Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Συρία: Εγκλωβισμός 5 λεπτών για τουρκικά μαχητικά από την α/α

AAAsyria_4_0

Μετά την τουρκική κατάρριψη του συριακού μαχητικού MiG-23, η συριακή αεράμυνα εγκλώβισε έξι τουρκικά μαχητικά που περούσαν κοντά στα σύνορα, όπως λένε οι Τούρκοι, εντός του συριακού εναέριου χώρου, σύμφωνα με όσα λένε οι Σύροι. 


Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα είχε, επί 5 σχεδόν λεπτά, στοχοποιημένα τα τουρκικά μαχητικά, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Ίσως αν και ορισμένοι άλλοι ήταν λιγότερο ανεκτικοί απέναντι στις τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες να επισκέπτονται, συχνά-πυκνά, τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, μη εκτελώντας «αβλαβή διέλευση» (innocent passage), ή δεν ήταν τόσο προσεκτικοί στο να μην ξεφύγει… τυχαία ένας πύραυλος από ελληνικό μαχητικό, να έδιναν στην απέναντι πλευρά να κατανοήσει, ότι η γειτονιά δεν είναι τσιφλίκι της και δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί πειρατική πολιτική… για το καλό της.


Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει ενοχλήσει και τον ΟΗΕ, που διαβλέπει ενδεχομένως «ύποπτες» μεθοδεύσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν περαιτέρω, την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

 Άτυπη προειδοποίηση απέστειλε ο ΟΗΕ προς την Τουρκία και τη Συρία, με την οποία απαιτεί από τις δύο χώρες να χαλαρώσουν τη μεταξύ τους ένταση, κάνοντας λόγο για απερίσκεπτες ενέργειες…

«Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και βασικοί συνεργάτες του βρίσκονται σε στενή επαφή με την Συρία και την Τουρκία, με σκοπό την αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης και των στρατιωτικών ενεργειών. 

Απερίσκεπτες ενέργειες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, γεγονός που δεν είναι στις προθέσεις κανενός», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Φαράν Χαγκ.

Ο ίδιος ο Μπαν κι Μουν συναντήθηκε στη Χάγη με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον οποίο είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ιδιαίτερα ανήσυχα με την προοπτική κλιμάκωσης της έντασης, ξεκαθαρίζοντας, εμμέσως, ότι περαιτέρω τουρκικές ανοησίες δεν θα γίνουν αποδεκτές με την ίδια χαλαρότητα.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η Ρωσία, η οποία ζήτησε αυτοσυγκράτηση εκατέρωθεν και αποκλιμάκωση της έντασης. 

Αντίθετα, οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν τις τουρκικές εξηγήσεις, σχετικά με την κατάρριψη του συριακού μαχητικού, δηλώνοντας μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου τους των Εξωτερικών, ότι δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν την ορθότητα των τουρκικών αιτιάσεων…

Παράλληλα, η Αμερικανίδα εκπρόσωπος χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τα συμβαίνοντα τις τελευταίες μέσα στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, ενώ τόνισε την προσήλωση των ΗΠΑ στην διασφάλιση της τουρκικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: