα λιτότητας της ισπανικής κυβέρνησης, θα αύξανε το κόστος χρηματοδότησης του χρέους της και θα έθετε τις περιφερειακές τράπεζες της χώρας υπό μεγαλύτερη πίεση.
Το βασικό όμως χαρακτηριστικό του Μηχανισμού, είναι ότι οι λειτουργίες του δεν έχουν ακόμα οριστεί. Το τί μπορεί να κάνει και το τί δεν μπορεί να κάνει ο Μηχανισμός θα αποφασιστεί κυρίως από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ειδικά δε εάν οι αγορές συνεχίζουν να πιέζουν τις ισπανικές ή τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αυτό που είναι γνωστό για τον Μηχανισμό είναι ότι έχει δημιουργηθεί ως ένα ανεξάρτητο «όχημα ειδικών αποστολών» το οποίο βρίσκεται έξω από τα όρια των συνθηκών της Ε.Ε. Αυτό το γεγονός δίνει στην Ευρώπη περισσότερο χώρο από αυτό που διέθετε μέχρι σήμερα για την διεξαγωγή ελιγμών.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Μηχανισμός θα λειτουργήσει και η αποστολή του θα προσδιοριστούν από τη Γερμανία και θα εξαρτηθεί από το βαθμό που οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του Βερολίνου για τις περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς."
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: