Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Πιθανή ακύρωση του T-LORAMIDS;

 http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/09/23db6c8c2aa94c7c6232d13b0e18ef1a.jpg
Εκτοξευτές Μ901 του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot PAC-3 της Πολεμικής Αεροπορίας.


Επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς (Τ-LORAMIDS) εκφράζουν Τούρκοι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκριτου αμυντικού συντάκτη Ümit Enginsoy της εφημερίδας Hürriyet

Όπως σημειώνουν, πρόκειται για πολυδάπανο πρόγραμμα με μικρή επιχειρησιακή αξία για την Τουρκία καθώς η μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας για την Τουρκία προέρχεται από τους Κούρδους αντάρτες. 

Για το πρόγραμμα προμήθειας ύψους $4 δισ. εκδόθηκε Αίτημα Πληροφοριών (RfI) της τουρκικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) την 1η Μαρτίου 2007 και θέτουν υποψηφιότητα οι αμερικανικές εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin με το σύστημα Patriot Προηγμένης Ικανότητας 3 (PAC-3), η ΕUROSAM με το SAMP/T Aster 30, η ρωσική Rosobronexport με τους S-300 και η κινεζική CPMIEC με το HQ-9, παρά τη δεδομένη αδυναμία των δύο τελευταίων για διασύνδεση στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ. 

Μετά από συνεχείς αναβολές, οι αξιωματούχοι του SSM συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τις παραπάνω εταιρείες για το πολύπαθο πρόγραμμα.

Yπενθυμίζεται πως στις 9 Σεπτεμβρίου 2009, η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ ειδοποίησε το Κογκρέσο για δυνητική Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην κυβέρνηση της Τουρκίας, με αντικείμενο 13 Μονάδων Βολής (FU) Patriot με 72 βλήματα PAC-3 και 197 GEM-T, εκτιμώμενου κόστους $7,8 δισ., σχεδόν διπλάσιου δηλαδή προϋπολογισμού του σχετικού προγράμματος.

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: