Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΗΠΑ: Άγνωστη η προέλευση των οβίδων που πλήττουν τουρκικό έδαφος

http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/10/1616062h425pd1w620.jpg

Η εκδοχή της προβοκάτσιας για την επίθεση στην μεθοριακή κωμόπολη Akçakale επανέρχεται με δηλώσεις του Αντιστράτηγου Hertling.



Αίσθηση προκάλεσε η δημόσια δήλωση του Αντιστράτηγου Mark Hertling στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV ότι η προέλευση των οβίδων που πλήττουν τουρκικά εδάφη παραμένει άγνωστη. 

Όπως δήλωσε ο διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη (USAREUR), “δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τα πυρά προέρχονται από τον Συριακό Στρατό, από αντάρτες που επιθυμούν την εμπλοκή της Τουρκίας ή από το ΡΚΚ”. 

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ εκφράζει αμφιβολίες για την προέλευση των πυρών που κατευθύνονται σε τουρκικό έδαφος και έδωσαν αφορμή για την προσβολή στρατιωτικών στόχων εντός της Συρίας από το τουρκικό πυροβολικό. 

Σημειώνεται ότι η δήλωση του Hertling στις 23 Οκτωβρίου ότι πρόσφατα εστάλη αριθμός Αμερικανών στρατιωτικών στην Τουρκία για τη διαχείριση του κύματος προσφύγων από την Συρία και για συλλογή πληροφοριών προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.

Ως απάντηση, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να διαψεύσει δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία πρόσθετου στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω της κρίσης με την Συρία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα σε τουρκικό έδαφος πέραν εκείνων που προβλέπονται από τη συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας (Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması: SEİA) που υπεγράφη στις 11 Δεκεμβρίου 1980 για την εγκαθίδρυση της βάσης του Incirlik και του διαπιστευμένου προσωπικού του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) που υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ακολούθησε η επιβεβαίωση από τον Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου, Στρατηγού Martin Dempsey, ο οποίος ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στην Τουρκία πολλές φορές και για διαφορετικές αποστολές.


strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: