Μέλη της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» απέκλεισαν τη γέφυρα προς την Κλεισούρα και επιτέθηκαν με πέτρες και ύβρεις κατά των Ελλήνων.
Δεκάδες μέλη της εξτρεμιστικής «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» (ΑΚ) και του κόμματος των Τσάμηδων (PDIU) πέταξαν πέτρες εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν συγγενείς των πεσόντων του Έπους του 1940 και Έλληνες βουλευτές ενώ επιτέθηκαν με ύβρεις και πέτρες εναντίον του διπλωματικού οχήματος του Έλληνα πρέσβη στην Αλβανία Νίκου Πάζιου.
Νωρίτερα προσπάθησαν να αποκλείσουν τη γέφυρα προς την Κλεισούρα προκειμένου να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις στο Ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο Κλεισούρας.
Τα επεισόδια δεν πήραν έκταση χάρη στην παρέμβαση της αλβανικής αστυνομίας ωστόσο η τελετή για τους πεσόντες του ΄40 πραγματοποιήθηκε κατά από τα συνεχή ανθελληνικά συνθήματα των Αλβανών εθνικιστών.
Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, στα επεισόδια συμμετείχε και βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος «Vetvendosja» (Αυτοδιάθεση), του κοσοβάρου Albin Kurti.
Mέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή οποιαδήποτε αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιταλικού Στρατού και των Αλβανών συνεργατών του το 1940 σκοτώθηκαν 11.911 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες.
Η Τουρκία πίσω από την εθνικιστική «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» της Αλβανίας
Ο Kreshnik Spahiu ταξίδεψε με τουρκική χρηματοδότηση στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου.
Η ΑΚ εμφανίστηκε αρχικά ως οπαδική οργάνωση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και πολιτικοποιήθηκε χάρη στον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Kreshnik Spahiu που ανέλαβε επικεφαλής, διεξάγοντας λυσσώδη αγώνα κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο με τίτλο “Το Nεο-οθωμανικό Σχέδιο:
η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, τουρκικό κόμμα”, ο δημοσιογράφος Alfred Lela γράφει ότι το ταξίδι του Spahiu στις ΗΠΑ και οι συναντήσεις με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έγιναν με τουρκική μεσολάβηση και χρηματοδότηση.
Στην ανάλυσή του, ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι η Τουρκία επιχειρεί να διεμβολίσει μέσω της ΑΚ το δίπολο Σοσιαλιστικού Kόμματος-Δημοκρατικού Κόμματος, παρά τις στενές σχέσεις Berisha-Εrdogan.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως μετά την διείσδυση ενός ισχυρού τουρκικού δικτύου στους τομείς της οικονομίας και της εκπαίδευσης στην Αλβανία, δημιουργούνται απαιτήσεις και για πολιτική εκπροσώπευση ενώ διαπιστώνει ότι η υπαγωγή της Αλβανίας, του Κοσόβου και της Βοσνίας σε τουρκική ζώνη επιρροής θα είχε την εύνοια των ΗΠΑ καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί την Τουρκία χώρα πρότυπο για τον μουσουλμανικό κόσμο.
Με πληροφορίες από deropoli.com
http://strategyreports.wordpress.com
http://strategyreports.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου