Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Τζιχαντιστικό Σύνταγμα για να Σφάζει Νόμιμα Ζητάει ο Ερντογάν – Το Ενδιάμεσο Βήμα για την Πλήρη Αστάθεια στην ΝΑ Μεσόγειο

τζιχαντιστικό-σύνταγμα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο Ερντογάν αποτελεί έναν μεγάλο εκφραστή του Ισλάμ, κάτι που φαίνεται στην οικοδόμηση και διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας του ίδιου και των συνεργατών του. 


Τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό θέλει να επιβάλλει το Ισλάμ ως πολιτικό μοντέλο μέσα από την ενότητα της πίστης και των πιστών.


Με αυτή την αντίληψη είναι που οικοδομείται, στηρίζεται και ασκείται τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πολιτική της ισλαμιστικής Τουρκίας.


Όπως μάλιστα αναφέρει και ο Μ. Ευρυβιάδης, ο Πρόεδρος Ερντογάν, όπως και ο υποτελής του Νταβούτογλου, είναι πρωτίστως, ζηλωτές μουσουλμάνοι.


Είναι πολιτικοί και πνευματικοί τζινχαντιστές. 

Και το γεγονός αυτό έχει τις δικές του πολιτικές συνέπειες.


Όσοι αγνοούν το θεμελιακό αυτό γεγονός κάνουν λανθασμένη διάγνωση ως προς την κινούσα δύναμη και αφετηριακή αρχή της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής Τουρκίας.


Έχουν δηλαδή λανθασμένη θεώρηση για τα πράγματα και συνεπώς, αδυνατούν να αποκωδικοποιήσουν την πολιτική γλώσσα του Ισλάμ, όπως αυτή εκφέρεται από το τζιχαντιστικό δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου και το ισλαμιστικό τους σινάφι, στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


Όμως για την επιβολή αυτής της πολιτικής τους αναζητούν την πλατφόρμα νομιμοποίησης, που δεν είναι άλλη από την υιοθέτηση ενός θρησκευτικού – ισλαμικού συντάγματος.

Έτσι, το κόμμα Ερντογάν θέλει να ξηλώσει το κεμαλικό κράτος από το Σύνταγμα, που μιλά ρητά και κατηγορηματικά για τον «κοσμικό χαρακτήρα».


Σύμφωνα λοιπόν με δήλωση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης και βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ισμαήλ Καχραμάν, σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε ότι, «δεν πρέπει να υπάρχει η αρχή περί κοσμικότητας στο Σύνταγμα.


Σε συντάγματα μόνο τριών χωρών περιλαμβάνεται η αρχή αυτή.

Πρόκειται για τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Τουρκία.

Δεν υπάρχει και ορισμός για την κοσμικότητα.

Ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει.

Δεν πρέπει να αποφεύγουμε το θέμα του θρησκευτικού συντάγματος» ενώ τόνισε πως «για ποιο λόγο, εμείς ως μουσουλμανική χώρα να αποφεύγουμε τη θρησκεία;


Είμαστε μέλος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Είμαστε παρόντες στην Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Είμαστε ισλαμική χώρα.


Στο νέα σύνταγμα δεν πρέπει να υπάρχει η κοσμικότητα.
Πρέπει να είναι θρήσκο σύνταγμα».


Ο Ερντογάν για το θέμα δήλωσε ότι, το κράτος πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλα τα θρησκευτικά δόγματα και ότι οι δηλώσεις Καχραμάν είναι προσωπικές απόψεις.


Θεωρούμε ότι το θέμα δεν είναι τυχαίο και ότι ο Καχραμάν δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά προφανώς θέλησε η παρέα Ερντογάν να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη στα επερχόμενα σχέδια της.

Το Ισλαμικό σύνταγμα θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου στην Τουρκία και μόνο επέμβαση του στρατού θα μπορέσει να το αποτρέψει.


Όμως μια τέτοια εξέλιξη πέραν των συνεπειών για την Τουρκία θα αποσταθεροποιήσει όλη την ευρύτερη περιοχή, όταν οι αναζητήσεις του όποιου Ερντογάν ή Νταβούτογλου δεν θα περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό, αλλά όπως ο Νταβούτογλου δήλωσε πρόσφατα,  “Μια μέρα, με τη βοήθεια του Αλλάχ, το Χαλέπι, η Χομς, η Ράκα και η Δαμασκός θα απελευθερωθούν…
 Οι πόλεις μας χωρίστηκαν.


Το Τελ Αμπιάντ χωρίστηκε από το Ακτσκαλέ, το Σουρούκ από το Κομπάνι και το Ρας αλ Αΐν από το Τσεϊλανπιλάρ.

Όμως οι δεσμοί μεταξύ τους ποτέ δεν έσπασαν”.

Φυσικά κάπου εκεί στο μυαλό του θα βρίσκεται και η Ελλάδα …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: