SOM (Stand-off Mühimmat Seyir Füzesi)
Σύμφωνα πάντα με τον κ.Ergün, ο τουρκικός πύραυλος πλεύσης κατάφερε να πλήξει στόχους μεγέθους 60x60 ιντσών από αποστάσεις 250 χιλιομέτρων.
Το τμήμα ανάπτυξης και έρευνας του TUBITAK ξεκίνησε να εργάζεται επάνω στην ανάπτυξη μιας έκδοσης ακτίνας 500 χιλιομέτρων.
Η ανάπτυξη του SOM ξεκίνησε το 2006 από το TÜBİTAK-SAGE και η ύπαρξη του αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2011, όταν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια Τουρκικής Αεροπορίας στην α/β Çiğli και έκανε την εμφάνιση του επί αεροσκάφους F-16C Block 50 της 152 Filo.
Το ονομαστικό βάρος εκτόξευσης είναι 600 κιλών (1,300lb), με την εκρηκτική κεφαλή να ζυγίζει 230 κιλά.
Η καθοδήγηση παρέχεται από σύστημα INS/GPS και σύστημα παρακολούθησης εδαφικού αναγλύφου, με παράλληλη χρήση προγραμματισμένων σημείων ναυτιλίας για την αποφυγή αντιαεροπορικών μέσων.
Την οπτική αναγνώριση του στόχου κατά την τελική φάση της προσβολής εξασφαλίζει ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας IIR στο ρύγχος του βλήματος.
Παράλληλα με το SOM, το TÜBİTAK ανέπτυξε διανομέα υποπυρομαχικών (αντίστοιχο του AFDS), ο οποίος χρησιμοποιεί το ίδιο σώμα με το νέο βλήμα πλεύσης.
Σύμφωνα με ανεπίσημες τουρκικές πηγές η ανάπτυξη του κόστισε περίπου 60 εκ δολάρια.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι επιχορηγήσεις των ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ την περίοδο 1996-2004 μας κόστισαν περίπου 87 εκ δολάρια σε σημερινές τιμές.
Πχ το πρόγραμμα "μεταποίησης της ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού" (δεν είναι ανέκδοτο) μας κόστισε από μόνο του 2 εκ ευρώ.
Για να καλύψει τις ίδιες επιχειρησιακές ανάγκες με την ΤΗΚ, η Ελληνική ΠΑ δαπάνησε την περίοδο 2000-2003 ποσά άνω των 200 εκ ευρώ, για την προμήθεια συνολικά 91 βλημάτων πλεύσης SCALP-EG της Γαλλικής εταιρίας ΜΒDA..
www.enkripto.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου