Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

O Ερντογάν χτίζει τον δικό του "Λευκό Οίκο"!


 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

    Αισθάνεται πολιτικά «παντοδύναμος» και μετά από 10 χρόνια στην εξουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται απο τους αντιπάλους του πως συμπεριφέρεται σαν «σουλτάνος» ο οποίος ασκεί την πολιτική χωρίς να απολογείται πουθενά. 




Όμως για κάποιους το θέμα δεν είναι μόνο αυτό αλλά οτι πραγματοποιεί δαπάνες χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
    Τελευταία παραδείγματα, είναι η ανοικοδόμηση νέου πρωθυπουργικού γραφείου στα μεγέθη του «Λευκού Οίκου, η αγορά τεράστιου αεροσκάφους για τις ανάγκες του Ερντογάν παρόλο που το τουρκικό δημόσιο διαθέτει 6 αεροσκάφη VIP και ο αριθμός «του στρατού » των αστυνομικών οι οποίοι φρουρούν τον Ερντογάν.

Δεν είναι λίγοι στην Άγκυρα που κατηγορούν τον Ερντογάν πως χτίζει το νέο του παλάτι, και αγοράζει αεροσκάφος, σαν να είναι «πλανητάρχης».
    Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της Τουρκίας Sözcü, αποκάλυψε πως για τις ανάγκες διεθνών μετακινήσεων του τούρκου πρωθυπουργού, με τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού αγοράστηκε αεροσκάφος τύπoυ Airbus 330-200.

Hδη η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως δόθηκε η παραγγελία και η παραλαβή του ανεμένεται να γίνει το 2013. Το κόστος της αγοράς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια.
Όμως θα δαπανηθούν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για τις απαραίτητες μετατροπές τις οποίες ζητεί το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας μέσα στο Airbus, θα βρίσκονται αίθουσες συσκέψεων, δωμάτια , ειδικά συστήματα ασφαλείας, κουζίνες κτλ.

Για τη συγκεκριμένη αγορά έχει καταθέσει επερώτηση στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής της Σμύρνης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Αϊτούν Τσιράϊ ο οποίος ζητά λεπτομέρειες για το « πότε αγοράστηκε αυτό το αεροσκάφος;

Και ποιο είναι το κόστος του” ;
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ, διέψευσε την αγορά, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής η αγορά κρατείται μυστική για να μην υπάρχουν αντιδράσεις.
   Το τουρκικό κράτος διαθέτει τέσσερα αεροσκάφη τύπου Boeing 737, και Airbus τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον πρωθυπουργό και όποιοι υπουργοί τα έχουν ανάγκη για τα ταξίδια τους. Τα αεροσκάφη με τις ονομασίες ΑΤΑ,ANA,GAP και DAP είναι στη διάθεση τους.

Ο Ερντογάν συνήθως ταξιδεύει με το ΑΝΑ το οποίο είναι Αirbus 319.
Επίσης δυο αεροσκάφη τύπου CESSNA Citation, τα οποία ανήκαν στον οργανισμό Αερολιμένων της Τουρκίας, μεταβιβάστηκαν υπο την αιγίδα του πρωθυπουργικού γραφείου με αποτέλεσμα ο στόλος που διαχειρίζεται το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού να έχει φτάσει τα έξι και με την νέα παραγγελία το 2013 θα φτάσει τα επτά.
   Ο Ερντογάν όμως θεωρεί πως το σημερινό πρωθυπουργικό γραφείο που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τσάνκαγια στην Άγκυρα, δεν «αρμόζει» στο πολιτικό του μέγεθος και ούτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και ήδη έχει δρομολογήσει εργασίες κατασκευής ενός νέου πρωθυπουργικού γραφείου στα πρότυπα του «Λευκού Οίκου».

Το κτίριο θα αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα. Στο κεντρικό κτίριο θα είναι το γραφείο εργασίας του Ερντογάν, αλλά και τα γραφεία των συμβούλων του. Στα δυο υπόλοιπα κτίρια, θα υπάρχουν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες που λειτουργούν σήμερα.
   Το νέο «παλάτι» του Ερντογάν θα ολοκληρωθεί το 2014 όταν λήγει η θητεία του ως πρωθυπουργός και αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια.
Όμως το νέο πρωθυπουργικό γραφείο σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης χτίζεται σε δασική έκταση στο «αγρόκτημα του Κεμάλ Ατατούρκ».
Μια προστατευόμενη περιοχή όπου δεν τολμούσε να την αγγίξει κανείς καθώς ήταν χώρος όπου ξεκουράζονταν ο Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα είναι γεμάτη από δέντρα και διαφορετικά φυτά. Για την κατασκευή άλλαξαν όροι χρήσης γης, ήρθη η προστασία και ξεκίνησαν τα έργα.
Η εφημερίδα Sözcü υποστηρίζει πως θα κοπούν περίπου 3000 δέντρα.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα Habertürk το νέο πρωωθυπουργικό γραφείο θα αποτελείται από τρεις ορόφους και θα έχει ίχνη από την αρχιτεκτονική των Σελτζούκων.
Το σημερινό κτίριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από δεκάδες πρωθυπουργούς, θα μετατραπεί σε μουσείο.
    Περίεργα πράγματα συμβαίνουν σχετικά και με την ασφάλεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τέσσερις διοικητές και πέντε 5 τμηματάρχες οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για την ασφάλεια του τούρκου πρωθυπουργού, μετατέθηκαν σε άλλες θέσεις.

Παράλληλα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν πως και οι 300 αστυνομικοί οι οποίοι φρουρούν τον Ερντογάν, θα απομακρυνθούν άμεσα από τα καθήκοντα τους. Μια εντολή του είναι αρκετή για την αλλαγή αυτή. 

Οι νέοι διοικητές που θα έχουν την ευθύνη της ασφάλειας του πρωθυπουργού της Τουρκίας είναι οι Ραμαζάν Μπαλ και ο Μουχσίν Κιοσέ.
     Πάντως μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος της Τουρκίας όμως η τουρκική κοινή γνώμη έχει διαφορετική γνώμη.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Taraf, το 51% των τούρκων επιθυμεί την παραμονή του Aμντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία.

Ενώ μόλις το 22.7% ων τούρκων ψηφοφόρων επιθυμεί να δει ως πρόεδρο τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: