Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι η ελληνική ΑΟΖ εφάπτεται με την αντίστοιχη κυπριακή και κάνοντας ένα ακόμη βήμα η Αγκυρα προκαλεί διεκδικώντας μέρος από τα θαλάσσια ενεργειακά ”Οικόπεδα” της Κύπρου και συγκεκριμένα ότι <<ένα σημαντικό μέρος του υπ’ αριθμ. 6 οικοπέδου>> επειδή αυτό, όπως ισχυρίζεται παρανόμως << βρίσκεται εντός των εξωτερικών συνόρων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας>>.
Η νέα πρόκληση έλαβε χώρα σήμερα με την υπ’ αριθμ. 74/25.3.2016 Ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου
Εξωτερικών αναφορικά με τον 3ο Διεθνή Δημόσιο Διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων που προκήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Μάλιστα οι απειλές της Άγκυρας, προχωρούν, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, σε προειδοποίηση προς ξένες εταιρίες ερευνών να μην συμμετάσχουν στον διαγωνισμό .
<<Το Υπουργείο μας, όπως τόνισε και σε παλαιότερες ανακοινώσεις επί του θέματος, επισημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, σε ξένες εταιρίες να προχωρήσουν, χωρίς άδεια, σε έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και θα λάβει κάθε είδους απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει το δικαίωμα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα.>>, αναφέρει.
Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας , αναφέροντας ότι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, αποτελεί έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων.
Ακόμα η Κυπριακή πλευρά τονίζει ότι η εν λόγω διαδικασία δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του Κυπριακού.
Το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει ακόμα ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό και μετά τη λύση του Κυπριακού, το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου.
«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σε σχέση με την ανακοίνωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης σε ερευνητικά τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων» τονίζει αναλυτικά το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.
Σημειώνεται παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/ Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις».
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για την κυπριακή ΑΟΖ, τα αποθέματα υδρογονανθράκων εντός αυτής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.
Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερεται ακόμα στην ανακοίνωση.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο αποτελεί πάντοτε οδηγό και γνώμονα των ενεργειών της και ασπίδα για προάσπιση των συμφερόντων της» υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.
Η νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, αναφέρει, δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αφού η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναστέλλεται λόγω των συνομιλιών.
«Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό, δηλαδή σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά τη λύση του Κυπριακού το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Κυπριακό ΥΠΕΞ.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι η εξής:
<<Έγινε γνωστό ότι η Ε/Κ Διοίκηση προκήρυξε νέο διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για έρευνα υδρογονανθράκων στην υποτιθέμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της.
Στην παρούσα φάση, κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις για ολοκληρωμένη λύση, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης στην Κύπρο, έχουν φθάσει σε κρίσιμο σημείο, η απόφαση για δημόσιο διαγωνισμό, που έλαβε η Ε/Κ Διοίκηση, από τη μια πλευρά, περιφρονεί το ίσο και αναφαίρετο δικαίωμα και τα κέρδη της τ/κ πλευράς στους φυσικούς πόρους του Νησιού και, από την άλλη πλευρά, παραβιάζει τα δικαιώματα, που πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας στην περιοχή.
Κατά την εξέταση των υποτιθέμενων οικοπέδων, για τα οποία έχει δοθεί άδεια στον εν λόγω δημόσιο διαγωνισμό, διαπιστώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος του υπ’ αριθμ. 6 οικοπέδου λαμβάνει χώρα εντός των εξωτερικών συνόρων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι καταγεγραμμένη και σε επίπεδο Η.Ε.
Το Υπουργείο μας, όπως τόνισε και σε παλαιότερες ανακοινώσεις επί του θέματος, επισημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, σε ξένες εταιρίες να προχωρήσουν, χωρίς άδεια, σε έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και θα λάβει κάθε είδους απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει το δικαίωμα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα.
Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο που η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιδείξει με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο την βούληση της για σύσταση εκ νέου εταιρικής σχέσης με τον τ/κ λαό, το να συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, να αγνοεί τα θεμελιώδη δικαιώματα του τ/κ λαού, που είναι συνιδιοκτήτης του νησιού επί των φυσικών πόρων, και να τους εκμεταλλεύεται μονομερώς αποσκοπεί να προκαλέσει ανησυχία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τις χώρες και τις εταιρίες, που μπορεί να σκέπτονται να προβούν σε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων, με βάση τις μη νόμιμες αδειοδοτήσεις, τις οποίες μπορεί να αποπειραθεί να δώσει η Ε/Κ Διοίκηση, να κινηθούν με βάση την κοινή λογική, να λάβουν υπόψιν την βούληση των τ/κ, που είναι ο έτερος ιδρυτικός λαός στο νησί, και να μην προβούν σε βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και αναμένουμε να συμπεριφερθούν σύμφωνα με τα ως άνω.>>
Λ.Λ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου