Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Βίντεο ντοκουμέντο από την μεγαλύτερη και πιο δύσκολη αντιβαλλιστική άσκηση των ΗΠΑ


Βίντεο ντοκουμέντο από την πρόσφατη αμερικανική άσκηση αντιβαλλιστική άμυνας η οποία πραγματοποιήθηκε στο πεδίο δοκιμών του Στρατού των ΗΠΑ στην ατόλη Kwajalein/Reagan Test Site, στα νησιά Marshall.

 
Η άσκηση FTI-01 διήρκησε δύο ημέρες και αποτέλεσε μια από τις πλέον πολύπλοκες ασκήσεις που έχει πραγματοποιήσει από το 2001 η Διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τρία από τα διαθέσιμα αμερικανικά συστήματα τα πυραυλικά συστήματα PAC-3, THAAD και SM-3 Block 1A του αμερικανικού Ναυτικού.

Τα δύο πρώτα συστήματα όπως και το ραντάρ AN/TPY-2 είχαν εγκατασταθεί στην ατόλη Kwajalein ένα σύμπλεγμα νησιών στο στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό ενώ ο πύραυλος SM-3 Block 1A εκτοξεύτηκε από το αντιτορπιλικό USS Fitzgerald (DDG-62), κλάσης Arleigh Burke εξοπλισμένο με το σύστημα AEGIS.

Από τα τέσσερα βλήματα στόχων που εκτοξεύτηκαν το πρώτο αναχαιτίστηκε από ένα πύραυλο THAAD, το δεύτερο ένας βαλλιστικός πύραυλος αναχαιτίστηκε από  PAC-3, ο τρίτος αναχαιτίστηκε από πύραυλο SM-3 Block 1A, ενώ ακόμα μία απόπειρα με τον ίδιο πύραυλο η τέταρτη, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρθηκε και στις 24 Οκτωβρίου η άσκηση αυτή έρχεται την χρονική στιγμή που η Ρωσία δοκιμάζει παλαιάς και νέα πυραυλικά συστήματα ακονίζοντας τα «νύχια» της μπροστά στην σταδιακή επιδείνωση των σχέσεων Δύσης Ρωσίας με αιτία την πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη της οποία οι Αμερικανοί επιδιώκουν να την επεκτείνουν και σε άλλα μέρη του πλανήτης όπως στην Ασία. 

Πιο συγκεκριμένα την φετινή άνοιξη η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επεκτείνει τα όρια του αντιπυραυλικού της συστήματος και να το αναπτύξει, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η βοηθός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Madeline Krinton, είχε δηλώσει ότι συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο για τα εδάφη της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. 

Τον Αύγουστο του 2012 έγινε γνωστό, ότι τμήματα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, όπως τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης AN/TPY-2 θα εγκατασταθούν στην Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, ενώ λίγο νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταστήσουν μια στρατιωτική βάση στην  αυστραλιανή ήπειρο.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: