Πραξικόπημα προβλέπει στην Άγκυρα το ισχυρότερο Νεοσυντηρητικό Think-Tank
Ανεπιθύμητος «μουσαφίρης» ο Ερντογάν για τις ΗΠΑ
Μετά το χαστούκι στην Άγκυρα από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο μουσαφίρη» τον Ερντογάν, δια στόματος του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, έρχονται και τα χειρότερα.
Προηγήθηκαν, βέβαια, η σύλληψη του «φιλάνθρωπου» συνεργάτη του, ***Ριζά Σαρράφ, για «εξαπάτηση των ΗΠΑ», που η καταδίκη του σε ...75 χρόνια κάθειρξη είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο.
του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Το Νεοσυντηρητικό Λόμπυ του Πολέμου στις ΗΠΑ επιτίθεται πλέον ανοικτά στον Ερντογάν. Με άρθρο στο πιο έγκυρο think-tank τωνneocons του American Enterprise Institute (AEI), ο Αμερικανός «ειδικός» για την Μέση Ανατολή Michael Rubin, μέλος του φανατικά σιωνιστικού ΑΕΙ, αναλύει την δυνατότητα και τις προοπτικές ενόςστρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.
***[Could there be a coup in Turkey?]
Σύμφωνα με το άρθρο, η κρατούσα κατάσταση στην Τουρκία είναι κακή και «γίνεται χειρότερη».
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην ανασφάλεια που διατρέχει την χώρα και το αποδυναμωμένο σύστημα εθνικής άμυνας εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από Κούρδους και τρομοκράτες.
Ο Rubin υπογραμμίζει μια σειρά εσωτερικών προβλημάτων που συνεισφέρουν στο κλίμα αυτό.
Το χρέος της Τουρκίας, κυρίως το ιδιωτικό, έχει εκτοξευθεί.
Η τουριστική βιομηχανία έχει γίνει ερείπιο.
Τέλος, η πτώση του εθνικού νομίσματος έχει ρίξει στο βάραθρο την αγοραστική ικανότητα των περισσότερων Τούρκων πολιτών, όπως έγραψε ο αναλυτής: «Ο Ερντογάν είναι εκτός ελέγχου», λέει χαρακτηριστικά.
«Φυλακίζει διαφωνούντες και κλείνει αριστερές και δεξιές εφημερίδες με την μανία τρελλού σουλτάνου ή φιλόδοξου χαλίφη.
Τις τελευταίες εβδομάδες, απείλησε για άλλη μια φορά να διαλύσει το συνταγματικό δικαστήριο.
Η διαφθορά είναι απλωμένη παντού.
Ο γυιός του Μπιλάλ λέγεται ότι κατέφυγε στην Ιταλία με πλαστό σαουδαραβικό διπλωματικό διαβατήριο, επειδή καταζητείται για σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως φημολογείται ***(Independent, 17/02/2016).
Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και τα ξεσπάσματά του προβληματίζουν τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό. Ακόμα και μέλη του δικού του κυβερνώντος κόμματος ψιθυρίζουν μεταξύ τους για “αυξανόμενη παράνοια”...».
Σύμφωνα με τον Rubin, ο Ερντογάν νοιώθει τόσο ανασφαλής ώστε σκοπεύει να εγκαταστήσει αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων στο «παλάτι» του τις επόμενες ημέρες, φοβούμενος επιχείρηση βομβαρδισμού του...
Ο αναλυτής αναδεικνύει επίσης το κουρδικό πρόβλημα.
Αρχικά, ο Ερντογάν ξανάρχισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, αλλά μετά άρχισε πόλεμο εναντίον τους, ενώ η Άγκυρα ΔΕΝ έχει καμμία πιθανότητα να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο... αντίθετα, όλα δείχνουν ότι πάμε σε «ντε φάκτο διχοτόμηση».
Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν (αριστερά) τσουγκρίζει το ποτήρι του με έναν "μαχητή" του ISIS.
Αποκριάτικο άρμα από το φετινό καρναβάλι του Ντύσσελντορφ. (Φεβρουάριος 2016)
Η Τουρκία καταλαβαίνει καλά πλέον ότι ο Ερντογάν την οδηγεί στην άβυσσο, και ο τουρκικός στρατός το καταλαβαίνει επίσης καλύτερα.
«Θα μπορούσε ο τουρκικός στρατός να διώξει τον Ερντογάν και να βάλει στην φυλακή τον στενό του κύκλο;».
Είναι δυνατόν να το κάνει;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ, λέει ξεκάθαρα το γεράκι τωνneocons…, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για πραξικόπημα στην Τουρκία.
Άλλες πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι ο Ερντογάν θάχει την τύχη του Τσαουσέσκου, μετά από συνδυασμένη κίνηση λαϊκού ξεσηκωμού και στρατιωτικού κινήματος...
Θα εκτελεστεί αμέσως για να μην υπάρξει καμία δυνατότητα αντίδρασης των πολλών, ακόμα, οπαδών του και αιματοκυλιστεί η χώρα.
Με τις προεδρικές εκλογές στον ορίζοντα, ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα δεν πρόκειται να αντιδράσει ή να συγκρατήσει τους πιθανούς ηγέτες του πραξικοπήματος, όταν μάλιστα αυτοί θα εμφανιστούν ως εγγυητές της δημοκρατίας... «απελευθερώνοντας αμέσως όλους τους κρατούμενους δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς και επιστρέφοντας τις κλειστές εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».
Η Ουάσιγκτων δεν κρύβει πλέον την αντιπάθειά της για τον Ερντογάν, όπως έκανε και με την εκθρόνιση του κάποτε εκλεκτού της Μόρσι, στην Αίγυπτο, το 2013. Στην περίπτωση ενός τουρκικού πραξικοπήματος, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το νέο καθεστώς, προσθέτει ο αναλυτής.
Η νέα κυβέρνηση θα δείξει κάθε καλή θέληση να λυθεί το Κουρδικό και οι ΗΠΑ/ΕΕ θα την στηρίξουν, καταλήγει.
Τώρα, το αν θα εκτελεστεί ο Ερντογάν, ο γυιός του και ο γαμπρός του, και οι βασικοί του συνεργάτες, όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς και ο Τσουνεΐντ Ζαπσού, ή θα οδηγηθούν σε δίκες πρώτα για διαφθορά και μακροχρόνια φυλάκιση, θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις και τι αντίσταση θα φέρει το περιβάλλον του.
Ο Ερντογάν μπορεί να ελπίζει ότι θάχει εκείνη την ώρα φίλους να τον στηρίξουν... αλλά, έτσι και βγει από το παλάτι του, ίσως ανακαλύψει ότι είναι εντελώς μόνος του όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν.
Για να συνοψίσουμε, εκτός από τις προβλέψεις του αμερικανικούthink-tank, αντίστοιχες εκτιμήσεις γίνονται και από ρωσσικάεπιτελεία:
«Ο τουρκικός στρατός δομεί σταδιακά την πολιτική του επιρροή, βάζοντας έτσι τις βάσεις για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα».
Σε αντίθεση με την πολιτική και οικονομική αναταραχή της δεκαετίας του ’70 και του ’90, η σημερινή κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ της ρεαλιστικής τουρκικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής κατάστασης και της προσπάθειας της Τουρκίας για ηγεμονία της περιοχής, γράφει στην έκθεσή του ο Πάβελ Σκλυκώφ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας:
«Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν ισχύουν τρία κριτήρια συγχρόνως: η χειροτέρευση της υπάρχουσας κρίσης, η εξωτερική ένταση να αυξηθεί (π.χ. με την Μόσχα) και η κλιμάκωση του Κουρδικού ζητήματος». [Erdogan's Conundrum: What Could Trigger Military Coup in Turkey]
Και, σήμερα, όλα τα παραπάνω είναι προφανή, σύμφωνα με τον αναλυτή.
Με λίγα λόγια, υπάρχουν ισχυροί παράγοντες ώστε «η ασταθής τουρκική πολιτική σύντομα θα γίνει ασταθέστερη», όπως συμφωνούν και οι δύο αναλύσεις.
Όσον αφορά τώρα την Ελλάδα, τίποτα από αυτά δεν γίνεται γνωστό, αντιθέτως, οργιάζει η φιλο-τουρκική προπαγάνδα, η εθνομηδενιστική και ενδοτική στάση των καθεστωτικών ΜΜΕ, ή, ακόμα χειρότερα, η διάχυση του φόβου, για ασήμαντες αιτίες, απέναντι στον θρασύδειλο εχθρό, ο οποίος στην πραγματικότητα ενδομύχως πάσχει από ...«Σεβροφοβία». Θυμίζουμε ότι ο όρος ανάγεται στην «Συνθήκη των Σεβρών» του 1920, που όριζε την οριστική διάλυση της Τουρκίας...
***Ριζά Σαρράφ,
***(Independent, 17/02/2016).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου