Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι – Το ΝΑΤΟ Συζητά Γκρίζες Ζώνες στο Αιγαίο!!

πανηγυρίζουν-οι-τούρκοι
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Οι οριστικές αποφάσεις περί των περιοχών δράσης της Νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, με το πρόσχημα των προσφυγικών ροών, μετά την παρέμβαση της Τουρκίας δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Έτσι το ΝΑΤΟ θα ενεργεί αυτή τη στιγμή μόνο σε διεθνή ύδατα καθόσον οι Τούρκοι πέρασαν την άποψη τους για γκρίζες περιοχές στο Αιγαίο.


Την αλλαγή αυτή στάσης του ΝΑΤΟ να μην  αναφέρεται σε περιγραφή χωρικών υδάτων λόγω αμφισβητήσεων, οι Τούρκοι φαίνεται να την πανηγυρίζουν, θεωρώντας όπως είναι φυσικό μεγάλη τους επιτυχία.

Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ουσιαστικά αποδέχεται γκρίζες ζώνες και κοινές συζητήσεις για το θέμα. Είναι αυτό που λέγαμε με σειρά άρθρων μας ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ θα φέρει μαζί και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και την παρουσία των Τουρκικών πολεμικών πλοίων μέσω της δύναμης στο Ελληνικό Αιγαίο.

Έτσι σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στη «Hurriyet», η Άγκυρα παραμένει πιστή στη θέση της, την οποία έχει θέσει και στο Βερολίνο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να της επιβληθούν απόψεις που θα επηρεάζουν τις νομικές της θέσεις στο Αιγαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθαρίζεται ότι η επιχείρηση μπορεί να εκτυλίσσεται στα διεθνή ύδατα, όχι όμως σε διαφιλονικούμενα ύδατα. Φαίνεται μάλιστα ότι η Άγκυρα εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι στην πρόσφατη απόφαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 24 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει ακριβής αναφορά σε γεωγραφικές περιοχές, στοιχείο που υπήρξε ένας εκ των βασικών όρων που έθεσε η Άγκυρα στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. 

Οι Tούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν επίσης ότι η απόφαση της 24ηςΦεβρουαρίου, σε επίπεδο Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) του ΝΑΤΟ είναι μόνο το πρώτο από τα τρία στάδια της διαδικασίας.

Κατ” αυτούς, το δεύτερο σκέλος θα λάβει χώρα από τις 29 Φεβρουαρίου ως τις 6 Μαρτίου και θα αφορά στην καταγραφή των λεπτομερειών για την εφαρμογή των αρχών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδος. Αυτό το στάδιο φαίνεται ότι είναι το σημαντικότερο για την Άγκυρα, διότι περιλαμβάνει την ακριβή αποτύπωση, επί χάρτου, των περιοχών όπου θα δρα η δύναμη του ΝΑΤΟ.

Θα ακολουθήσει όμως και τρίτο στάδιο, αυτό της εφαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι έλληνες επιτελείς σημείωναν πριν από λίγες ημέρες ότι η δύναμη θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη περί τα τέλη Μαρτίου.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο στο δημοσίευμα της «Hurriyet» είναι η ικανοποίηση που εκφράζουν οι τούρκοι αξιωματούχοι διότι επιβεβαιώθηκε η αρχή ότι το Αιγαίο «αποτελεί κοινή θάλασσα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος»,  δηλαδή χωρίς σύνορα.

Πρόκειται για μία στάση ικανοποιητική για την Άγκυρα που πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως σύνολο με σκοπό την επίλυση των θεμάτων του Αιγαίου !!!!!!!

Την ίδια στιγμή, τα τέσσερα πλοία που αποτελούν τον κορμό της νατοϊκής δύναμης SNMG 2 κινούνται σε διαφορετικές περιοχές του βορείου, κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, αλλά σε διεθνή ύδατα. Συγκεκριμένα, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου, η γερμανική ναυαρχίδα «Bonn» κινείτο μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική «Fredericton» μεταξύ νότιας Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» δυτικά της Πάτμου και η τουρκική «Barbaros» μεταξύ βορείως της Καρπάθου και δυτικά της Ρόδου.

Στην περιοχή αναμένονται επίσης τις προσεχείς ώρες η γαλλική φρεγάτα «Montcalm» και η ιταλική φρεγάτα «Libeccio».

Θεωρούμε ότι δυστυχώς το σχέδιο εκτυλίσσεται και το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει αν δεν το προσέξουμε de facto καταστάσεις σε ότι αφορά αμφισβητούμενες από τους Τούρκους περιοχές αλλά και παρουσία και δράση Τουρκικών πλοίων σε Ελληνικές περιοχές έρευνας διάσωσης αλλά ακόμα και σε Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθεί τετελεσμένα και θα πρέπει, αν δεν έχει το κουράγιο και τη δύναμη να καταγγείλει τη συμφωνία, να προσέξει πάρα πολύ στο σχεδιασμό, τις ονομασίες και την κατανομή του επιχειρησιακού έλεγχου μεταξύ ΝΑΤΟ – Ελλάδας – Τουρκίας.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: