Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΙΣΡΑΗΛ -ΤΟΥΡΚΙΑΣ

fwto2-600
xiladakis_1a
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

«Χαστούκι» στην Άγκυρα αλλά και δυσάρεστη έκπληξη στην ίδια την ισραηλινή κυβέρνηση προκάλεσε μια απόφαση του Ανωτάτου Ισραηλινού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου γιατί είναι αντίθετη με την ισραηλινή νομοθεσία.


Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, το φυσικό αέριο που βρέθηκε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του θαλασσίου οικοπέδου Λεβιάθαν που ανακαλύφθηκαν το 2009, σύμφωνα με τα σχέδια της τουρκικής εταιρείας Zorlu ve Turcas-EnerjisiSA προβλέπονταν μέχρι το 2019 μέσω ενός ενεργειακού αγωγού να μεταφερθεί στην Τουρκιά και από κει θα διοχετεύονταν στις ευρωπαϊκές αγορές.

 
Μετά όμως από παρέμβαση της ισραηλινής αντιπολίτευσης που κατέθεσε ένσταση στον Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, η απόφαση που βγήκε τώρα με ψήφους 4 έναντι μιας, απαγορεύει την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου. Σημειωτέον ότι το Δικαστήριο επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφαλείας για να εκδώσει την ανωτέρω απόφαση.


Η απόφαση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την ισραηλινή κυβέρνηση του Νετανιάχου, αλλά σίγουρα βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στο να προχωρήσει η συνεργασία Ισραήλ Τουρκίας για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού που θα συνδέει το οικόπεδο Λεβιάθαν με το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας, όπως προέβλεπε το τουρκικό σχέδιο.
 

Μετά την απόφαση αυτή όλη η υπόθεση της ενεργειακής σύνδεσης Ισραήλ Τουρκίας τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα, όπως επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: