Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας απειλεί θανάσιμα την Ελλάδα

turkish_president_of_the_united_states_barack_obama__600
Το γεωπολιτικό βάρος, η γεωπολιτική και οικονομική σημασία της Τουρκίας στην παγκόσμια σκακιέρα πολλαπλασιάζεται, κάτι το οποίο εκμεταλλεύεται η Άγκυρα για να εφαρμόσει τα νεοοθωμανικά της σχέδια  εις βάρος της Ελλάδας. 


Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας ενσωματώνει μεγάλο δυναμικό το οποίο νέμεται η Άγκυρα για να αναρριχηθεί στην διεθνή πολιτική σκηνή ως ένας σημαντικός παίκτης, ενώ η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες παίζοντας τον ρόλο κομπάρσου στο γεωπολιτικό σκηνικό της Ουάσιγκτον έφτασε στο σημείο να απαξιώνεται στρατιωτικά από την Άγκυρα.

«Η δημοκρατία είναι μόνο το όχημα στο οποίο ανεβήκαμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας.
Τα τεμένη είναι οι στρατώνες μας, οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι των τεμενών τα κράνη μας και οι πιστοί μουσουλμάνοι οι στρατιώτες μας».

Αυτή η φράση του Ερντογάν αντανακλά την ιδεολογία της σημερινής Τουρκίας.
Η φράση αυτή η οποία ειπώθηκε το 1998 αντικατοπτρίζει την πολιτική της Άγκυρας τις τελευταίες δυο δεκαετίες, μια πολιτική που σηματοδοτεί την μεγάλη στροφή από την κοσμική πορεία του τουρκικού κράτους και τον νέο προσανατολισμό του προς τις παραδοσιακές ισλαμικές ρίζες του Οθωμανισμού.

Πρωταγωνιστής και ιθύνων νους αυτού του νέου προσανατολισμού της Τουρκίας είναι ο Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας αυταρχικός πολιτικός ο οποίος εξόπλισε και εκπαίδευσε στην χώρα του ισλαμοσυμμορίτες, βομβάρδισε Κούρδους στην ίδια του την επικράτεια και στα σύνορα του, έβαλε φραγμούς στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, διαμεσολάβησε με το αζημίωτο στην πώληση λαθραίου πετρελαίου από το Ιράκ και την Συρία που διακινούσαν οι τζιχαντιστές και φυλάκισε δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν τα οικονομικά σκάνδαλα της οικογενείας του.
\
Αυτός ο Ερντογάν έχει ως στόχο να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα ισλαμικό κράτος, να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία και να γίνει η χώρα του ένας σημαντικός διεθνής παίκτης. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να το επιτύχει, έχοντας βέβαια και την αδιαφιλονίκητη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση υποκλίνεται στις όποιες απαιτήσεις της Άγκυρας, ενώ η Ελλάδα σιγά αλλά σταθερά υποκύπτει στους εκβιασμούς και στις απειλές εδαφικών διεκδικήσεων.

Ο γνωστός γεωπολιτικός επιστήμονας Μπρεζίνσκι είχε χαρακτηρίσει τον γεωγραφικό χώρο της Ουκρανίας, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν ως ένα σημαντικότατο γεωστρατηγικό άξονα ελέγχου της Ευρασίας και απομόνωσης της Ρωσίας. Η Άγκυρα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και το έχει κάνει άξονα της πολιτικής της.


Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι κατέχει θέση κλειδί μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, μεταξύ Κεντρικής Ασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ ΕΕ και του ισλαμικού κόσμου.

Η Τουρκία προαλείφεται να γίνει ενεργειακός διάδρομος και κόμβος μεταξύ Κασπίας και Ευρώπης έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η Ρωσία ως ενεργειακός προμηθευτής. Αυτό που ο Μπρεζίνσκι έθεσε θεωρητικά στο επιστημονικό του έργο με το οποίο επηρέασε την αμερικανική εξωτερική πολιτική, η Άγκυρα το κάνει πράξη στον δικό της γεωπολιτικό άξονα επιρροής.


Ένας άλλος γεωπολιτικός επιστήμονας, ο Τζορτζ Φρίντμαν στο βιβλίο του «Τα επόμενα 100 χρόνια» προφήτευσε ότι η Τουρκία θα αποστασιοποιηθεί από την Ευρώπη και θα μεταστραφεί προς την Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο ως προστάτιδα δύναμη των σουνιτών μουσουλμάνων και των τουρκογενών λαών της περιοχής.

Ως προστάτιδα δύναμη των σουνιτών μουσουλμάνων στην Μέση Ανατολή και ως ηγέτιδα δύναμη των τουρκογενών λαών της κεντρικής Ασίας η Άγκυρα αποκτά επιρροή σε δυο σημαντικότατες ενεργειακές πηγές του πλανήτη, σε δυο ενεργειακά hot spot του κόσμου που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία λοιπόν του Ερντογάν, αλλά και η Τουρκία του μέλλοντος έχει το δυναμικό που εκπορεύεται από την γεωγραφική της θέση και την εθνοκεντρική της πολιτική να πολλαπλασιάσει το γεωπολιτικό της βάρος διεθνώς, κάτι που αποτελεί θανάσιμη απειλή για την Ελλάδα, απειλή η οποία γίνεται σχεδόν καθημερινά αισθητή.

Το μπορεί και τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα βρίσκεται υπό άμεση γεωπολιτική απειλή, ουσιαστικά ασφυκτιά γεωπολιτικά. Είναι μια χώρα διαλυμένη οικονομικά, κοινωνικά και στρατιωτικά, μια χώρα της οποίας η εθνική κυριαρχία απειλείται από την νεοοθωμανική επεκτατική πολιτική, αλλά και από κρατίδια-δορυφόρους τουρκονατοϊκής επιρροής όπως η Αλβανία και τα Σκόπια.

Φτάσαμε μάλιστα στο έσχατο σημείο στρατιωτικής ανυποληψίας σαράβαλα ελικόπτερα των Σκοπιανών να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο και ο αρμόδιος υπουργός και η στρατιωτική ηγεσία να ποιούν την νήσσαν. Στο ελληνικό έθνος-κράτος επικρέμαται ο αφανισμός, η δε ελληνική Κύπρος πνέει τα λοίσθια και «ιμβροποιείται».

Η μόνη σοβαρή ελπίδα είναι η επανεμφάνιση στην διεθνή σκηνή της Ρωσίας ως γεωπολιτικού αντίβαρου στα σχέδια της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Μια επανεμφάνιση η οποία είναι απόρροια της λογικής των πραγμάτων.

Η λογική των πραγμάτων αναγκάζει την Ρωσία να αναλάβει τμήμα του παγκοσμίου ρόλου που έπαιζε κάποτε η Σοβιετική Ένωση.
Για την Μόσχα του Πούτιν η στρατηγική ζώνη που εκτείνεται από την Ουκρανία έως τα σύνορα του Πακιστάν και περιλαμβάνει την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Συρία, το Ιράκ και το Ιράν είναι παγκόσμιας σημασίας, είναι μια ζώνη που πρέπει να υπερασπιστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της.

Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο που θέλει να αναλάβει στο παγκόσμιο στερέωμα η Ρωσία, αντισταθμίζοντας το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας στην περιοχή και επαναφέροντας την χώρα στη διεθνή θέση που της αρμόζει.

Η Ελλάδα και η Ρωσία αντιμετωπίζουν μια επικίνδυνη περικύκλωση που αποσκοπεί, άμεσα για την μεν μακροπρόθεσμα για την δε, να τις υποτάξει και να τις συντρίψει.
Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιβιώσει θα πρέπει πάραυτα να αποσπαστεί από την εκβιαστική κυριαρχία των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μια κυριαρχία που μόνο εθνικές καταστροφές επισείει.

Πολιτική θέση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, η οποία αποκρυσταλλώθηκε στο πρόσφατο 8ο Συνέδριο, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει να επιζεί στηριζόμενη στην γεωπολιτική της αξία και με συμμάχους που δεν αποσκοπούν στην αυτοαπαξίωση και στην ιστορική της αυτοκτονία.
Γ. Λιναρδής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: