Υπενθυμίζεται, ότι ο δορυφόρος Athena-Fidus είχε εκτοξευθεί στις 6 Φεβρουαρίου από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας με τη βοήθεια πύραυλου φορέα Ariane 5.
Μετά την εκτόξευση του ο δορυφόρος μετακινήθηκε σε γεωστατική τροχιά και στη συνέχεια άρχισε η διακρίβωση της λειτουργίας και των επιδόσεων του γαλλικού και του ιταλικού επικοινωνιακού εξοπλισμού αποστολής.
Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που πιστοποίησαν την λειτουργία του εξοπλισμού αποστολής ο δορυφόρος διατέθηκε για πλήρη αξιοποίηση από τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.
Το πρόγραμμα Athena-Fidus συγχρηματοδοτείται από τη Γαλλία και Ιταλία με ποσό 140 εκατ. ευρώ που διέθεσε η καθεμία από τις δύο χώρες.
Από γαλλικής πλευράς εμπλέκεται η κοινοπραξία των DGA – εθνικού διαστημικού κέντρου ερευνών (CNES: Centre National d’ Etudes Spatiales), ενώ από ιταλικής η κοινοπραξία της γενικής γραμματείας άμυνας (Segredifesa) και η ιταλική διαστημική υπηρεσία (ASI).
Σε βιομηχανικό επίπεδο ο κύριος ανάδοχος είναι η Thales Alenia Space, κοινοπραξία των Thales και Finmeccanica.
Κύριο χαρακτηριστικό του δορυφόρου Athena-Fidus που λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων Ka είναι η παροχή υψηλής ταχύτητας επικοινωνιών στις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Ιταλίας με την πρωτοποριακή χρήση επιτυχημένων εμπορικών προτύπων τηλεπικοινωνιών (DVB-RCS και DVB-S2).
Ο δορυφόρος λειτουργεί συμπληρωματικά με το γαλλικό σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών Syracuse 3 το οποίο στο μέλλον θα αντικατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος νέας γενεάς δορυφορικών επικοινωνιών (COMSAT-NG).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου