Πέτρος Μελαΐσης
Καινούριες πληροφορίες για μαζικούς τάφους στα κατεχόμενα αναμένει από την Τουρκία η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων μετά και από το πρόσφατο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων.
Αυτό θα πρέπει να γίνει δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ αρμόδια Κυβερνητική πηγή η οποία επισημαίνει πως θα πρέπει πλέον η κατοχική δύναμη να προχωρήσει από τις φραστικές εξαγγελίες στην Πράξη.
Σε ενημερωτικό σημείωμα που αποκαλύπτει ο σταθμός μας και στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και στην Βουλή αναφέρονται λεπτομερώς τα εννέα σημεία όπου διεξάγονται οι ανασκαφές.
Επτά σημεία στα κατεχόμενα και δύο στις ελεύθερες περιοχές.
Συγκεκριμένα ανασκαφές διεξάγονται στις περιοχές Μια Μηλιά Κιουμουρτζιού, Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, Καραβάς, Επηχώ, Λιβάδια Καρπασίας, Βουνό, Πωμός ,και Στρόβολος.
Δύο από τους χώρους στα κατεχόμενα εντάσσονται στην κατηγορία των στρατιωτικών ζωνών στη Μια Μηλιά και στον άγιο Γεώργιο Κερύνειας.
Όπως αναφέρεται στον απολογισμό του εγγράφου μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί οστά σε δύο θέσεις.
Στον Καραβά και στο χωριό Κιουμουρτζιού.
Ο Τουρκικός στρατός δεν παρουσιάζεται αρκετά υποβοηθητικός και από τα 30 σημεία που αρχικά έδωσε άδεια για εκσκαφές θα επιτρέπει να διερευνώνται 10 χώροι ανά έτος.
Επιπλέον παραχωρήθηκε άδεια για άλλα 4 σημεία ταφής για το 2019 κατι το οποίο ζητησε εγγραφως η ΔΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται στο έγγραφο στη Μια Μηλιά υπάρχουν πιθανοί χώροι ταφής όπου αναμένεταινα εντοπιστούν οστά που αντιστοιχούν σε 30 άτομα ενώ με βάση τις πληροφορίες τις ελληνοκυπριακής πλευράς στη συγκεκριμένη περιοχή αγνοούνται περισσότεροι από 50 Ελληνοκύπριοι.
Ο Κατοχικός στρατός προβάλλοντας προσκόμματα αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες για ταφή στρατιωτών και άμαχου πληθυσμού λόγω της οικοδομικής ανάπτυξης δεν είναι δυνατό να αρχίσουν ανασκαφές εξανεμίζοντας τις ελπίδες που δόθηκαν αρχικά για την ανεύρεση αγνοούμενων σε συγκεκριμένα σημεία.
Αρμόδια πηγή που γνωρίζει πολλά στο θέμα των Αγνοουμένων εξήγησε ότι το 2016 είναι κρίσιμο, καθώς δεν υπάρχουν καινούργιες υποθέσεις στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για ταυτοποίηση.
Για να προχωρήσει απρόσκοπτα το 2017, συνέχισε, θα πρέπει να υπάρξουν φέτος, μέσα από τις ανασκαφές, επιτυχίες επί της ουσίας.
Σημερινή
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου